Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jste manželé. Všechny rekonstrukce a investice do baráku (byť je jeho), by byly v případě rozchodu vymahatelné soudem, vše, co koupíte a platíte v manželství spadá do SJM. A je fuk, zda střechu zaplatí „ze svého“ nebo za tvé. Nicméně, rozdíl ve vašich platech není nijak radikální, takže já bych s ním hodila řeč o tom, jak si to představuje do budoucna, jestli by nebylo nejlepší, aby na tebe rovnou napsal nějaký podíl na baráku a pak se můžete rovnocenně podílet na všem, co s bydlením souvisí. Ale to jste měli udělat už dávno. Chováte se oba kapánek jako negramoti.
Mimochodem, i tvoje našetřené peníze by v případě soudu spadaly do SJM, to je ti doufám jasné. Vy se ani jeden nechováte jako partneři, natož jako manželé. Proč s ním tedy jsi, když je tak hroznej?
@unuděná to ani ne, protože máme předmanželskou smlouvu, takže bych odešla s nulou nulou nic. Já nadhodila vícekrát, že přepsat na mě část baráku, a potom peníze dám ráda, ale takhle se cítím opravdu jako podnájemnice. Vždyť i v podnájmu si platím za své bydlení a za spotřebu. A budoucnost? Říká, že jednou to bude, ale ještě je brzy. Opravdu nevím, jak kalkuluje. Možná oprávněné, pořád přemýšlí jak s tím plynem, jestli nekoupit raději automat, porovnává ceny uhlí a plynu, kouká na nabídky, já vím doba je těžká.
@unuděná píše:
Mimochodem, i tvoje našetřené peníze by v případě soudu spadaly do SJM, to je ti doufám jasné. Vy se ani jeden nechováte jako partneři, natož jako manželé. Proč s ním tedy jsi, když je tak hroznej?
To ne, protože ta smlouva.
@Anonymní píše:
@unuděná to ani ne, protože máme předmanželskou smlouvu, takže bych odešla s nulou nulou nic. Já nadhodila vícekrát, že přepsat na mě část baráku, a potom peníze dám ráda, ale takhle se cítím opravdu jako podnájemnice. Vždyť i v podnájmu si platím za své bydlení a za spotřebu. A budoucnost? Říká, že jednou to bude, ale ještě je brzy. Opravdu nevím, jak kalkuluje. Možná oprávněné, pořád přemýšlí jak s tím plynem, jestli nekoupit raději automat, porovnává ceny uhlí a plynu, kouká na nabídky, já vím doba je těžká.
Jako že vůbec nemáte SJM, ale sjednali jste si režim oddělených jmění?
Nechcete se na to vykaslat a jit od sebe? Tohle prece neni vztah, ale oboustranny kalkul. Ke tve otazce, zda-li by se nemel muz kompletne starat, pokud pracuji oba, je normalni spolecne financovat domacnost a jine nezbytne vydaje rodiny.
@Adelineee my vlastně financujeme, ale zas ta hypotéka (nic tu moje není, co že tady bydlím, dnes jo a zítra to tak být nemusí), taky nechci synovi rozbíjet rodinu a manželství není holubník, že uteču při neshodě.
@Anonymní píše:
To ne, protože ta smlouva.
Tak pokud jedete plně v režimu bez SJM, tak nechápu, proč jste vůbec manželé
Ty mu platíš nájem nebo jak? My tedy s manželem taky zdaleka nemáme prachy na jedné hromádce, ale vaše soužití na mě teda působí příšerně, zvlášť, když se nedokážete na ničem shodnout. Mimochodem, proč máte tu předmanželskou smlouvu? Rozuměj - co byl ten hlavní důvod ji sepsat, když evidentně dům už měl, ten by mu zůstal. Máte nějaké firmy, dluhy, jiné závazky? ![]()
Pokud nemáte peníze, tak prodat dům a jít do bytu. Náklady totiž ještě porostou.
Jste manzele, mate dokonce predmanzelskou smlouvu na majete, ale dohodu zadnou? Ty mu alza ten svuj „podnajem“ nejak platis?
Příspěvek upraven 06.06.22 v 10:43
No, ty jo, ted ctu, ze ten dum ma na hypoteku. Jako prosim te, co jsi to podepisovala za predmanzelskou smlouvu? Proc? Jdete od sebe.
@Anonymní píše:
@Adelineee my vlastně financujeme, ale zas ta hypotéka (nic tu moje není, co že tady bydlím, dnes jo a zítra to tak být nemusí), taky nechci synovi rozbíjet rodinu a manželství není holubník, že uteču při neshodě.
A prijde ti tohle jako vztah, ktery by mel byt synovi vzorem? Kazdy sam za sebe, resit, aby nahodou nekdo nekomu neco nezaplatil navic, prakticky se uz pripravovat na budouci rozchod?
Ja bych v takovem vztahu a prostredi zit nechtela. Pro me je manzel nejblizsi clovek, ke kteremu mam absolutni duveru. Nepremyslim, jak bych ho obesla, nebo o tom, co a jak udelat pro sebe vyhodneji. Jsme tym.
Prosím vás o radu, protože já nevím, kdo z nás je divnej. Bydlíme v domě, který mě psaný manžela (koupil ho rok před svatbou). Dům má však chatrnou střechu, ona ještě tak 2 roky vydrží, ale udělat se nová musí. A teď - podařilo se mu celkem dost ušetřit, ale byl covid, teď válka Ukrajina, všechno jde nahoru šíleným tempem, kvůli tomu jsme prodali auto a nechali si jen jedno přebudované na plyn. A jezdíme jen to nejnutnější. Doted jsem platila synovi soukromou školku, ale od září se malý dostal do státní za tisícovku, což je skvělý, ale manžel přišel s tím, že když teď bude školka stát hubičku, tak by bylo dobrý abych se více podílela na financování a chce, abych platila zálohy na plyn, což bude 10000. Dost pálka. Do práce chodím i já, ale on vydělá asi o 9000 víc..navíc jsem často na osetrovacke, i když teď se malý celkem drží. Brečí, že od ledna nic neodložil, vždy odložil, teď ne, tak tu střechu neudělá nikdy, musí šetřit, ale co já mám s jeho střechou? Bydlím tady sice, moje to není a asi nebude, jsem tu jako podnájemnice. Dokonce jsem si koukala ceny podnájmu a jako to mě vyšlo stejně, ne li min. Bojím se, že já budu financovat plyn, on si bude peníze schovávat na střechu, střecha se dejme tomu udělá a on mě kopne, víme kam. Kde slunce nesvítí. Já vím, že tady ho neznáte a do vztahu nevidíte, ale takový vycuranek trochu je. Pořád říká, že ty peníze nedávám jemu, ale sobě, synovi a jemu, budu platit teplo, které mám tak ráda, to mám. Ale neměl by se muž postarat? Nebo je to i věc ženy, pokud už pracuje i ona? Vždy se na tohle hádáme, jen o peníze. Říká, že si na penězích sedím a šetřím, ale to musím. Protože, když mě kopne do zadku, no tak někde musím jít bydlet a bydlení stojí peníze. Takže já vím, proč šetřím. A to ještě chtěl, abych byla s dítětem doma do 4.let věku, že prý úspory mám, aby mě úplně vyzmykal. Naštěstí školku jsem si prosadila a syn se tam naučil spoustu věcí a ráno se tam těší, takže dítě nestráda. Tak jak to vidíte vy? Je tohle normální? Napsat na mě část baráku nechce, že prý to ve fixační době nejde, ale v bance se neptal. Ale já si zjistila, že to jde a lehce