Přejmenovat dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1183
21.11.12 20:03
@Kallkapa píše:
Souhlas, včetně toho, že se mi nelíbí Eliška. Já bych ale jméno změnila úplně, měnit Elišku na Elu mi přijde jako měnit Matyáše na Matouše čili rozdíl žádný. Původně jsem psala, že bych připsala druhé jméno úplně jiné a pak to první umazala, ale tak jsem reagovala jenom proto, že vycházím z toho, že se zakladatelce Eliška líbí (ale když to po sobě čtu znova tak to nedává smysl, když bych pak to první stejně umazala :roll: :mrgreen: ). Takže bych se na místě zakladatelky rozhodovala mezi dvěma variantami 1) Eliška se mi líbí natolik, že se jí nechci vzdát - v tom případě bych přidala druhé jméno když bych měla potřebu jí od ostatních E. odlišit, nebo 2) Eliška byla unáhlená varianta změním jméno úplně. Mě spíš nejde do hlavy, že jim to vrtá hlavou takovou dobu a pořád nekonají :lol:

Nekonají, protože řeší, že co na to jejich okolí, kamarádi, známí, rodina a tak. Na to já osobně bych se úplně vyprdla, velebnosti :lol:, jde přece hlavně o ně a jejich dítě. Osobně bych byla pro kompromis, neměnit celé, ale přidat k tomu druhé, tím se odliší od ostatních Elišek a můžou jí říkat tím druhým, nově zvoleným. A co na to na úřadě a jinde, bych taky neřešila, do toho je každému prd. A navíc je to to nejjednodušší, stačí přijít na matriku, oba rodiče, prohlásit a vyplnit papír, že si volí druhé křestní jméno, podepsat a od toho okamžiku je malá třeba Eliška Veronika a je to bez poplatku.Do měsíce jim přijde nový rodný list a není co řešit. Pak jen nahlásit změnu všude a hotovka. Na okolí bych nehleděla, víte jak se to říká : Komu se to nelíbí ať si p… políbí… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
21.11.12 20:14

@Helii nechci se hádat, ale podle mě toto do budoucna je větší zmatek pro dítě než jméno jedno..
Dve jména… a děti a okoli nebudou vědět jak ji říkat a budou se pořád ptát.. Máme ti říkat Eliško, nebo Veroniko??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
21.11.12 20:17
@kvaček píše:
@Helii nechci se hádat, ale podle mě toto do budoucna je větší zmatek pro dítě než jméno jedno..
Dve jména… a děti a okoli nebudou vědět jak ji říkat a budou se pořád ptát.. Máme ti říkat Eliško, nebo Veroniko??

No budou jí říkat přece tak jak se jim představí ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
21.11.12 20:20

@Kallkapa tak ono jsou situace, kdy člověk nehlásá svoje jméno do světa, že :mrgreen: Myslím psané jméno..
No ono je to jedno jak si to zakdladatelka udělá, dvě jména bych teda nedávala, a pokud ho chce změnit, tak zavčasu a ne třeba další půlrok to řešit,..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1183
21.11.12 20:22

Tak jasně, je to trochu nestandartní, já se taky nechci nijak hádat, :lol: ještě na to u nás nejsme zvyklí, ale časem to začne přibývat, už těch dětí, co mají 2 jména znám celkem dost /kolem 10/. Já mám třeba v RL taky dvě jména, ale představuju se jen jedním, tím prvním. Obě mám ve všech dokumentech a dokladech, ale používám stejně jen to jedno a všichni to ani neví, že mám 2. Takže u zakladatelky by šlo spíš o formalitu a taky by asi používali jen jedno.No a kdyby se děti ptaly, tak jim to prostě jednou řekne a už budou vědět nebo nevím, no. Já s tím neměla nikdy problém, akorát teda občas někdo ze zvědavosti se zeptá, jestli nejsme někde z ciziny, že mám 2 jména, což teda sice nejsme, ale jeden z mých rodičů je cizinec a tam je to u nich normální mít 2 jména, no takže asi tak, je to nejspíš věc zvyku, jako vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
21.11.12 20:24
@kvaček píše:
@Kallkapa tak ono jsou situace, kdy člověk nehlásá svoje jméno do světa, že :mrgreen: Myslím psané jméno..
No ono je to jedno jak si to zakdladatelka udělá, dvě jména bych teda nedávala, a pokud ho chce změnit, tak zavčasu a ne třeba další půlrok to řešit,..

Nevím, kde člověk neříká své jméno a přesto se ho zeptají ač jim neřekl jak se jmenuje zda mu mají říkat Veroniko nebo Eliško.. :think: Prozraď jaké místo si myslela, vrtá mi to hlavou :mrgreen:. Ve formálních věcech, kde máš jméno psáno oslovují většinou příjmením - a na to se mě třeba každý ptá - jak se to čte, popř. jak se to píše, a vysvětlit mi to netrvá ani 30 sekund, takže pro mě toto žádná komplikace :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
21.11.12 20:24

@Helii jako já to ale beru, že když má někdo takto dvě jména, že s tím i žije jako normálně..
Podepíše, představuje.. ne jako, že má dvě jména někde zapsané.. Takto mi to přijde zcela zbytečné mít dvě jména na co?? :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
21.11.12 20:26

@Kallkapa tak už nijak právě jsem se dozvěděla, že se to bere jako jenom v papírech a ne v běžném životě..
Spíš jsme myslela, mezi dětmi, tak se oficiálkně nikdo nepředstavuje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
21.11.12 20:29
@kvaček píše:
@Kallkapa tak už nijak právě jsem se dozvěděla, že se to bere jako jenom v papírech a ne v běžném životě..
Spíš jsme myslela, mezi dětmi, tak se oficiálkně nikdo nepředstavuje..

No mezi dětmi se představí třeba jako Verča. Určitě jim nebude říkat jmenuji se Eliška Veronika Dostalíková. :mrgreen: Stejně jako jiné děcko se představí jako Jarek a nebude říkat ahoj já jsem Jaroslav Kadeřábek :lol:

Prostě děcka se představují tak, jak chtějí abys jim říkala. Někdo se představí jako Terezka, někdo jako Jakub - buď jak jsou zvyklí nebo jak chtějí.. Kdyby chtěla aby se jí říkalo oběma představí se jako Eliška Veronika.. žádný problém v tom nevidím..

Příspěvek upraven 21.11.12 v 20:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
21.11.12 20:29

Holky, necetla jsem celou diskuzi, ale moje mamka je ucitelka a ve tride uz ma take par deti se dvema jmeny. A oslovuje je pry obema jmeny. Napr. Anna Marie anebo Krystof Paul… Ale pokud jim rika zdrobnele, jelikoz je to prvni stupen, pouziva jen to prvni :) Moje sestrenka ma dve jmena u vsech 3 deti, ale v rodine jim rikaji vsichni jen tim prvnim… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
21.11.12 20:32

Tak ale zakladatelka bude mít další problém… Jaké druhé jméno :mrgreen:

Příspěvek upraven 21.11.12 v 20:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1183
21.11.12 20:32

Tak dle matriky jsou prý obě ta jména rovnocenná a měl by člověk představovat oběma, no ale mě to přijde zbytečně zdlouhavé v ústní řeči. Do papírů to všude psát samosebou musím, protože to mám i v OP. V případě zakladatelky by to řešilo to, že nechtějí tak úplně tu Elišku, že by mohli používat tak nějak hlavně to druhé. Zdá se mi to jako nejjednodušší to takto vyřešit, když už teda tu změnu chtějí. Jinak totiž na změnu jména jsou dost striktní podmínky a asi by jim to nepovolili jen tak přejmenovat. K tomu jsou jasně definované důvody, kdy to jde, třeba, že je to jméno, směšné, hanlivé atd., což Eliška není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1183
21.11.12 20:35
@kvaček píše:
Tak ale zakladatelka bude mít další problém… Jaké druhé jméno :mrgreen:Příspěvek upraven 21.11.12 v 20:33

No tak vznikne další diskuze, no. :lol: A zas budem polemizovat, co se hodí k jménu Eliška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
21.11.12 20:36
@kvaček píše:
Tak ale zakldatelka bude mít další problém… Jkaé druhé jméno :mrgreen:

Už jsme jí vymyslely Veroniku, více bych to neměnila :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9016
21.11.12 20:36
@Alčák1 píše:
Jmenuju se Alena, na škole jsem byla v éře Janiček, Lucií a Petrušek jediná :D dneska bydlím v ulici, kde je nás hnedle 5 8o / 3 naproti, 2 vedle /, takže když soused zařve na svojí manželku, dceru nebo tchýni Aleno, otáčím se taky - ŽE BYCH SE NECHALA PŘEJMENOVAT??? :lol: :lol: :lol:

I já jsem Alena, na základce ve třídě 3×, na střední 3×, nakonec jsem dokonce žila s klukem, co měl Alenu ségru i mámu, to byl teprve masakr :mrgreen: Jméno bych fakt v devíti měsícíh neměnila, to je tady dobrá blbost. Mimo jiné Ella a Ellen je vělice časté jméno. Já znám osobně 4 holčičky a na porodnici s námi ležely taky tři minimálně. To je jako z bláta do louže, že? :mrgreen: Přejmenování bych pochopila třeba do týdne po porodu, ale tohle mi přijde divný a mimo jiné, jsem pověrčivá a věřím, že změna jména může přinést smůlu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová