Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mít holku, tak mám klidně tu populární Terezku, takhle mám aspoň Matyáše, který je už nějakou dobu celkem dost „in“ ![]()
Jméno jsme vybírali, aby se nám líbilo, ne aby dítě nebylo jediné v ulici s tím jménem (upřímně, netuším, kolik dětí v ulici je a jak se jmenují).
Ale je fakt, že všichni kluci mají i druhá jména, která jsme volili ale na základě toho, jak se jmenovali naši dědové, spíš taková tradice než chtění mít něco extra.
Kdyby se ti jméno nelíbilo, k dítěti nehodilo, tak třeba, ale jen kvůli četnosti jména mi to přijde zbtečné
Prosímtě a co jsem měla dělat já, když jsem dala Terezu po babičce a během dvou let začlo šílenství a jmenovala se tak každá druhá
Nevím proč ti to vadí, za pár let poletí zas něco jiného. No a pro pobavení, jeden čas na našem patř bydleli tři chlapečkové a jeden pes, ten náš a jmenovali se všichni Filip. Pejsek byl tedy nejstarší a bydlel tady první ![]()
Přiznám se, že jsem ráda, že přestože mají moji synové normální jména, nejmenuje se tak každý druhý. Stejně tak to vnímám i u svého jména. Na druhou stranu si myslím, že už je u Vás trochu pozdě…My měli pokaždé podle ultrazvuku mít holčičku, přesto jsme pečlivě vybírali i jméno pro kluka. Za mě, nechala bych to být.
Příspěvek upraven 21.11.12 v 16:05
Přesně Gladys
Vybírám jméno podle toho jak se mi líbí, ne podle toho kolik jich mám v okolí ![]()
Jinak co se týče toho, že dítě z toho bude hloupý - myslím, že za půl roku si ani nevzpomenu. Vždyť to je jak třeba u adopce, taky mrně po roce neví, že do dvou let měl jen „tety“ v domově, ne?? ![]()
My máme taky Elišku. Jméno pro holčičku jsem měla vymyšlené už aspoň 15 let dopředu, líbí se mi a jenom proto, že nejsem sama, komu se líbí, bych malou teda nepřejmenovala ani omylem. Jsou daleko horší věci na světě…
No já nevím.. ale záleží kde právě jsi.. Já chodím na místní hřiště a mám jméno pro kluka na prvním místě - Jakub a máme tady přibližně 10 dětí a je jediný.. za to máme dva Matyáše..
Nevím, jak je to možné, ale všude jak je Jakub častý a pomalu se s ním nesetkám -jiné dítě
Asi záleží i o náhodě, jaké děti se kde naskytnou s jakými jmény
Jo a počkej, až jí to bude někdo vyprávět, že se jmenovala jinak a ona si to v dospělosti změní zase zpátky
To bude teprve prča ![]()
Tak já mám Nelu - vždycky se mi to líbilo a je mi fuk kolik jich kde je.. Druhé jméno má taky - po tatínkovi, ale samozřejmě dámskou variantu.. Je to i jméno babičky, kterou nikdy nepozná.. Stejně jí říkáme Neno, Nenulko.. Tak ví každej prd ![]()
@martina.se píše:
No nevím, v tomhle věku bych určitě nepřejmenovávala, kdyby šlo o týdenní mimčo tak jo, ale takhlehele, zvykneš si, u nás ve školce byli 4 matějové, 3 Elišky, 3 Klárky a 2× Honzík, ten můj jediný. Teď chodí na judo, tam jsou adamové 3, každý dostal přezdívku a hotovo. Určitě bych to neřešila tím, že dítě přejmenuju, mělo by v tom akorát chaos..
přesně tak, začni jí ty říkat ellen, ela a je to, prostě si zvykne na ellu, elen nebo na jinou přezdívku, stejně v rodném liste, později vgobčance to bude jenom pro n i formalitka, ona si bude moci u kamarádů říkat, jak chce ona, opravdu to nech plynout a ve školce? Řekni jim, jestli by jí nemohli říkat třeba elen a mas to, fakt v tom už dítěti nedělej zmatek, když jsi to nezjsitila dříve
JINAK MĚ TO TAKY PŘÍJDE TROCHU UHOZENÉ.
Asi si dokážu představit situaci, kdy bych chtěla dítě nebo sebe přejmenovat, ale Tvoje důvody považuju spíš za rozmar. Jinak jsem též nositelkou - ve své době - nejfrekventovanějšího křestního jména a nikdy mi to nevadilo.
Přesně, 9 měsíční dítě žádnou změnu ani nepostřehne. Pokud změnu, tak teď, dokud je malinká. Nebála bych se toho.
Ahoj, slysela jsem v televizi, ze Eliska je nejfrekventovanejsi jmeno v posledni dobe, ale i tak jsme se rozhodli pro Elisku…
Rozhodne z duvodu, ktere uvadis, bych jmeno nemenila, pripada mi to jako nesmysl.
Nečetla jsem diskusi, ale mám jeden konstruktivní nápad. V jakémkoli věku věku se dítěti dá zvolit druhé jméno, a pak na něj můžete přejít a ona si pak sama vybere, které chce používat.
Navíc myslím, že k přejmenování se musí vyjádřit matrikářka, a bojím se, že argument „je jich hodně“ by jí ani nemusel stačit, takže by s tím byl stejně problém…
PS: Asi to zakladatelko nechceš slyšet, ale jedna věc je „větší pozornost“ výběru, a druhá je úplně se na holčičí jméno vyprdnout (i když pohlaví neznáte)
Protože Elišek je jak psů už dlouho, a statistiky to říkají jasně. Já jsem si u obou jmen dala záležet na tom, aby je neměl úplně každej (i když zase že bysme šli schválně od konce seznamu, tak to jsme taky nešli), i když nám říkali, že to bude na 99% holka…