Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@boball píše:
Prosímtě a co jsem měla dělat já, když jsem dala Terezu po babičce a během dvou let začlo šílenství a jmenovala se tak každá druháNevím proč ti to vadí, za pár let poletí zas něco jiného. No a pro pobavení, jeden čas na našem patř bydleli tři chlapečkové a jeden pes, ten náš a jmenovali se všichni Filip. Pejsek byl tedy nejstarší a bydlel tady první
To je teda dobrý
Asi to tu už padlo, měla si volit jméno před narozením a ne toho ted litovat nebo ho měnit. Že by mi vadilo že jméno Dominik teď taky letí? A? Já jsem Nikol a na základce jsme byli čtyři a nikomu to nevadilo. Vždycky potkáš někoho kdo se menuje stejně, jestli si ovšem nevymyslíš vlastní jméno. Třeba Elakla
pardon ![]()
@lucciasek píše:
Znovu bych tu ráda připomněla, že pokud bychom nechali dceru přejmenovat, nebyla by to změna ve smyslu z Elišky na Veroniku, tzn. něco, co je úplně jiného. Určitě bych zachovala fonetiku, aby jí to znělo stejně, nebo podobně, takže jak už jsem psala třeba Ella nebo Elen. A pokud se ptáte proč teda podnikat takovou změnu, když volat na ní budu stejně, tak pro mě to prostě smysl má. Jo a ještě musím s dovolením reagovat na argumenty dospělých maminek, které píšou, že mají okolo sebe vrstevnice stejného jména a přitom o změně jména neuvažují. Nejsem padlá na hlavu (ačkoliv si to jak tak koukám spousta maminek myslí), abych přejmenovávala dospělé dítě. Dceři je devět měsíců a nejčastěji jí říkám miláčku nebo pusinko a když už jménem, tak Elí, takže jestli jí „seberu“ Elišku nebo ne, pro ní žádný šok určitě nebude.
ale pozor na to, protoze Ell (jak se to spravne sklonuje???
) nebo Ellen je ted taky hodne. ne tolik jako Elisek, ale pocitam, ze jich taky bude pribyvat.
Příspěvek upraven 21.11.12 v 16:54
My máme přímo mezi známými (a nechci to vidět ve školce) najednou 4 Richardy, ale že bych ho kvůli tomu musela v 8m přejmenovat?
Říkej ji Elo, Elinko, představuj jí tak a nazdar ![]()
Tohle by pro mě skutečně nebyl důvod k přejmenování. Mimochodem, já poznala za celý život jen jednu Elišku. Tady ve vsi, kam jsem se přestěhovala, by se museli přejmenovat všichni, protože jak já říkám „kam plivneš, tam Pepa“.A to jsem do té doby taky znala jen jednoho, tady si dělám srandu, že kdysi vesnice vydávala vlastní kalendář s jedním jménem.
Ale je mi úplně jedno, kolik Dominiků, což je zas můj syn, je. A že jich je.
Ne neměnila bych, kdybych se měla řídit tím, jestli je jméno časté nebo né, tak mí synové se jmenují Hermelín a Vltavín
![]()
@lucciasek Tak dejte jméno Eliana, případně s nějakou tou zdvojenou hláskou. Elinka zůstane zachována a holčičku tohoto jména znám pouze jednu ![]()
Eliška je pěkný jméno, nechala bych to tak… A jestli to chceš změnit na tu Elen apod., tak těch je teď taky jako máku… Dnes už se dávají všechna jména, s tím se musí počítat.
Tak nevim jak je to dneska a jestli se nezměnil zákon, ale v době, kdy sem s kamarádkou řešila změnu jména z důvodu, že jí pronásleduje bývalý pAartner, tak sem se ptala u nás matrikářky a ta mi říkala, že ke změně jména je důležité dodat „relevantní“ důvod (jméno znějící hanebně, úkryt před agresorem, případně adopce). To, že si rodiče rozmysleli, že se jim vlastně vybrané jméno nelíbí, podle mě hned tak nějaká matrika neuzná…
za mě jí říkejte elo, nebo si vymyslete klidně i přezdívku (mám kamarádku Lenku, které všichni, včetně rodiny říkají Stáňa a Petra, kterýmu nikdo neřekne jinak než Hugo už od dětství.)
@Amabilis77 Díky, Elianu máme s manželem také v merku
tu jsem chtěla já ještě před narozením, manžel měl tehdy nějaké výhrady, ale teď už ustoupil a byl by pro ![]()
A co se týče matriky, tak tam už jsem se ptala a matrikářka mi říkala, že pokud to bude jméno podobné Elišce, takže s tím u takhle malého dítěte problém nemá.
@lucciasek píše:
A co se týče matriky, tak tam už jsem se ptala a matrikářka mi říkala, že pokud to bude jméno podobné Elišce, takže s tím u takhle malého dítěte problém nemá.
uprimne, moc nechapu teda duvod cele te diskuze.. uz jste se rozhodli, ze ji prejmenujete, ne? ![]()
Ještě ne, spíš jsem jenom zjišťovala, zda by to vůbec šlo. S manželem jsme pro, ale rodiče a kamarádi, kterým jsme o tom řekli, nás od toho zrazují. Což je jediný důvod, proč jsme to už dávno neudělali.
@lucciasek píše:
Znovu bych tu ráda připomněla, že pokud bychom nechali dceru přejmenovat, nebyla by to změna ve smyslu z Elišky na Veroniku, tzn. něco, co je úplně jiného. Určitě bych zachovala fonetiku, aby jí to znělo stejně, nebo podobně, takže jak už jsem psala třeba Ella nebo Elen. A pokud se ptáte proč teda podnikat takovou změnu, když volat na ní budu stejně, tak pro mě to prostě smysl má. Jo a ještě musím s dovolením reagovat na argumenty dospělých maminek, které píšou, že mají okolo sebe vrstevnice stejného jména a přitom o změně jména neuvažují. Nejsem padlá na hlavu (ačkoliv si to jak tak koukám spousta maminek myslí), abych přejmenovávala dospělé dítě. Dceři je devět měsíců a nejčastěji jí říkám miláčku nebo pusinko a když už jménem, tak Elí, takže jestli jí „seberu“ Elišku nebo ne, pro ní žádný šok určitě nebude.
Nechápu proč se rozmýšlíš 9 měsíců. Tvé příspěvky působí, že jsi rozhodnutá, tak kde je problém? Můj názor na věc? Je mi úplně jedno jak se cizí děti jmenují a kolikrát za život jim rodiče změní jméno
. Jen nechápu změnu z Elišky na Elu
obě jména častá, obě jména stejná
. A jestli je to uhozené? Jak pro koho, my nejsme tvoje rodina ani tví přátelé, takže Ti asi neřeknem jestli si budou myslet, že si uhozená. Ale řekla bych, že si to řeknou - páč jsou lidé za prvé konzervy a za druhé podstoupit martyrium v podobě obíhání matriky dokládání důvodů, vyřizování nových dokladů atd. jen kvůli toho aby z rodného listu zmizly tři písmena a z Elišky se stala Ela může fakt jen „ujeťenec“
. Šáhla bych úplně po jiném jméně a hlavně nečekala 9 měsíců, když mi to nedá už od porodu ![]()