Přejmenovat dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
24
21.11.12 15:52

Změnit dítěti křestní jméno....?

Ahoj, váhala jsem, zda mám to téma zakládat, ale potřebuji slyšet jiné názory, neb mě to opravdu trápí:-(. Mám dvě děti (prvního kluka, druhou holčičku) a ani u jednoho jsme si nenechali říct pohlaví. Když se měla narodit dcera, byla jsem s manželem přesvědčená, že to bude kluk a tak jsme větší úsilí věnovali výběru klučičího jména… A teď se dostávám k jádru věci. Na holčičku jsme se shodli na Elišce, bylo to opravdu jediné jméno, ke kterému jsme ani jeden z nás neměl žádné větší výhrady (ale jak říkám - hlavně proto, že jsme počítali s klukem). Jenže když bylo dceři cca měsíc, tak jsem zjistila, že jen u nás ve vchodě jsou tři (!!! přitom do té doby jsem zaregistrovala pouze jednu) a kam jsem přišla, tam byla nějaká Eliška. U doktorky v čekárně, v obchodě, na hřišti…a když už na hřišti žádná zrovna nebyla a hodila jsem s nějakou maminkou řeč, tak hned na mě začala sypat, jak je teď Eliška populární jméno a kolik jich zná. Nemusím mít žádné extravagantní jméno, ale tohle mě opravdu dost zaskočilo. A hlavně mrzelo. Zhruba od třetího měsíce si potom s manželem pohráváme s myšlenkou, že dceru přejmenujeme. Ale okolí se na nás dívalo jako na cvoky, že to snad nemyslíme vážně, že o tom v životě ještě neslyšeli, že by někdo tohle udělal a kdesi cosi. Takže ta debata potom na čas utichla, ovšem ve mě ten pocit dříme stále. Ještě ke všemu teď v pondělí na netu byl článek, který potvrdil moje tušení, a to že jméno Eliška je v současnosti ze všech dívčích jmen nejfrekventovanější. Nejspíš přichází v úvahu nějaká varianta podobná Elišce, jako např. Ella nebo Elen, případně bychom jí dali druhé jméno, aby to nebyl takový „šok“. Poraďte prosím, co si o tom myslíte, není to moc ujetý? Předem moc děkuji za vaše názory, a to jak pozitivní, tak negativní!
Jo, málem bych zapomněla na důležitou informaci - dceři bude tento týden 9 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jjelena
21.11.12 15:56

Ahoj, no tvé důvody mi přijdou sakra ujetý. Nechápu a ani by mě nikdy nenapadlo takhle uvažovat. Vždycky bude někdo někde se stejným jménem. My dali netradiční, a ve školce byly hned 2 Hedviky ve třídě a znám jich už aspon 10. S Patricií jsme se zatím nesetkali, ale rozhodně bych jméno neměnila.

• Citovat
  • Upravit
4087
21.11.12 15:57

Ahoj, ja bych urcite jmeno nemenila!!!v 9mesicich uricte vi ze na ni volate a rikate ji elisko a ted by jste na ni zacli treba marusko..nevim nevim…kasli na to, kdysi to byla zas sama marie, anna, bozena apod.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
21.11.12 15:57

Je to ujetý! Malá z toho bude zmatená, myslím, že to jak ji od narození oslovujete, prostě vnímá a teď najednou jiný jméno??? A kdybyste to změnili na tu Ellu nebo něco podobného, nudeš jí žíkat stejně, ne? Tak jaký to má smysl???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lekno
21.11.12 15:59

8o Kdybyste se podívali při výběru na stránky českého statistického úřadu, tak zjistíte, že Eliška je v Top 10 nejpoužívanějších jmen už safra dlouho…

• Citovat
  • Upravit
14335

Nevím, já mám Jakuba, a vůbec mě nevadí, jestli ho má každá druhá.. Myslím si, pokud jsme chtěli oba dva s manželem toto jméno, těšili se z něho, tak mě je jedno kolik jich běhá někde jinde.. Je to prostě Kubík náš a neřeším, kolik jich je..
Taky mi známá říkala, že to má kde kdo, ale prostě jsem ji řekla, že kdo kdo mě nezajímá, mě se toto jméno líbí a prostě kvůli okolí, jiné dávat nebudu..
Pokud to ale cítite jinak tak určitě udělejte podle svého, ale já bych jméno neměnila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848

Myslím, že změna by na matrice být možná měla. Na okolí se vyprdni :) Mně to jako šílenost nepřipadne a za sebe říkám, že než Eliška, tak radši Matylda nebo Hermenegilda… Elišek je nejen plná prcka všude, ale já v tom vidíš i tu zrzavou zablešenou lišku z lesa a tu starou paní „Elišku“… Elen je :palec: Jinak prosím všechny, kterých se můj názor na tohle (pro mě jedno z nejhorším populárních jmen) jméno nějak dotkl, ať mi nechají svobodu slova a vyjadřování - je to můj názor a nikomu ho necpu, jen veřejně reaguju… Díky :kytka:

Příspěvek upraven 21.11.12 v 16:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28567

No pokud by to bylo podobné, jako zmiňovaná Elen, tak by to nemuselo tak vadit:) ale já bych do toho nešla jen kvůli tomu papírování. Hodně zdaru :mrgreen:

PS náš Ládík měl být taky Eliška :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17

Chápu, ale podle mě není cesty zpět - celá rodina jí už bude stejně vždy říkat, jak si za rok zvykli… vy jí klidně říkejte Ela, Elen, i ji tak třeba představujte novým lidem… v rodném listě ale bude mít Eliška… - je to přeci běžné, Honza a v r. listě Jan, Majda - v r. listě Magdalena apod, Kája versus Karolína… já mám třeba kamaráda Borka a teprve po 10 letech mě napadlo, že se asi oficiálně jmenuje jinak (Dalibor) - takže bych to nehrotila, lidem je to fuk…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
21.11.12 16:00

Neměnila bych. Přijde mi to dost ujetý. Navíc třeba tebou navrhovaná Ella je teď taky dost častý.
Jinak já sama jsem Lucie a rozhodně nemám žádný trauma z toho, že na VŠ nás z 15 lodí bylo 8 nebo možná víc Lucek :) Trauma z toho měla spíš naše angličtinářka :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2028
21.11.12 16:02

Promiň, ale je to ujetý… Eliška je krásný jméno. Kdybyste dali dceři jméno např. Bombai a teď vám došlo, že to není to pravý, tak bych to chápala, ale takhle? :nevim: Já jsem Petra, je jich všude hafo, ale žádný mindrák z toho nemám, takže myslím, že dcera bude taky o. k. i když bude Eliška ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1358

Ja bych ho klidne zmenila, nemam rada kdyz jde dite treba do skolky a maji tam 3deti stejna jmena…a stejne diteti rikate eliska, pak kolikrat beruska, princezna atd…taze proc ne ella a ellen jsou pekny jmena, a pokud chces jmeno zmen, je to tve dite, muj bracha se nechal prejmenovat v 15 jmenoval se Pepa a mel z toho jmena trauma…proste pepono kondomy atd proste byl nestastnej uz od skolky…
Takze za me klidne ano…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725

No nevím, v tomhle věku bych určitě nepřejmenovávala, kdyby šlo o týdenní mimčo tak jo, ale takhle :think: hele, zvykneš si, u nás ve školce byli 4 matějové, 3 Elišky, 3 Klárky a 2× Honzík, ten můj jediný. Teď chodí na judo, tam jsou adamové 3, každý dostal přezdívku a hotovo. Určitě bych to neřešila tím, že dítě přejmenuju, mělo by v tom akorát chaos..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1254
21.11.12 16:03

Tak sis to měla lépe promýšlet! Boha, chudák, už je na to jméno zvyklá.. Nechceš rovnou přejmenovat i sebe? Třeba na Jitrnici? To je dost zajímavý a určitě budeš ve vchodě sama ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1183
21.11.12 16:03

Já ve vaší situaci už bych tu Elišku nechala a k tomu bych teda zvolila druhé a oslovovala ji tím druhým. Ona jsou obě ta jména rovnocenná, takže by to neměl být žádný problém. Na okolí se vykašlete, jde o to, abyste byli spokojeni hlavně vy. I já mám 2 jména a žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová