Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím chtěla bych požádat o radu ohledně nenarozeho nemanželského syna zdali je možnost aby měl příjmení po mě i po příteli do svatby se hnát nechci a přítele uráží že by se malej jmenoval po mě moc děkuji za rady
Na to ti poradím asi jediné, zeptej se na matrice ale logicky by to jít mělo. Když jde příjmení jednoho z rodičů, tak proč by nešlo dvojí. LAe teda moc nezávidím v dospělosti podepisování a představování se dvěmi příjmeními.
Tak já vím jistě, že toto nejde. Dítě nese jméno jednoho z rodičů - takže buď po tobě, nebo po otci. Jediná možnost, že by měl dvě příjmení je ta, že by i jeden z rodičů měl tyto dvě příjmení - ale to tuším není Váš případ ![]()
Ahojda já si myslím že to nejde ale zeptej se na matrice. Musím přiznat že třeba já jako dítě bych asi dvě příjmení nechtěla. ![]()
Vím nebude to lehké mít tak dlouhé jméno,ale jiné řešení mě nenapadá kromě toho příteli zamlčet že se nebude jmenovat po něm ale po mě..je to hloupá situace.a to jedno příjmení by se časem asi nedalo na matrice smazat..zkusím se o tom informovat na matrice.dekuji
a jo, holky mají pravdu, po 1 z rodičů.
Co se týká příjmení, aby mohl být otec uveden v rodném listě, musíte mít prohlášení o výběru příjmení a ten podepsat oba.
Pokud toto neuděláte před narozením, po něm se to dělá soudně.
Jinak má automaticky dítě příjmení matky a otec neznámý.
Změnit příjmení v průběhu života se dá vždy - momentální poplatek je 1000,– - a to s písemným souhlasme obou rodičů. před rokem jsme tak řešila starší dceru. Já se vdala a oan chtěla nové příjmení, aby měla stejné jako zbytek rodiny. Do měsíce od podání žádosti vyřízeno.
Informovat se klidně můžeš pro ujištění, ale opravdu to nejde. Pokud před porodem nepůjdeš s partnerem určit otcovství na matriku, dítě dostane automaticky tvoje jméno. Pokud otcovství před porodem určit půjdete, můžete si zvolit jestli bude mít tvoje nebo jeho příjmení. Dobrou ![]()
LuLucinda píše:
Zdravím chtěla bych požádat o radu ohledně nenarozeho nemanželského syna zdali je možnost aby měl příjmení po mě i po příteli do svatby se hnát nechci a přítele uráží že by se malej jmenoval po mě moc děkuji za rady
nemusíte mít svatbu…
zajděte na matriku, že chcete, aby se dítě po narození jmenovalo po něm…teda jestli to tebe neuráží
![]()
Musím tedy před porodem na matriku s přítelem aby uznal otcovství a hned jim tam nahlásit že prcek bude mít příjmení po mě nebo to stačí jen dopsat do papíru do porodnice? Mám jednoho syna bez otce v TP měla jsem s tím dost problémů a já se v tom nevyznám
Před porodem na matriku, klidně v předstihu a tam oba podepíšete prohlášení, že tvůj přítele je otcem a na jakém příjmení jste se dohodli (křestní mít ještě nemusíte) Ale s příjmením MUSÍTE souhlasit oba.
(v tomto prohlášení otec mimo ji né podepisuje i to,ž e pokdyje tvé náklady s těhotenstvím a porodem a že má k tobě vyživovací povinnost do 2 let věku dítka.)
A toto prohlášení musíš vzít do porodnice i s těma papírama a dle toho to dají matrice na zavedené do RL. POkud toto neuděláte, automaticky bude dítě mít tvé příjmení a otec bude neznámý. dás e to pak udělat soudně po narození.
souhlas s Markit.hl
a ještě poradím jednu věc.....pokud máte s přítelem každý jinou adresu trvalého bydliště, můžete se na matrice dohodnout, kde chcete, aby mělo trvalé bydliště mimčo.....jinak bude mít automaticky tam, kde ho máš ty…
Uf to budou na matrice koukat až tam přijdeme a nastane scéna kvůli příjmení =) a musím na matriku místě trvalého pobytu nebo mužů na jakoukoliv? Jinak moc dekuji
kvůli přijmení na jakoukoliv......to mi tenkrát řekli, ale kvůli té adrese, jak jsem ti radila a nevím, jestli to využiješ.....tak to nevím ![]()
nejlépe je, zavolat tam ![]()
kvůli přijmení na jakoukoliv......to mi tenkrát řekli, ale kvůli té adrese, jak jsem ti radila a nevím, jestli to využiješ.....tak to nevím ![]()
nejlépe je, zavolat tam ![]()
Zítra to vše zjistím po telefonu nebo si tam raději zajdu osobne.moc děkuji a dobrou…