Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj anonymní jsme na tom tak trošku podobně…z bývalým manželem mám dvě děti a už jsem žádné další s ním nechtěla…bylo to složité a na jiné povídání…ted mám nového partnera se kterým ta chut na miminko zase přišla a klidně bych s ním měla kupu dětí…u nás je problém že já mám PCO takže se snažíme zatím bez uspěchu pokud vyšetření dopadnou tak jdeme na IVF, chci se zeptat proč ti dr nedoporučuje další těhotenství?
Asi to bude těžké se s tím vypořádat že spolu nebudete mít děti ale časem si myslím že to otupí a nebudte tě to už tak moc trápit…zkuste s přítelem a dětmi trávit hodně času výlety nebo jen tak procházkama dělat blbiny a užívat si co to jde, aby jsi pořád nemyslela na to že spolu dítě mít nemůžete i když je to hrozně těžké…
popravdě slušnou radu jak se s tím vypořádat nevím..prostě čas…
Myslím, že opravdu asi záleží na tom, jak velké riziko by pro tebe to těhotenství bylo. Přes to vlak nejede.
Doktoři občas něco plácnou preventivně, řeknou si že dvě děti má, stačí. Záleží na míře rizika pro tebe a případné dítě. Máš dvě děti, máš zodpovědnost vůči nim, pokud by riziko bylo smrtelné, riziko trvalých následků, nešla bych do toho nebo bych zvažovala adopci.
Pokud ale jde třeba jen o dva císaře, tak to už je překonané, císařů můžeš mít víc, to bych klidně do toho ivf šla a alespoň to zkusila.
Ahoj,
záleží jaký je tvůj zdravotní problém a jak velké by riziko bylo… mě 3. těhotenství také lékaři nedoporučili, ale většina spíš jen preventivně strašila (jsem po 2 císařích).. manžel i já jsme chtěli 3 děti a 2 roky po porodu jsme navštívili lékaře, probrali možnosti, rizika, udělali důkladné vyšetření jizvy a ted jsem ve 34tt.. jsem prostě víc sledovaná a nastaly sice předpokládané komplikace, kvůli kterým jsem nedávno musela na pár dní do nemocnice, ale nic az tak zásadního to není a dá se to pohlídat..
pokud si oba další dítě přejete, tak zhodnot
tě možnosti, zdravotní stav a rizika a uvidíte, třeba to az tak nereálné nebude..
kdyby mi doktoři
řekli, že riziko je příliš vysoké, tak bych do dalšího nešla.. ale často jen zbytečně straší..
a pokud by to vážně nešlo, tak si musíš říkat, že už 2 zdravé děti máš a je mnoho takových, kteří nemohou mít děti vůbec a dali by nevícmco i za jedno.. ![]()
Jo, život přináší zvláštní situace… Myslím, že máte vlastně jen dvě možnosti (v případě, že je pro tebe těhoteství ze zdr. důvodů zapovězeno)- pokorně přijmete realitu, budete si užívat tvoje děti a nebudete si kazit spokojený život nereálnými představami, nebo si můžete vzít děti do pěstounské péče příp. adopci. Ani jedno nebude zrovna bez nesnází, ale neupínala bych se na myšlenku, že jedině společné dítě/děti mohou naplnit vaše životy. Protože reálně to tak opravdu není. Držím palce ![]()
Já mám teda mimčo 5M a k tomu 10letou holku. a možná bych i do 3 šla, manžel určitě, ale jak vidím, kolik co stojí, jaké náklady jsou na tu starší, tak přemýšlím, že u dvou zůstanem…
jo a manžel je můj druhý manžel… starší mám z předchozího vztahu
@Anonymní píše:
Ahoj, upřímně nevím jestli chci diskutovat nebo se jen vypovídat, ale mám nějaký splín…Mám dvě děti z manželství, které nedávno skončilo (oficiálně), no ono skončilo, už při mém druhém těhotenství, ale to teď rozebírat nechci. Děti jsou ještě poměrně malé, předškolák a téměř tříletá dcera. Vždy jsem chtěla jen dvě děti, nikdy víc. Jenže se současným partnerem, bych jich chtěla klidně pět. Prostě tak nějak cítím, že on je ten chlap s kterým mít velkou rodinu by bylo krásné, že by jsme fungovali skvěle. Bohužel, nejde to. On by mohl mít děti, jen cestou IVF a mě, už těhotenství nedoporučil doktor.
Teď, když odezněli velké starosti mě to začíná trápit, nikdy mě nenapadlo, že bych chtěla ještě dítě a teď špatně zvládám každou menstrulaci. Antikoncepci neberu, nesmím a není šance s přítelem otěhotnět normální cestou. Přesto je mi každý měsíc smutno a chtěla bych s ním dítě. Jen nevím jak se s tím vyrovnat, že to je v tuhle chvíli nereálné.
A jak to vidí partner? už nějaké dítě taky má? Nebo je smířený s tím, že vlastní dítě mít nikdy nebude?
To je taky důležité.
Chápu pocity. Ale vážila bych si toho, že mám dvě zdravé děti a milujícího partnera. Mnohé z nás by za jedno dítě daly nevím co, natož za dvě. ![]()
Děkuji, u mě je riziko velké, moje tělo těhotenství prostě nezvládá. Ale přesnou příčinu mi nikdo nedokázal říct, takže tak nějak doufám, že třeba časem budou schopni určit, proč a co je v mém těle špatně a bude se s tím moci něco udělat. Selhává mi při těhotenství celý organismus, při prvním dítěti to ještě nebylo tak hrozné. Takže ani nikdo netušil, že by se to mohlo opakovat či zhoršovat, ale druhé těhotenství bylo opravdu velmi špatné. ![]()
Adopci nezvažujeme, vím, že bych chtěla NAŠE dítě i když je to možná sobecké.
S dětmi samozřejmě trávíme spoustu času, jezdíme na výlety, jsme vlastně štastná rodina, akorát mám pocit, že nám v ní ještě jedno dítě (nebo dvě
) chybí.
Hlavně mě samotnou to překvapuje, myslela jsem, že jsem s tím smířená, že to beru jako fakt. Vlastně jsem byla i ráda, že přítel je smířený s tím, že vlastní děti mít nebude (nikdy o IVF neuvažoval jako o možnosti). ![]()
zakladatelka
@Anonymní píše:
Děkuji, u mě je riziko velké, moje tělo těhotenství prostě nezvládá. Ale přesnou příčinu mi nikdo nedokázal říct, takže tak nějak doufám, že třeba časem budou schopni určit, proč a co je v mém těle špatně a bude se s tím moci něco udělat. Selhává mi při těhotenství celý organismus, při prvním dítěti to ještě nebylo tak hrozné. Takže ani nikdo netušil, že by se to mohlo opakovat či zhoršovat, ale druhé těhotenství bylo opravdu velmi špatné.![]()
Adopci nezvažujeme, vím, že bych chtěla NAŠE dítě i když je to možná sobecké.
S dětmi samozřejmě trávíme spoustu času, jezdíme na výlety, jsme vlastně štastná rodina, akorát mám pocit, že nám v ní ještě jedno dítě (nebo dvě
zakladatelka) chybí.
Hlavně mě samotnou to překvapuje, myslela jsem, že jsem s tím smířená, že to beru jako fakt. Vlastně jsem byla i ráda, že přítel je smířený s tím, že vlastní děti mít nebude (nikdy o IVF neuvažoval jako o možnosti).
A co možnost využití náhradní matky, která vám vaše dítě donosí? Použijí tvá vajíčka a partnerovy spermie a přes IVF bude těhotná jiná paní, která vám miminko porodí. Je na toto téma zde na emiminu i diskuse, stačí pohledat.
Upřímně věřte, že si života a zdraví svých dětí vážím, dcera bojovala o svůj život téměř půl roku.
Nehledám ani tak způsob jak otěhotnět, spíš jak se s tím smířit, protože mě samotnou to stále překvapuje, že bych tolik další dítě chtěla.
Přítel děti nemá, on vlastně ani o možnosti IVF neuvažoval, bral to jakože děti mít prostě nebude.
Tak pokud je riziko velké, tak bych se prostě zkusila smířit s tím, že další už nebude.. pokud by byl třeba v ohrožení tvůj život, tak bys jistě nechtěla riskovat, že tvé děti by mohly zůstat bez maminky..
Pro klid duše bych se ještě poradila s odborníky, budeš mít alespoň jistotu, že už jsi pro to víc udělat nemohla..
Ahoj, upřímně nevím jestli chci diskutovat nebo se jen vypovídat, ale mám nějaký splín…
Mám dvě děti z manželství, které nedávno skončilo (oficiálně), no ono skončilo, už při mém druhém těhotenství, ale to teď rozebírat nechci. Děti jsou ještě poměrně malé, předškolák a téměř tříletá dcera. Vždy jsem chtěla jen dvě děti, nikdy víc. Jenže se současným partnerem, bych jich chtěla klidně pět. Prostě tak nějak cítím, že on je ten chlap s kterým mít velkou rodinu by bylo krásné, že by jsme fungovali skvěle. Bohužel, nejde to. On by mohl mít děti, jen cestou IVF a mě, už těhotenství nedoporučil doktor.
Teď, když odezněli velké starosti mě to začíná trápit, nikdy mě nenapadlo, že bych chtěla ještě dítě a teď špatně zvládám každou menstrulaci. Antikoncepci neberu, nesmím a není šance s přítelem otěhotnět normální cestou. Přesto je mi každý měsíc smutno a chtěla bych s ním dítě. Jen nevím jak se s tím vyrovnat, že to je v tuhle chvíli nereálné.