Dusičnany v zelenině
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
dusičnany v zelenině
Ahoj maminky,
prosím o názor na následující problematiku. Trápíte se obsahem dusičnanů a dalších škodlivin v zelenině, ze které připravujete jídlo pro vaše mimi? Někde jsem se dočetla, že největší lapač dusičnanů je mrkev a špenát, což chci vařit často. Pomůžu si, když třeba tyhle dvě zeleniny budeme pěstovat na naší minizahrádce? Nebo je to naopak horší? Jaké máte informace a zkušenosti?
Předem všem díky.
Petras
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No veskere zdroje z internetu porad opakuji, ze kupovana zelenina je priserna… nekdo to resi koupi biozeleniny, sklenickama, nebo zeleninou z vlastni zahradky (nestříkané, nehnojené, daleko od silnice, ne u spalovny…), nekdo to resit ani nemuze z financnich duvodu a nekdo to resit nechce…
Neco pisou treba tady http://www.stripky.cz/…_strava.html
tohle je sice reklama, ale k tématu
http://www.rodina.cz/clanek3761.htm
a neco ještě tady, níž nadpis problematika dusičnanů
http://home.zf.jcu.cz/…c/vyuka.html
My Jsme začali přikrmovat už po 4 měsíci, takže jsem ho nehctěla naprat kupovanou mrkví. Nejdřív jsme jedli skleničky, teď už vařím z domácí mrkve-brambor-králík, a k tomu už občas kupuju normální banány a červenou řepu…
Tohle bude téma na dlouho, většinou se takový dotaz rozjede do vášnivé diskuze o tom, kde je ta akorátní míra a kdo to přehání nebo naopak
Ale běžně kupovaná supermarketová zelenina rozhodně nejzdravější variantou není.
Věrka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, ja se tim netrapim. Kdyz si vypestujes na sve zahradce nemas zaruku ze to bude lepsi nez z kramu, leda by sis nechala udelat rozbor pudy…(a samo nehnojit chemkama atd.). Sany.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak asi je třeba brát všeho s mírou. Je fakt, že když je možnost, kupuju bio-zeleninu, popř. ze zahrádky. Ale samozřejmě nevím, jestli ta ze zahrádky nemá v sobě víc dusičnanů, než kupovaná. Momentálně není bio ani domácí a kupuju v marketech, snažím se, aby aspoň „vypadala“ zdravě-véélikááánská mrkev ve mě moc důvěry nevzbuzuje. Je fakt, že mrkev a špenát nejvíc lapají sajrajty z půdy, špenát kupuji skleničkový-ale bacha na Hipp-je tam i mléko a smetana!! Řepu normálně kupuji, i brambory-k těm přidávám mletý kmín při vaření-měl by nějaké sajrajty pochytat. A růžičkovou kapustu taky kupuju.
K.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen pro informaci v Praze je dle mého názoru bio zelenina celkem slušně dostupná - bio mrkev mají např. v Delvitě, měli tam i bio brambory. V intersparu jsem viděla mraženou bio brokolici (byla ale přííšerně drahá, takže jsem ji nekoupila).
Musím ale přiznat, že někdy kupuju taky obyč mrkev, do roka jsem dávala hlavně skleničky..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Petras, mrkvu som davala len sklenickovu, alebo mrazenu od firmy vinica, mala by byt pestovana v ekologicky cistych oblastiach. Maju aj baby carotku.
Spenat som od hippu nedavala kvoli tej smotane. Celkovo sa vraj spenat nema davat prilis casto, takze som ho davala tak raz za mesiac. Ked uz listova zelenina a spenat, tak len listy. Riesila som to spenatom od Ardo, su to take kocky zmrazenych listov, takze sa da odobrat len potrebny pocet kociek.
Ostatne veci az tak nesledujem, ked sa da kupit bio, tak kupim, ked neda, tak sezonnu zeleninu kupujem aj v marketoch a dovazanu nedavam. To uz skor sklenicky. Mne staci, ked si teraz kupim paradajku, ktora je priesvitna, chuti otrasne a v chladicke sa mi 2 mesiace nepokazi. To vo mne moc nevzbudzuje doveru a ani mi to nechuti, takze to nedavam ani malemu. Skor kupujem rozne 100% ovocne vyzivy bez cukru ako fruktipura, alebo nestle.
Ak mate moznost si dopestovat, tak si myslim, ze ak nebyvate blizko cesty a nehnojite, je to vzdy lepsie ako kupovana zelenina, ktora musi prezit transport, o hnojive sa tiez nedozvies a ani o postrekoch.
Takze takto nejak to riesime my.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak už tady někdo psal, v Praze není problém bio zeleninu sehnat, takže dávám skoro výhradně bio. K tomu domácí z babiččiny zahrádky, která se bio kvalitě myslím dost blíží. Teď, jak docházejí zásoby, vypomáhám si bio mraženými směsmi od Ardo - jsou drahé, ale dítě mi toho moc nesní, takže to vydrží hrozně dlouho a v přepočtu to vyjde určitě levněji než skleničky (aspoň pro nás). Skleničky skoro nedávám, zeleninu vůbec - nějak mě to nepřesvědčilo - domácí mrkvové pyré chutná fakt dost jinak než to ze skleničky, tak se mi nechce to do dítěte cpát, když to nechutná ani mně. S ovocem je to trochu jinak. Třeba hruška od Hippu je fakt favorit a čerstvý hrušky teď neseženu.
Myslím, že jakmile se o to, co v jídle všechno je a být nemá, člověk začne trochu zajímat, nějak už moc není cesty zpět
Jakmile to jednou člověk ví, už ta fakta nemůže dost dobře ignorovat.
Na druhou stranu asi není potřeba to hrotit, když je možnost, bio je lepší, ale když ta možnost není, tak na obyč. zeleninu taky neumře
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U jake zeleniny byva nejvice dusicnanu? vim ze hodne je v mrkvi a špenátu. Chtela bych koupit cervenou repu ne bio nevite jak na tom je cervena repa, celer a kvetak?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tvetinka píše:
U jake zeleniny byva nejvice dusicnanu? vim ze hodne je v mrkvi a špenátu. Chtela bych koupit cervenou repu ne bio nevite jak na tom je cervena repa, celer a kvetak?
Nejvíce jich je v listové zelenině. Vzhledem k tomu, že obsah dusičnanů v rostlině stoupá a klesá během dne v závislosti na slunečním svitu, je nejvhodnější zeleninu trhat ráno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tipovala bych, že červená řepa a celer budou OK, v tom květáku jich bude víc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mrkev jsme měli ze zahrádky, ale myslím, ze je to hlavně o pocitu. Půda nemusí být dobra, znečištění spodní vody,…sklenicky a přesnídávky jsem kupovala bio (ale uznávám, ze je to finanční náročnější a ne každý na to má). Dneska už bych to tak neresila, v rámci dostupnych moznosti, financi a vlastního svědomí se snažím i ted krmit co nejlépe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnovuji diskusi.
Chtěla jsem se zeptat, jak je to s dusičňany v zelenině? Dnes jsem četla, že mladá jarní zelenina je plná dusičňanů, které jsou rakovinotvorné. Četla jsem, že by se taková zelenina měla jíst omezeně. Zeleninu máme v létě vlastní, ale přes zimu a na jaře kupuju v supermarketu. Největší spotřebu máme mrkve, která prý má dusičňanů nejvíce. Tak teď nevím, jak je to se zeleninou, je zdravá nebo ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já si myslím, že je třeba se vyhnout hlavně velkým plodům, takovým těm nafouknutým…Jinak asi to má logiku, že ty rychlené věci jsou víc hnojené…Tak kupuj bio mrkev ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit