Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím vás.
Holky, chtěla bych se zeptat, myslíte, že je vhodné jít s malým dítětem večer na hřvitov, ještě když jsou dneska dušičky? Malá má 8 měsíců, ale četla jsem, že prý se na ní může přilepit nějaká mrtvá duše a jí se o tom zdát nebo mít nějaké vidiny. Navíc letos jsme měli už pohřeb, ale tam jsem samozřejmě malou nebrala, to mi příjde nevhodné… Co si o tom myslíte vy?
S dětmi běžně na hřbitov chodím, od útlého dětství. Dcera byla i na pohřbu dědečka, když jí byly ani ne 3 měsíce. Mrtvé duše na ně nelepí ![]()
Klidně bych šla. Taky chodím s dětmi. Těžko je nechám u plotu (i když je to občas lákavé
)
@Elephantka Já vím že to zní šíleně, ale já jsem pověrčivá, bohužel!
![]()
Bude mít zážitek, světýlka a nazdobené hroby. Šla bych, ale já na nalepení duší nevěřím.
@Ketris
určitě ano, moje děti i já milujeme hřbitovy na dušičky. Vnímají to jako slavnost a když byly starší tak jako úctu k předkům. Hodně pak chtěly vyprávět o babičkách, prababičkách apod. Mně prarodiče taky brali od malička na hřbitovy. Nic se na mě nenalepilo.
@Ketris píše:
Zdravím vás.
Holky, chtěla bych se zeptat, myslíte, že je vhodné jít s malým dítětem večer na hřvitov, ještě když jsou dneska dušičky? Malá má 8 měsíců, ale četla jsem, že prý se na ní může přilepit nějaká mrtvá duše a jí se o tom zdát nebo mít nějaké vidiny. Navíc letos jsme měli už pohřeb, ale tam jsem samozřejmě malou nebrala, to mi příjde nevhodné… Co si o tom myslíte vy?
Myslím že se s dětmi chodí na hřbitov odjakživa v jakémkoliv věku, brala jsem i v šestinedělí
Normálně jdi a nepřipouštěj si duchy a pod, ber to tak, že se to stát nemůže
Ať sama něco nepřivoláš ![]()
Nejsem extra pověrčivá, ale říkává se, že do 1 roka věku by dítě na hřbitov nemělo (ale neptejte se mě proč, jen jsem to slyšela od jedné známé
)
Ale vím, že to spousta lidí nedrží, je to jen na každé mamině ![]()
Rozhodně bych s ni šla, od mala jsem také jako dítě tam chodila, vždy to ve mě vyvolávalo takové tajemno a to mám navíc dnes ještě narozeniny. A myslím, že se na mě nic nepřilepilo a jsem normální. Své děti tam také beru.
@Ketris píše:
Zdravím vás.
Dostáváš cenu za vtip roku!
Nebyla jsem ani s jedním synem na hřbitově do roka. Stejně jako jsem doma neměla kočárek před porodem atd. Jsem trošku pověrčivá
![]()
Já jsem pověrčivá a s malým dítětem se prý do roka na hřbitov chodit nemá, takže já bych nešla…