Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, váhala jsem, zda mám to téma zakládat, ale potřebuji slyšet jiné názory, neb mě to opravdu trápí:-(. Mám dvě děti (prvního kluka, druhou holčičku) a ani u jednoho jsme si nenechali říct pohlaví. Když se měla narodit dcera, byla jsem s manželem přesvědčená, že to bude kluk a tak jsme větší úsilí věnovali výběru klučičího jména… A teď se dostávám k jádru věci. Na holčičku jsme se shodli na Elišce, bylo to opravdu jediné jméno, ke kterému jsme ani jeden z nás neměl žádné větší výhrady (ale jak říkám - hlavně proto, že jsme počítali s klukem). Jenže když bylo dceři cca měsíc, tak jsem zjistila, že jen u nás ve vchodě jsou tři (!!! přitom do té doby jsem zaregistrovala pouze jednu) a kam jsem přišla, tam byla nějaká Eliška. U doktorky v čekárně, v obchodě, na hřišti…a když už na hřišti žádná zrovna nebyla a hodila jsem s nějakou maminkou řeč, tak hned na mě začala sypat, jak je teď Eliška populární jméno a kolik jich zná. Nemusím mít žádné extravagantní jméno, ale tohle mě opravdu dost zaskočilo. A hlavně mrzelo. Zhruba od třetího měsíce si potom s manželem pohráváme s myšlenkou, že dceru přejmenujeme. Ale okolí se na nás dívalo jako na cvoky, že to snad nemyslíme vážně, že o tom v životě ještě neslyšeli, že by někdo tohle udělal a kdesi cosi. Takže ta debata potom na čas utichla, ovšem ve mě ten pocit dříme stále. Ještě ke všemu teď v pondělí na netu byl článek, který potvrdil moje tušení, a to že jméno Eliška je v současnosti ze všech dívčích jmen nejfrekventovanější. Nejspíš přichází v úvahu nějaká varianta podobná Elišce, jako např. Ella nebo Elen, případně bychom jí dali druhé jméno, aby to nebyl takový „šok“. Poraďte prosím, co si o tom myslíte, není to moc ujetý? Předem moc děkuji za vaše názory, a to jak pozitivní, tak negativní!
Jo, málem bych zapomněla na důležitou informaci - dceři bude tento týden 9 měsíců.
Ahoj, no tvé důvody mi přijdou sakra ujetý. Nechápu a ani by mě nikdy nenapadlo takhle uvažovat. Vždycky bude někdo někde se stejným jménem. My dali netradiční, a ve školce byly hned 2 Hedviky ve třídě a znám jich už aspon 10. S Patricií jsme se zatím nesetkali, ale rozhodně bych jméno neměnila.
Ahoj, ja bych urcite jmeno nemenila!!!v 9mesicich uricte vi ze na ni volate a rikate ji elisko a ted by jste na ni zacli treba marusko..nevim nevim…kasli na to, kdysi to byla zas sama marie, anna, bozena apod.. ![]()
Je to ujetý! Malá z toho bude zmatená, myslím, že to jak ji od narození oslovujete, prostě vnímá a teď najednou jiný jméno??? A kdybyste to změnili na tu Ellu nebo něco podobného, nudeš jí žíkat stejně, ne? Tak jaký to má smysl???
Kdybyste se podívali při výběru na stránky českého statistického úřadu, tak zjistíte, že Eliška je v Top 10 nejpoužívanějších jmen už safra dlouho…
Nevím, já mám Jakuba, a vůbec mě nevadí, jestli ho má každá druhá.. Myslím si, pokud jsme chtěli oba dva s manželem toto jméno, těšili se z něho, tak mě je jedno kolik jich běhá někde jinde.. Je to prostě Kubík náš a neřeším, kolik jich je..
Taky mi známá říkala, že to má kde kdo, ale prostě jsem ji řekla, že kdo kdo mě nezajímá, mě se toto jméno líbí a prostě kvůli okolí, jiné dávat nebudu..
Pokud to ale cítite jinak tak určitě udělejte podle svého, ale já bych jméno neměnila..
Myslím, že změna by na matrice být možná měla. Na okolí se vyprdni
Mně to jako šílenost nepřipadne a za sebe říkám, že než Eliška, tak radši Matylda nebo Hermenegilda… Elišek je nejen plná prcka všude, ale já v tom vidíš i tu zrzavou zablešenou lišku z lesa a tu starou paní „Elišku“… Elen je
Jinak prosím všechny, kterých se můj názor na tohle (pro mě jedno z nejhorším populárních jmen) jméno nějak dotkl, ať mi nechají svobodu slova a vyjadřování - je to můj názor a nikomu ho necpu, jen veřejně reaguju… Díky ![]()
Příspěvek upraven 21.11.12 v 16:00
No pokud by to bylo podobné, jako zmiňovaná Elen, tak by to nemuselo tak vadit:) ale já bych do toho nešla jen kvůli tomu papírování. Hodně zdaru ![]()
PS náš Ládík měl být taky Eliška ![]()
Chápu, ale podle mě není cesty zpět - celá rodina jí už bude stejně vždy říkat, jak si za rok zvykli… vy jí klidně říkejte Ela, Elen, i ji tak třeba představujte novým lidem… v rodném listě ale bude mít Eliška… - je to přeci běžné, Honza a v r. listě Jan, Majda - v r. listě Magdalena apod, Kája versus Karolína… já mám třeba kamaráda Borka a teprve po 10 letech mě napadlo, že se asi oficiálně jmenuje jinak (Dalibor) - takže bych to nehrotila, lidem je to fuk…
Neměnila bych. Přijde mi to dost ujetý. Navíc třeba tebou navrhovaná Ella je teď taky dost častý.
Jinak já sama jsem Lucie a rozhodně nemám žádný trauma z toho, že na VŠ nás z 15 lodí bylo 8 nebo možná víc Lucek
Trauma z toho měla spíš naše angličtinářka ![]()
Promiň, ale je to ujetý… Eliška je krásný jméno. Kdybyste dali dceři jméno např. Bombai a teď vám došlo, že to není to pravý, tak bych to chápala, ale takhle?
Já jsem Petra, je jich všude hafo, ale žádný mindrák z toho nemám, takže myslím, že dcera bude taky o. k. i když bude Eliška ![]()
Ja bych ho klidne zmenila, nemam rada kdyz jde dite treba do skolky a maji tam 3deti stejna jmena…a stejne diteti rikate eliska, pak kolikrat beruska, princezna atd…taze proc ne ella a ellen jsou pekny jmena, a pokud chces jmeno zmen, je to tve dite, muj bracha se nechal prejmenovat v 15 jmenoval se Pepa a mel z toho jmena trauma…proste pepono kondomy atd proste byl nestastnej uz od skolky…
Takze za me klidne ano…
No nevím, v tomhle věku bych určitě nepřejmenovávala, kdyby šlo o týdenní mimčo tak jo, ale takhle
hele, zvykneš si, u nás ve školce byli 4 matějové, 3 Elišky, 3 Klárky a 2× Honzík, ten můj jediný. Teď chodí na judo, tam jsou adamové 3, každý dostal přezdívku a hotovo. Určitě bych to neřešila tím, že dítě přejmenuju, mělo by v tom akorát chaos..
Tak sis to měla lépe promýšlet! Boha, chudák, už je na to jméno zvyklá.. Nechceš rovnou přejmenovat i sebe? Třeba na Jitrnici? To je dost zajímavý a určitě budeš ve vchodě sama ![]()
Já ve vaší situaci už bych tu Elišku nechala a k tomu bych teda zvolila druhé a oslovovala ji tím druhým. Ona jsou obě ta jména rovnocenná, takže by to neměl být žádný problém. Na okolí se vykašlete, jde o to, abyste byli spokojeni hlavně vy. I já mám 2 jména a žádný problém.