Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kallkapa já nevím, ale chudera holka, než se podepíše
záleží i jak dlouhé mají příjmení… Eliška Veronika Obermajerová např.
Já bych dala Ella Eliška Nováková nebo Ellen Eliška NOváková ![]()
@kvaček píše:
@Kallkapa já nevím, ale chudera holka, než se podepíše![]()
záleží i jak dlouhé mají příjmení… Eliška Veronika Obermajerová např.
Tak to zkrátíme jenom na Veru. Eliška Vera Obrmajerová - a je to
Táák zakladatelko zítra můžeš jít na matriku
![]()
@alisekR píše:
I já jsem Alena, na základce ve třídě 3×, na střední 3×, nakonec jsem dokonce žila s klukem, co měl Alenu ségru i mámu, to byl teprve masakrJméno bych fakt v devíti měsícíh neměnila, to je tady dobrá blbost. Mimo jiné Ella a Ellen je vělice časté jméno. Já znám osobně 4 holčičky a na porodnici s námi ležely taky tři minimálně. To je jako z bláta do louže, že?
Přejmenování bych pochopila třeba do týdne po porodu, ale tohle mi přijde divný a mimo jiné, jsem pověrčivá a věřím, že změna jména může přinést smůlu.
A když se změní jméno dítěte při adopci tak to taky přináší smůlu
?
Dle mého ani tak nejde o to, že jich je 12 do tuctu, těch Elišek, ale prostě dali jméno, které jim nesedí. Kdyby to jméno měli rádi tak by za ním stáli
NEčetla jsem celou diskuzi.
Mám kamarádku, kterou rodiče přejmenovali v PRVNÍ třídě. Ve třídě se sešly 2 se stejnými jmény (jak křestní, tak příjmení). Tak jí rodiče přejmenovali z IVANY na ILONU.
Když jsem s ní o tom bavila, tak říká, že si to pamatuje a že je za změnu ráda.
Z vlastní zkušenosti vím, že dětem, které si rodiče adoptují, často také změní křestní jméno. A to jim jsou cca 2 roky. Ještě jsem se nesetkala, že by s tím nějaké dítě mělo problém ![]()
Takže je to pouze a jenom na Vás, jak se rozhodnete!!!
Ja se priznam, ze jsem si tak moc prala holcicku, ze jsem zase uplne vypustila hledani jmena pro kluka (takze roztrzitost zakladatelky chapu), holcicku mam a ted si s hruzou predstavuji jak bych volala na piskovisti Samuele
(manzelova volba). Eliska mi pripada fajn.
@Gabrielle9 píše:
Ja se priznam, ze jsem si tak moc prala holcicku, ze jsem zase uplne vypustila hledani jmena pro kluka (takze roztrzitost zakladatelky chapu), holcicku mam a ted si s hruzou predstavuji jak bych volala na piskovisti Samuele(manzelova volba). Eliska mi pripada fajn.
Moje máma byla přesvědčena, že bude mít syna, takže neměla pro holku jméno vůbec. Nakonec jí nic lepšího nenapadlo, než dát po tátovi
A je dost hrozný.
@byron píše:
A když se změní jméno dítěte při adopci tak to taky přináší smůlu?
Dle mého ani tak nejde o to, že jich je 12 do tuctu, těch Elišek, ale prostě dali jméno, které jim nesedí. Kdyby to jméno měli rádi tak by za ním stáli
To netuším
je to pověra, jasně. Náš soused se jmenuje Medard Vidím
a už je to starší pán, chtěl si jako mladej nechat změnit jméno a pak mu to rozmluvili, že to nosí smůlu. A že ho to dlouho trápilo. Ale měl strach to udělat.
Ale stejně mi to, že si vyberu jméno a pak si to rozmyslím po 9 měsích přijde dost trhlí, hlavně z důvodů, jaké se tu píšou…
Za me klidne vymente. detem se stejne nerika exaktne jmenem, ruzne zdrobneliny a prezdivky jsou prenositelne, dcera to ani nezaznamena. Mladej s tim taky nema problem, ze se vlastne jmenuje uplne jinak, nez mu rikame.
jinak teda dobre vam tak, proc jste si to teda nenechali rict, kdyz jsme byli presvedceni, ze cekate urcite pohlavi a na jmeno holky jste se vyprdli
meli jste si to nechat potvrdit a neverit svym nejakym predtucham
pouceni dopriste
nebo pro jine.
Tak teda prrrrr. Jméno jsem vymyslela já. Bude to Eliana a hotovo. Říkat jí budou stejně, ale až bude chodit do školky, školy, prostě bude větší a bude se chtít odlišit, může si nechat říkat svým celým jménem a určitě jich nebude padesát. Elianek, Lilianek opravdu moc není ![]()
Ale rozhoupejte se, Luci, fakt rychle. Pokud jste nespokojení tak dlouho, nemá smysl se trápit. Změňte to a hotovo. Dítě ani okolí změnu nezaznamená, jen vy holt budete mít trochu toho papírování, no ![]()
Dobré ranko, Eliana je super, ta se mi vážně líbí moc:-). Včera večer jsme s manželem zase tohle téma oživili, tak jsme si řekli, že o víkendu si k tomu v klidu sedneme, sepíšeme pro a proti a už to definitivně rozsekneme, zda ano či ne. A pokud ne, takže už si zakážu na to myslet a nebudu to řešit. Jinak tady několikrát zaznělo, že si za to můžeme sami, když jsme se na výběr jména vyprdli… Proti tomu se chci ohradit, tak to totiž vůbec není. Jméno Eliška jsme měli nachystané už u kluka, když se měl narodit. Tehdy jsme s výběrem jména pro holčičku strávili snad celých 9 měsíců, nešlo (opravdu NEŠLO) se shodnout na jiném. Takže když jsme teď vybírali znovu jméno pro holčičku, scénář byl naprosto totožný, jiné jméno než Eliška prostě nepřicházelo v úvahu. Nehledě na to, že u manžela v rodině se už šest generací (!) žádná holčička nenarodila, jsou to všechno samí kluci a holky jsou jenom přivdaný, takže domněnka, že i my budeme mít druhého kluka, byla v našem případě opravdu na místě.
Ta Eliana to je fakt nádherné jméno, ty jo, já chci snad ještě jednu holčičku, abych to mohla dát.
No, to by mi u manžela už po 3 dětech asi neprošlo.
A zakladatelko, jak to teda vidíte, budete volit druhé, nebo se pokoušet změnit jen tu Elišku? Pokud byste volili druhé, je to jednodušší, tam nemusíte uvádět žádné důvody, jen vyplníte formulář a je to s okamžitou platností, nic se nikde neschvaluje. Pokud byste chtěli jen měnit tu Elišku, bude to asi problém, to se musí zdůvodňovat, jsou striktně daná pravidla, kdy to jde a kdy ne, jde to před nějakou komisi a trvá to asi 30 dnů a výsledek nejistý, navíc se za to platí myslím tisícovka, ale to nevím přesně. U volby druhého jména je to bez poplatku. Tak to jen, abys měla úplné informace, až to budete zvažovat. Tak ať se daří. ![]()
@lucciasek
Luci, jestli vás to tak trápí, tak prostě s mužem běžte a jméno změňte. Nikomu to říkat hned nemusíte, až bude ta správná chvíle
Eliana je úžasný jméno-vůbec jsem netušila, že se takové dává. Moc hezké
Já chtěla Elisu… máme Elišku. Tatínek mi cizí verzi nedovolil. Elišku máme v okolí jen jednu, starší než naše a ve školce je jediná. Zato Barborky 3. Prostě si nevybereš, no. U nás ve městě je naštěstí éra Elišek v útlumu ![]()
Pak napiš, jak to vše dopadlo ![]()
@Helii Zakladatelka myslím psala, že jejich matrikářka je svolná, takže tenhle problém prý mít nebudou.
(Btw. to je na jinou diskusi, jak nesmyslnou libovůli tu mají matrikářky
Když při zadání či změně jména narazíš na nějakou povolnou, tak tak povolí cokoli - i totální zvěrstva, třeba holčičku Eimi nebo Aňu, z čehož by se paní Knapové udělaly pupínky až na sedince - a když je nevstřícná, tak i s úplně banálním jménem máš popotahování…)