Přejmenovat dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24
22.11.12 16:25

No, trochu jste mě zvyklaly…snad by s tou změnou matrikářka stále problém neměla, zjišťovala jsem to někdy v dubnu/květnu a to byla dcera opravdu ještě malinká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.11.12 17:10

Abych nebyla za šťouru, ikdyž ten váš důvod je malicherný, a stále si myslím, že jste na měli myslet před narozením, ale ze života, sestřenka měnila jméno synovi, tedy už loni v listopadu, tak je to rok, měl od narození dvě jména, první po otci druhé marek, s otcem šli od sebe když byl rok, do t doby se mu říkalo jménem po otci, bylo to zlé, otec neměl a nemá dodnes zájem, dokonce řekl, že když nebude muset platit alimenty, které ani nikdy neplatil, vzdá se ho ve prospěch jejího nového manžela, malý ho od roku neviděl, ale ztpátky k věci, v roce se mu začalo číkat Marečku, první jméno bylo diametrálně odlišné, a malý s tím neměl problém ani den, a loni, když mu bylo pět, šli na matriku a to první jméno mu nechali umazat, jen zaplatili poplatek a bylo to hned, takže problém to není a malá s tím problém nebude mít už vůbec žádný. zvolte jiné, kašlete na elu a Elen, je to furt jedno a to samé, malá to zvládne bez toho, aniž by to postřehla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Adrianka 25
23.11.12 20:50

Tak já řeším opačný problém - dala jsem svému synkovi podle mě krásný jméno který ani nevim kdy a jak mě napadlo…ale moc se mi líbí - Axel a říkámemu Axík… přítelovi se jmeno take libi…jinak bohužel kam přijdeme si každý tuká na čelo a několik lidí se mě ptalo zda to myslíme vážně a rodiče by ho nejraději viděli přejmenovanýho na Honzíka nebo Jakuba…doufám že před synkem někdy pozdeji nevypustí že má hnusný jmeno aby tim netrpěl…snad až vyroste se mu bude líbit a připadat sexy stejně jako mě :-/ já se jmenuju Jana…čili dost originální..ehm..

• Citovat
  • Upravit
2752
23.11.12 21:25
@adrianka 25 píše:
Tak já řeším opačný problém - dala jsem svému synkovi podle mě krásný jméno který ani nevim kdy a jak mě napadlo…ale moc se mi líbí - Axel a říkámemu Axík… přítelovi se jmeno take libi…jinak bohužel kam přijdeme si každý tuká na čelo a několik lidí se mě ptalo zda to myslíme vážně a rodiče by ho nejraději viděli přejmenovanýho na Honzíka nebo Jakuba…doufám že před synkem někdy pozdeji nevypustí že má hnusný jmeno aby tim netrpěl…snad až vyroste se mu bude líbit a připadat sexy stejně jako mě :-/ já se jmenuju Jana…čili dost originální..ehm..

Tak Axla chtěl manžel jako po tom zpěvákovy z GUNS N ROSES :roll: není to špatné jméno ale když slyšíš toho zpěváka kvílet 13 let / nenávidím ho /, tak jsem mu to zatrhla. Máme známého náruživého sparťana a ten pojmenoval syna Horst jako je Horst Siegl :zed: - to je HRŮZA :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Denča.zobanka.
3.12.12 18:59

U nás to bylo tak do porodu jsme nevěděli jak se bude malý jmenovat mě se líbil Darek a manželovy Daniel. Při narození mi ukazovaly malýho fotečky jak ho osušily a mě se zdál tak podobný manželovy že jsem si říkala že musím dát manželův výběr Danyho.On se moc bál toho netipického jména že bude mít s ním všude problém. Manžel je Vlastislav a nikde mu jeho jméno skorem nikdy nenapíší dobře. Po příchodu domů se mi to bohužel rozleželo a litovala jsem svého rozhodnutí všichni mě sice do dnes přesvědčují jak má krásné jméno a jak se mu hodí k příjmení Daniel Neděla a né Darek Neděla ale já mám v sobě něco co mi při každém jeho vyslovení příčí v krku. Nevím možná to bylo tím že jsme porušily co jsme si řekli že nedáme jméno po bývalých a nebo tím že tchýnča je Dana a oslovují se podobně. Tak teď čekám a pomalu si zvykám ale jde to těžko. Je mi sice teď už líp ale v šestinedělí to byloo peklo.17.12. to budou tři měsíce co se nám brouček narodil jako druhý mimi po 3letech od Valentýnky ale v hlavě to mám pořád. Docela dost mě štve i to že kam příjdeme tam slyším to jméno snad jako by kolem nás byly samí Danielové. Ale na druhou stranu si říkám kdybych mu ho změnila by se mě pak v dospělosti ptal proč? A možná by se mu to nelíbylo a byl by šťastnější s Danym. Tak jakoo tak si myslím že věci které uděláme děláme z nějakého důvodu a myslím si že to tak prostě mělo být. Možná jsem se z toho měla poučit že někdy je lepší dát na radu druhých těžko říct ale myslím si že pokud se mu to jméno líbit nebude tak pokud si ho bude chtít v dospělosti změnit na to původní vybrané že mu jistě bránit nebudu.Ale ruku na srdce kolik lidí to udělá. Já si dodnes pamatuju jak chtěl táta abych se jmenovala a moc se mi líbí ale za ty roky si člověk najde zdrobnělinu co mu sedí. A tak přeji vám všem pokud se vám stalo to co mě a jste ztohonešťastný tak nevěšte hlavu je možný že v dospělosti nám typrcové řeknou jak jsou rádi že jsme nedali to co jsme chtěli. :D Klidně mi napište svůj názor moc by mě zajímal z nezaujaté strany :lol:

• Citovat
  • Upravit
2682
3.12.12 21:50

Cetla jsem jen zacatek a par ostrych reakci potom, dale ne. Chapu te. Manzel se jmenuje Martin a vim, ze ma docela neprijemne vzpominky z detstvi, kdy jich bylo ve tride pet stejneho jmena. Kvuli tomu jsme vymysleli jmena tak, aby se to nasim detem nestalo. Kdo vi, jestli jsme jim tim do budoucna nevytvorili opacne trauma :). Pokud s tim mas sama problem, nejake te zmene bych se nebranila. Zda se to být malichreny problem, na druhou stranu jmeno je urcitym vyrazem individuality at si myslime co chceme. Mimochodem, ja jsem taky Eliska a momentalni popularnost tohoto jmena me taky stve (nebyla jsem zvykla na to, ze bezne slycham na ulici sve jmeno, ktere bylo v nasi generaci pomerne vzacne). Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
3.12.12 22:12

@Eliza Jo, to já bych mohla vyprávět :mrgreen: Dřív jsem byla jen jedna široko daleko, a teď je Karolína každá druhá. Ale to je riziko, když má člověk krásný jméno ;)

A jinak je teda pravda, že miminek/dětiček Danů mám taky kolem sebe povíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
4.12.12 09:08

Tak my jsme se nakonec s manželem rozhodli, že dceři jméno měnit nebudeme (resp. nakonec to rozhodl spíš manžel). Maximálně že jí necháme dát druhé jméno, jenže manžel si myslí, že spoustu lidí bychom „nepřehodili“, že by jí stejně říkali dál Eliška a tak že to vlastně nemá až tak úplně smysl, že bychom jí v tom akorát udělali zmatek. Na jednu stranu se mi po té debatě ulevilo, protože jsem si myslela, že už to dál řešit nebudu a že to pro mě bude uzavřená věc…ale vydrželo mi to jen pár dní, protože realita je taková, že mě to stejně dál trápí, akorát jsem si už zakázala o tom doma mluvit:-(. Nevím, asi jsem si k tomu jménu vytvořila nějaký blok :? přitom svou dceru opravdu miluji, nechápu to :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
4.12.12 09:38

@lucciasek Měla jsi mu vysvětlit, že přece nejde o přehození lidí, ale o jméno vašeho dítěte :nevim: Však je to přece jedno. Standovi taky můžeš říkat Stando a nebo Slávku a pokud mu říkáš Slávku, tak nikdo nemůže vědět, jestli se jměnuje Stanislav, Pravoslav, Dobroslav, Věroslav, Květoslav, Vlastislav nebo jakkoliv jinak :nevim: V tom je výhoda i nevýhoda takto tvárných jmen a Eliška s Elianou jsou na tom podobně. Vy stejně budete říkat Ely, ELinko a že jí někdo bude říkat Eliško, no a co, ona jim to velmi brzo vysvětlí. Už ve třech letech (a možná i dřív) má to dítě oblíbený tvar svého jména a ten vyžaduje. To, že není Eliška, možná zjistí spousta lidí až ve chvíli, kdy začne chodit do školy. Takže mně se na to chce říct - a není to jedno :D
U tebe je problém v tom, že to nebylo vaše rozhodnutí, ale tvého manžela. Kdyby to bylo rozhodnutí vás obou, tak se s tím smíříš, ale takhle s tím budeš bojovat. Zkus to s ním někdy v klidu probrat ještě jednou, přičemž se mu snaž říct, jak moc je to pro tebe důležité a že je ti absolutně jedno, co si o tom bude myslet okolí, protože okolí do toho nic není. Nejvíc na ni mluvíte přece vy dva a až to okolí časem zjistí, proč na Elišku vaše holčička nereaguje, tak jim vysvětlíte, že je to proto, že se nejmenuje Eliška, ale Eliana. Já bych to totiž nikomu nevysvětlovala, neospravedlňovala bych se, prostě nic. Není to vaše povinnost a jakýpak, že okolí jí bude říkat jinak. No a co :hug: Takže seber odvahu a proberte to ještě jednou, řekni, že si vše okolo zařídíš sama. Většinou na takové věci stačí podpis jednoho zákonného zástupce, ale prostě zajdi si znov za matrikářkou, vezmi si s sebou papír a zjisti si, co to skutečně obnáší a zapiš si to a pak bych se rozhoddovala přece i na základě toho. Pokud jen stačí dojít na úřad, vyplnit a podepsat papír, případně zaplatit poplatek, tak to není zas na tak dlouho. Jméno je na celej život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5998
4.12.12 09:56

@lucciasek mně to ujetý nepřipadá. My máme doma Václava (po otci) a holka měla být Berenika-jelikož jsme věděli, že to bude kluk, tak jsme nad holčičím jménem skoro nepřemýšleli. No teď si říkám, že bych Bereniku rozhodně doma mít nechtěla, takže už teď mám pro jistotu pro dalšího potomka jména vymyšlená. Chápu, jak se musíte cítit, radila bych vyřešit to druhým jménem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
4.12.12 10:06

@Amys No já nevím, ale třeba je holčičce fuk, jestli je Eliška nebo Eliana (je to přece jen jméno na celý JEJÍ život; a pokud by jednou sama chtěla být Eliana, tak se to dá zařídit). Pokud má maminka problém, možná by se ona měla jít někam poradit, třeba k psychologovi - než měnit dceři jméno a riskovat konflikt s manželem, který to evidentně nechce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
4.12.12 10:53

@karolina_a_betuska Manžel se evidentně bojí reakce okolí a to je rozdíl. Nechce se mi ta diskuze pročítat znovu, takže to tu nejsem schopna vypsat, z čeho tak usuzuji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
4.12.12 11:06

@Amys Přesně tak, manžel se především bojí reakce okolí. A pak také říkal, že abychom jí dávali jméno podobné Elišce nemá vlastně smysl, protože jí pořád budeme říkat Elí a podobně a dávat jí úplně jiné jméno nechce. Což ani já ne, to už by bylo i na mě moc. No nic, už Vás tím nechci otravovat :roll: však já se s tím nějak vypořádám!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
4.12.12 11:52

@lucciasek Pokud nechceš mít doma dusno, tak ti asi nic jiného nezbyde, ale možná bych fakt někdy v klidu zkusila ještě jedńou s tím tu možnost probrat, abyste měli fakt jasno, čeho všeho se prostě bojí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
4.12.12 12:25

Nakonec to můžeš vyřešit jako rodiče jedné paní uklízečky, dnes už v důchodu. Tenkrát jí daly jméno Gizela, pak jim to zřejmně nešlo z huby, a protože se jako malá věčně vrtala v kamnech, začli jí říkat Popela. Všichni se toho chytli a paní ta přezdívka zbyla navždycky. Polovina lidí co jí zná, pomalu neví jak se jmenuje a lidem to ani nebylo divné. Jen já štoura, jsem se ppodivila, co to má za divné jméno, jestli se tedy jmenuje Popelka, lidi mají různé nápady :) a ona se smíchem říkala tenhle příběh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová