Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@dirli @alsem Teda nevím, podle mě dítě může mít dvě příjmení, pokud je měla matka (http://www. spolcest. cz/obcanska-poradna-jm/internetova-poradna/6/3822/).
EDIT: Tak beru zpět. Pokud už jsi vdaná a chtěla by sis změnit příjmení, tak by si musel Tvoje dívčí vít i manžel
Ale zase bys vyřešila jedním vrzem i ty děti… ![]()
Viz zákon: (2) Mají-li manželé společné příjmení a je-li povolena změna příjmení jednomu z nich, vztahuje se tato změna i na příjmení druhého manžela a příjmení jejich nezletilých dětí.
@karolina_a_betuska v pondeli jsme byli na matrice a na toto jsme se ptali, chteli jsme mit jednotne prijmeni v muzskem rode. rikala, ze dite nemuze mit 2 prijmeni a musi byt,,počeštěné"
@alsem Tak bud je pitoma matrikarka, nebo ti pravnici co psali clanek vyse. Myslim, ze pokud byste si na tom trvali, tak to chce se poradit jeste s nekym jinym nez je matrikarka…
Holky, zatim anonymne
Prosim poradte mi, z duvodu toho ze by nas rod vymrel jsem se rozhodla ze chci byt i po svatbe stale „Niklová“…Ale chtela bych mit i jmeno po snoubenci… takze „Stašová - Niklová“…mohli by se tak jmenovat i deti? Nebo deti by museli mit jen jedno prijmeni? Moralistky a kriticky to nectete a rovnou kliknete na zpet a cao belo ![]()
@alsem Nevím jestli může mít dítě 2 přijmení, ale co se týče mužského tvaru pro holčičku tak to jde. Naše dcera se také jmenuje bez -ová.
@LuLucinda Hele, zkus to poptat na matrice, my mame dve prijmeni, ale kvuli tomu, ze manzel je cizinec - a kdyz jsme vypisovali papiry kvuli detem, tak podminky pro dve prijmeni byly jen kdyz je jeden z nas cizinec a ma ty prijmeni dve… Ale tak, to uz je dyl, takzze bych zavolala na matriku a zeptala se. ![]()
A jeste jak pise anonym - pokud se berou a prijmeni si necha jak svoje tak i nove, tak decka by mohla mit oboje… to je i logicke, pac na matrice se to potom vyplnuje, ovsem nevim jestli je to tak i v pripade, kdy nejste manzele???
Nevěřím, musela mu jí chtít dát.
@LuLucinda píše:
On sám mi řekl že jestli odejdu nezbyde mi ani jedno dítě v péči on má dost vlivného otce proto nechci svatbu ani aby měl malej jeho příjmení..docela zvažuji možnost aby i můj druhý syn měl v RL otce neznámého jako můj první syn.přítel už má v péči svojí dceru,vysoudil si jí a jeho EX mu jí sama dala aby neměla problém s nim
Ano, jde to, na matrice pred snatkem musis rict ze (oni se na to budou i tak ptat):
(pokud se dohodnete, ze prijmeni bude po otci, tak budou jen Stasova a kluk Stasl)
neco o teto problematice vim, protoze manzel je cizinec a nechavala jsem si sve prijmeni…
@AdaAda a jak je to když se nevdávám?? Ale chtěla bych příjmení jak po matce tak po otci? ![]()
Tak to podle CR zakonu nejde - dite se musi jmenovat po matce nebo po otci, kombinace nejde. Pak jde zmenit prijmeni, ale jen z vaznych duvodu…
@AdaAda manzela mam taky cizince, ale tady je to dany, musis si ty dve prijmeni vzit, pokud on je ma taky zapsane v RL… My jsme o tom nevedeli, takze jsme tam napsali jen jedno prijmeni a potom nam volali, ze si MUSIM vzit obe… V pripade tady slecny, ktera se nevdava je to asi trochu jiny - mozna to jde, ale otec musi souhlasit?
A pro anonym - jak by te to dite chtel vzit? SOudne to jde dost tezko, je fakt, ze pokud jsou prachy a soudci nejedou dle etiky, pak prosim, ale to by musela bejt fakt blba nahoda, jeho ex mu dceru urcite dala dobrovolne a treba se za to stydi to priznat…co ty vis… ![]()
Ahoj nečetla jsem diskuzi, ale nechtěla by si se přejmenovat ty? svatba být nemusí ale přejmenovat se můžeš a můžete mít stejný příjmení i bez svatby a všichni ![]()