Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se zeptat, líbí se vám dvě křestní jména, jako například Anna Marie..S manželem stále uvažujeme jaké dát, máme spooousty návrhů, nápadů.. ![]()
Která kombinace se vám tedy líbí?
![]()
Nelíbí, přijde mi to, jak když se rodiče nemohli rozhodnout
Ale spíš asi chceš slyšet názory pro…
Nelíbí, nechápu to. Děti se oslovují jen jedním, ale pak se chudáci musí podepisovat oběma.
Mně se třeba líbí Vanessa Ella, ale taky záleží na příjmení…chci dát jen jedno jméno, ale dřív jsem o dvou přemýšlela.
Líbí, máme a už jsem to psala v jiné diskuzi, mi přišlo jako že bych ji ošidila, kdybych jí dala jen jedno když může mít dvě. Až bude větší, může se rozhodnout které se jí líbí víc a to třeba používat.
@Olesja píše:
Ahoj, chci se zeptat, líbí se vám dvě křestní jména, jako například Anna Marie..S manželem stále uvažujeme jaké dát, máme spooousty návrhů, nápadů..
Která kombinace se vám tedy líbí?![]()
![]()
Anna Marie se mi moc nelíbí
ale kamarádka teď dala dceři jméno Elena Marie a to se mi líbí moc ![]()
A celkově proti dvěma jménům nic nemám, proč když k sobě hezky ladí ![]()
Příspěvek upraven 26.11.12 v 15:48
Když je vhodně zvolená kombinace (jména k sobě ladí původem, významem, zvukem, délkou…), tak se mi to líbí. Nepřijde mi na tom ani nic tak divného. Dvě a více jmen se dávala celá staletí a v Evropě jsme se zvykem dávat jen jedno jméno spíš v menšině.
Nelíbí se mi, když někdo dá dvě jména jen proto, že je ta kombinace zrovna módní nebo proto, že se nemůže rozhodnout, aniž by přemýšlel o tom, jak ladí k sobě navzájem a k příjmení.
Anna Marie se mi nelíbí - je to takové zastaralé ![]()
Jinak, máme Sebastiana Davida, Abigail Leu, Gabrielu Lauren, Victoriu Evelyn. Manžel je Američan, takže máme důvod proč dát dvě. Navíc, jak už někdo napsal, nechtěla jsem své děti ošidit o dvě jména, zvlášť, když je jich tolik krásných. Kdyby bylo po manželovi, tak maj děti 3 jména - on 3 má. Příjmení máme cizí, takže to také není problém.
Děti si nechávají říkat, tak jak se jim líbí, dětem říkáme zdrobněle a když zlobí, tak celým jménem. Vědí, že třeba na úřadech a podobných institucích musí říkat obě jména a také se tak musí podepisovat. Ve škole se představují prvním jménem a Píšou třeba Sebastian D… ![]()
Mě se to takhle líbí, akorát mě mrzí, že mám jen jedno jméno a ostatní dvě či tři
![]()
Já jsem pro. Sama nad tím uvažuji
Moc se mi líbí Barbora Nela, ale máme delší příjmení, tak si říkám, aby pak chudinka místo odpovědí v písemce nevypisovala ještě jméno.. a když to bude kluk?? tak to ještě nevím ![]()
Mne sa to nepaci, ale obidve moje deti maju dve mena, lebo manzel proste nechcel ustupit. Tak mame mena Wiliam Filip a Kristina Elsie. Manzel je anglan a tam je to normalne. Akurat je to komplikacia pri vypisovani! Volame ich aj tak len prvym menom. Takze za mna - nie, je to odveci.
Kamarádka má dceru Annu Marii, ted je jí 8 let a zrovna tuhle říkala, že to byl pěkně blbej nápad v zajetí těhotenských hormonů - druhé jméno vůbec nepoužívají, s příjmením jim to sice ladí, ale mají ho dlouhé - takže povídala, že příště už by rozhodně nedala
Dala jsem dvě, aby si mohli vybrat, aby byli odlišitelní, máme obyč příjmení, protože jsem dvě chtěla dát už od puberty, protože jedno vybíral manžel a jedno já a dřív to bylo zcela běžné i u nás, takže mi to exotické moc nepřipadá. Argument a strádání z podepisování je malicherný, kde se podepisujete křestním jménem??
Mně se to líbí
až se jednou zadaří, tak bychom chtěli pro holčičku Zoja Marie a pro chlapečka Matěj Rawirri. A to proto, že takto pro nás ta jména mají význam.
Nelíbí se mi to. přijde mi to zastaralé, a hlavně mi to přijde že se rodiče nemohli dohodnout ![]()