Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
potřebovala bych vědět dvě věci. Jednu kvůli sobě a druhou kvůli sestřence.
1. sestřenka měla první dítko, šla do práce a chtěla by druhé. Vím, že když by neodpracovala rok, tak nějak nedostane mateřskou. Platí to i v případě, že by šla těsně před ukončením toho roku na neschopenku?
2. a já budu přecházet z rodičáku na druhý a totálně jsem zapoměla, jak se to dělá
Až dostanu papír z gyndy, že nastupuju na mateřskou, tak co dělat pak? Kam všude je potřeba zajít? (jsem zaměstnanec)
Snad jsem to napsala srozumitelně
A díky za každou radu ![]()
Jahůdka
Ahoj,
1. Myslím, že RD i nemocenská se počítá do těch 270 dnů nem. pojištění, takže nárok na mateřskou (PPM) by měla mít. Ale nevím to 100%, neřešila jsem to.
2. Až dostaneš od DR. žádost o PPM, stavíš se na úřadu práce – sociálním odboru, kde ukončíš rodičovský příspěvěk. Budou ještě potřebovat formulář o výši mateřské (podle toho ti vypočítají rodičák ten přelomový měsíc), který ti potvrdí na SSSZ, která vyplácí PPM. Ale nejdřív doneseš papír o nástupu na mateřskou zaměstnavateli, který to předá dál na SSSZ. A až pak ti to na té SSSZ potvrdí. PPM vyplácí SSSZ (dříve také, ale chodilo to přes zaměsnavatele). ![]()
1. Pokud se vracela do své práce, tj. stále ji trval pracovní poměr, tak na mateřskou má nárok i kdyby v té práci byla jen týden.