Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Naše několikaměsíční krize vyvrcholila a začínám řešit rozvod (to zatím rozebrat nechci, ale obávám se, že budu mít spoustu dotazů). Vlastníme s manželem rodinný domek (společné jmení manželů). On je (zatím a snad to tak zůstane)ochoten mi dům nechat, ale chce aby polovina byla přepsána na našeho nezletilého syna. Já se obávám, že to nejde. Máte s tím nějaké zkušenosti. Je mi jasné, že musím najít nějakého právníka, ale alespoň orientačně.
Určitě to jde, ale jak se to přesně dělá nevím… asi se bude určovat něco jako „opatrovník majetku“ až do synovi plnoletosti.
Jak to napsala Jana jsem to chtela napsat taky.Opatrovnikem budes nejspis ty.
Jde to. Opatrovníkem bývá do synovi plnoletosti pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí na městském úřadě, která jedná v zájmu dítěte, např. v případě prodeje domu atd.
Ahoj, trochu podobný případ… Mě umřel táta, když mi bylo 16 a majetek po něm se dělil mezi mě a mamku. Já všechno dostala, ale musel být ustanoven opatrovník a mamka to být nemohla. Bud mohl být navržen soudem nebo ho zvolila mamka, ta zvolila dědu - tátovo tátu. Je to sice 17 let zpátky, ale předopkládám, že se to zase až tak měnit nemuselo.
Opatrovníkem může být i někdo jiný, si myslím, když nám zemřel otec a na nejmladšího bratra byl přepsán dům rodičů, nebyl plnoletý a opatrovníkem byla naše babička ![]()
Ano v případě úmrtí to může být i někdo jiný, ale v případě rozvodu, pokud se to bude řešit dohodou v rámci rozvodového řízení, tak to většinou bývá opatrovník úřadu. Záleží na tvém manželovi, jakou formou to vlastnictví bude chtít řešit.
Ahoj Ave, určitě je možné, aby dům vlastnil nezletilý. Byla by třeba doarovací smlouva, písemná, která se musí dát ke schválení soudu - rodiče totiž mohou rozhodovat jen o běžných záležitostech dítěte, a tou darování nemovitosti není. Soud bude rozhodovat, zda je darování v zájmu dítěte (což by neměl být pravděpodobně problém) - problém by např. byl, kdyby šlo o zbořeninu, do které by dítě muselo investovat velké peníze, aby nedošlo např. k ohrožení okolí, ale to váš případ nejspíš nebude. V tomto řízení bude dítěti ustanoven opatrovník, který se k darovací smlouvě vyjádří - tento opatrovník ale bude dítěti ustanoven pouze pro opatrovnické řízení, potom jeho funkce zaniká. Pozor ale na to, že po darování jde o majetek dítěte a pokud bys ho ty nebo tvůj bývalý manžel chtěla s tímto podílem disponovat, je třeba zase schválení soudem (zase jde totiž o záležitost, která není běžná).
Ještě dodatek - opatrovníkem ve většině případů bývá pracovník orgánu sociálně-právní ochrany dítěte, ale podmínka to není - hlavně to však nemůže být nikdo z rodičů.
El-Brno píše:
Ještě dodatek - opatrovníkem ve většině případů bývá pracovník orgánu sociálně-právní ochrany dítěte, ale podmínka to není - hlavně to však nemůže být nikdo z rodičů.
Moc děkuji, jen by mě ještě zajímalo, zda se za to něco platí? Asi je Vám jasné, že nebudu mít na „rozhazování“.
Ne, za opatrovnické řízení se tuším nic neplatí. Darovací daň je také zrušena, takže ani to by vás nemělo nic stát. Jen pokud byste si darovací smlouvu chtěli napsat právníkem, ten si samozřejmě o nějakou korunu vezme - podle mě je to ale zbytečné, určitě nějaký vzor najdete na internetu. Pravděpodobně budete muset zaplatit katastru za přepsání (tuším kolem 1.000,– Kč). Žádné další náklady mě nenapadají - ledaže by soud chtěl na nemovitost znalecký posudek, tam by to mohlo pár tisíc korun stát, ale nevím, jestli se standardně dělá…