Radíte kamarádkám, které mají mladší děti?

4851
1.11.17 12:16

radíte kamarádkám?

Možná takový uplně pitomý dotaz :oops: Ale radíte (předáváte zkušenosti) kamarádkám, které mají mladší děti než vy, aniž by se vás na radu přímo ptaly?
Abych nastínila situaci. Kamarádka postla na FB fotku novorozeněte v autosedačce. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale dítě tam sedí v chlupaté kombinéze a fusaku a je zapnuté až přes ten fusak (že jdou pásy vrchem), je uplně vidět že je tam dítě uplně na volno. Na jednu stranu bych ji ráda napsala, že ho takhle nemá poutat, protože je to nebezpečné, že dítě může ze sedačky snadno vyklouznout, na druhou stranu nechci být za nějakou chytrolínku, která radí tam kde není tázána..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
smurfka
1.11.17 12:17

Napiš ji to do zprávy, at ji neztrapníš veřejně..tož třeba to neví no.. :mrgreen: :nevim: jsou také co nestudují takové věci před porodem

• Citovat
  • Upravit
1805
1.11.17 12:23

Napsala bych jí něco ve smyslu “krásná holčička, když byla moje takhle malá zjistila jsem že se mají do autosedačky svléknout a pevné utáhnout, tady je o tom článek, mě to tehdy samotnou překvapilo, bla bla bla..” podle reakce uvidíš zda má smysl ještě někdy radit nebo držet ústa :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
1.11.17 12:27

Zrovna tohle mi připadá docela důležité, může to ohrozit život dítěte, takže bych ji (soukromě) upozornila. Jinak v takových věcech, jako čím dítě krmit, jestli kojit nebo nekojit, do čeho obouvat, jak vychovávat… nevyžádané rady neuděluju. Maximálně předávám praktické tipy - jako třeba kde se pořádá jaký kroužek, kde se co dobře nakupuje, jaké vychytávky se mi osvědčily… prostě tam, kde to nezavání žádnou ideologií.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
1.11.17 12:32

Neradím, i když teda kolikrát musím zatínat zuby nebo si sedět na rukách. Když už to nemůžu vydržet, tak se zkusím spíš na něco zeptat, abych si ověřila, že je situace opravdu taková, jaká si myslím, a podle odpovědi zareaguju a třeba přidám svůj názor.
Kdyby to bylo na FB tak určitě psát do soukromé zprávy.

• Citovat
  • Upravit
3839
1.11.17 12:35

Mám spoustu kamarádek/známých v zahraničí (zapadni EU, USA, Asie) které mají děti. Nikde jinde se ale zacházení s malým deckem neposuzuje tak přísně, jako u nás.
Namátkou - nesedici batole posazené v golfkach, um či prikrmy (mořské plody, ryby, sója, chilli apod) choditka, nosítka, braní dětí na různé akce, dávání do jeslí…
proste vsechno věci, ze kterých by zdejším mateřským “ultras” vstavaly vlasy hrůzou na hlavě a dotyčnou nezdarnou matku by okamžitě ukamenovaly.
V dnešní době, kdy je mraky dostupných informaci takřka o každém prdu, si každá matka muže snadno zjistit, jak s dítětem zacházet. A je na ni, zda to udělá.

Takže k dotazu - ohledně děti neradim, ani nepoucuji (byť z pozice zkušenější matky vychovane českým prostředím bych mohla rady rozdávat na potkání :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1805
1.11.17 12:38
@Black_Orchids píše:
Mám spoustu kamarádek/známých v zahraničí (zapadni EU, USA, Asie) které mají děti. Nikde jinde se ale zacházení s malým deckem neposuzuje tak přísně, jako u nás.
Namátkou - nesedici batole posazené v golfkach, um či prikrmy (mořské plody, ryby, sója, chilli apod) choditka, nosítka, braní dětí na různé akce, dávání do jeslí…
proste vsechno věci, ze kterých by zdejším mateřským “ultras” vstavaly vlasy hrůzou na hlavě a dotyčnou nezdarnou matku by okamžitě ukamenovaly.
V dnešní době, kdy je mraky dostupných informaci takřka o každém prdu, si každá matka muže snadno zjistit, jak s dítětem zacházet. A je na ni, zda to udělá.Takže k dotazu - ohledně děti neradim, ani nepoucuji (byť z pozice zkušenější matky vychovane českým prostředím bych mohla rady rozdávat na potkání :lol: )

Taky pravda :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
1.11.17 12:39
@vedma007 píše:
Možná takový uplně pitomý dotaz :oops: Ale radíte (předáváte zkušenosti) kamarádkám, které mají mladší děti než vy, aniž by se vás na radu přímo ptaly?
Abych nastínila situaci. Kamarádka postla na FB fotku novorozeněte v autosedačce. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale dítě tam sedí v chlupaté kombinéze a fusaku a je zapnuté až přes ten fusak (že jdou pásy vrchem), je uplně vidět že je tam dítě uplně na volno. Na jednu stranu bych ji ráda napsala, že ho takhle nemá poutat, protože je to nebezpečné, že dítě může ze sedačky snadno vyklouznout, na druhou stranu nechci být za nějakou chytrolínku, která radí tam kde není tázána..

Ne, nikdy tohle nedělám a dělat nikdy nebudu.
Nedělám druhým to, co nechci, aby dělali oni mně.
Na FB chodím tak 3× za rok, a fotky druhých lidí neřeším. Patřím spíš k těm lidem, kteří se pozastavují nad tím, co všechno jsou lidi schopni o sobě zveřejnit a vyvěsit světu „na obdiv“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
1.11.17 12:53

Ano tohle bych napsala, neveřejně..jak píše @Kassy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
1.11.17 13:00

Já se snažím neradit. Ale spíš to pokládám jako dotaz. - Když byla dcera v tomhle věku, tak se doporučovalo… To si zas vymysleli něco jiného?
A žádná kamarádka to nebrala špatně. Máme děti různě daleko věkově od sebe. A spousta věcí se během let změnila. Takže i já se teď dotazuji co a jak s miminem. I když už mám osmiletou a dvouletou.
Přijde mi, že spousta věcí je každý rok jinak.

Ale vždycky se takhle bavím s dotyčnou osobně/soukromě, nedělala bych to veřejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062
1.11.17 13:01

Jestli je to dobrá kamarádka, tak toto bych jí soukromě napsala. Normálně taky nikomu neradím, když se neptá, ale toto je důležitá věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5283
1.11.17 13:28

Nevyžádané rady se snažím nedávat. Ale v tomhle případě bych to kamaradce napsala do soukromé zprávy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
1.11.17 13:38

Hele… řeknu to takhle, klidně bych jí upozornila, ale jak zaznělo, tak SOUKROMĚ, a hlavně trošku přizpůsob styl sdělení tomu, jaká kamarádka je.
Třeba já jsem hodně přímočará, takže na mě někdo přijít s vykecáváním typu „dřív se doporučovalo, už je to jinak?“ nebo posíláním odkazů na články, tak bych vylítla z kůže.
Mně by vyhovovalo co nejjednodušší sdělení - typu „… (jméno) pozor, ty pásy se zapínají tak a tak, jinak ti může dítě vypadnout, ju?“
Hotovo dvacet. Ideálně nějaký smajlík na konec.
Myslím, že pokud to kamarádka sama neví, tak za tohle sdělení se nenaštve. Ale jinak bych se asi taky zdržela komentářů, pokud by zrovna nešlo o zdraví dítěte. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
1.11.17 13:52

V té autosedačce byla v autě nebo vyfocená až doma, po příjezdu. Já jsem totiž dítě taky hned uvolňovala, když to bylo možné, nedopustila jsem, aby bylo nabalené a ještě připásané napevno.

Pokud by to byla fotka přímo za jízdy autem(nebo těsně před ní),napsala bych jí to zpráv, pokud by to byla fotka z domu v autosedačce, tak to bych nikdy neřešila.

Jinak nevyžádané rady nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
1.11.17 13:54

Radím..v rámci třeba diskuse.. Ale takto bych nikomunic nepsala..
Možná nikde nejeli jenom chtěla fotit a rychlo to nějak uvázala.. A nebo v rámci diskuse potom bych se jí zeptala.. ale ne na FB, veřejně psát, jak se to má a nebo nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová