Dvě příjmení maminky?

Radina
11.5.04 12:55

Dvě příjmení maminky?

Chtěla bych vás poprosit o radu. Jistě se mezi vámi najde maminka, která používá dvě příjmení. Zjímalo by mne jak to v praxi chodí? Chce se s přítelem v červnu brát, ale bývalý manžel se najednou začal cukat, že nejspíš nebude souhlasit se změnou příjmení našeho syna, přestože dokud se to řešilo jenom teoreticky, souhlasil. Začala jsem tedy uvažovat o tom, že si kvůli synovi nechám příjmení z prvního manželství a jako druhé s budu mít to nové. Vlastně mě to napadlo teprve včera a ani nevím jestli je to u nás možné? A jak se potom se dvěmi příjmeními zachází? Stačí uvádět pouze jedno, podle toho které ze svých dětí právě zastupuji nebo musím uvádět obě dvě příjmení? Asi to bude dost komplikované, syn moc touží po tom aby nesl příjmení naší nové rodiny, ale pokud to nebude jinak možné, pak budu museet zvolit tuto cestu a ráda bych znala zkušenosti z okolí.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
131
11.5.04 14:04

Ahoj, Radino.

Vlastní přímou zkušenost s tím nemám, ale při vyplňování papírů kolem svatby jsme museli uvést oba dva budoucí příjmení v té formě, v jaké je budeme používat a také tvar příjmení budoucích dětí. Jak to uvedete, tak to potom bude. Takže, chceš-li mít obě příjmení a být např. paní Malá-Menšíková, tak pak musíš používat tuto formu s oběma jmény. Přesné informace ti určitě řeknou na matrice.

Krásnou svatbu přeje Dáša

P.S.
My jsme se také brali v červnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
11.5.04 14:19

Ahoj Radko,
musím souhlasit s Dášou.
My s přítelem to máme stejné, jako Vy. Zatím se oba rozvádíme, manžel zatím slibuje, že nebude dělat naschvály. Dokonce přítel uvažuje i o tom, že si syna osvojí, takže uvidíme, až se oba rozvedeme, vezmeme a začneme tyhle formality oběhávat.
3 měsíce po svatbě si může manžel synka osvojit, jestli chceš, podrobné informace Ti pošlu e-mailem, kdyžtak napiš na radka.bojerova@centrum.cz.
Hodně štěstíčka a krááásnou svatbu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.5.04 17:51

Ahoj Radko, ja pouzivam dve prijmeni a rovnou ti musim rict, ze znovu bych uz to neudelala. Za prve je nutne tato prijmeni uzivat v oficialnich pripadech-takze temer vzdy, obe, coz s sebou obvykle nese spoustu vysvetlovani. A za druhe vetsinou to lide chapou tak jako, ze se tim tak trochu distancuji od sveho manzela, coz je velmi, neprijemne hlavne pro nej.
Prakticky vyrizeni dvou prijmeni neni problem, na matrice proste vyplnis prislusnou kolonku. Ale moznost dvou prijmeni existuje v soucasne dobe pouze ve variante prijmeni manzelovo a potom tvoje soucasne prijmeni, a to bez pomlcky- jina varianta neni mozna.

• Citovat
  • Upravit
155
11.5.04 19:35

Ahoj Radko,
ja mam po svadbe tiez dve priezviska (ale v skutocnosti pouzivam len to rodne, nove priezvisko si pisem za krsnym menom len inicialou, samozrejme, v uradnom styku musis pouzivat obe, to vsak nie je az tak casto), avsak uz ked sme vybavovali sobasne papiere, tak sme tam museli uviest, ako sa budu volat buduce deti, no a tie sa budu volat len jednym menom, po oteckovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
11.5.04 20:34

Ahoj Radko,
já mám také dvě příjmení (bylo mi líto „zbavit se“ rodného..:-) Takže první se uvádí nové příjmení a poté Tvé rodné. Mezi příjmeními se nedělá pomlčka. Př. Eva Nováková Kučerová..
Nikdy mi to nedělalo žádné potíže, občas se někdo diví, ale jsem ráda, že jsem si nechala obě.
Jak už zde někdo uvedl, příjmení dítěte bude takové, jaké uvedete na matrice(po otci, matce) , takže záleží na Vás… Není to vůbec složité, na matriku musíte tak jak tak, stačí se jen dohodnout.
Když se představuji do telefonu, uvádím pouze jedno příjmení (dříve mi to vyhovovalo, neboť jsem vždy uvedla to, které se zrovna hodilo:-))
Opravdu to není žádná komplikace…když někdo nechápe, proč mám dvě příjmení, odpovím, že je prostě mám a nic nevysvětluji. Je to moje věc…
Tak se měj hezky
 Theo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
11.5.04 20:37

Ahoj, tady ještě jednou Theo, já jsem si to přečetla jen v rychlosti a nezaznamenala jsem , že jde vlastně o děti, tak se omlouvám, za zcestnou odpověď..
 T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
12.5.04 09:41

Theo, jsem ráda, že jsi to napsala. Nad touto variantou dvojího příjmení uvažuji pouze kvůli synovi z prvního manželství, druhé dítě už bude mít příjmení mého nového manžela, takže to řeším jen kvůli případnému nesouhlasu mého exmanžela se změnou příjmení jeho syna. Nechci ho nechat samotného s jiným příjmením než „zbytek“ rodiny. Z hlediska praktického používání mne to také dost zajímalo, protože si to opravdu zatím neumím představit. Jsem ráda, že holky většinou píší, že s tím nemají problémy a jediným mínusem je to že se lidé diví. Popravdě řečeno, to mi vůbec vadit nebude, protože moje současné příjmení je v naší republice jedno z nejméně užívaných a než abych někomu vysvětlovala jak jej má napsat, raději ukazuji občanku bez vyzvání :P
 Radka

• Citovat
  • Upravit
980
12.5.04 19:33

Ahojky,
já jsem si chtěla nechat manželovo příjmení bez koncovky -ová. A co a nešlo to. Můj muž má krátké příjmení, bez háčku, čárek a říkala jsem si, že po vstupu do EU nebudu muset třeba na dovolené v Řecku vysvětlovat, že jsme manželé - protože pro ně se každý jmenujeme jinak.
teď jsem se už smířila s tím, že to prostě nemám a hotovo. ¨
Dvě příjmení - nad tím jsem také uvažovala ale nakonec to zavrhla. Než bych se totiž podepsala tak by mi ujel vlak :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
12.5.04 19:52

Chci reagovat tak trochu na odpoved Desty. Jestlize mas manzela Cecha, tak nemuzes mit prijmeni be koncovky -ova, to je fakt. Jeslize by sis vsak nechala zmenit narodnost, tak Ti to povoli - je to smesne, protoze kdo by si kvuli koncovce nechal menit narodnost, ze? Jestlize ale mas manzela cizince a spolu bydlite v zahranici - tzn i ty tam mas trvaly pobyt, ted uz bude mozne, aby Ti ponechali prijmeni v muzske forme. Zakon je myslim v senatu a ma byt brzy schvalen.

Radko, co se tyce dvou prijmeni, tak me prijde, ze je to rozumne vzhledem k prvnimu synovi, opravdu tech „urednich“ podpisu, pokud nemas nejake „uredni“ povolani za zivot asi tolik nenadelas. Ja mam taky v planu prijmout manzelovo prijmeni a ponechat si sve vlastni. Chci ale z toho meho vyskrtnout to -ova - zijeme v zahranici a ono je to fakt neprakticke a hlavne kazdy si mysli, ze jsem Ruska ! (:-)) Ono po cely zivot jsem mela to sve rodne prijmeni, tak proc bych se ho mela ted zvabavovat, ze? Ale vlastne u Tebe je to malinko jine, protoze jsi uz byla vdana…

Tak hodne stesti v novem manzelstvi a pak pisni, jaka byla svatba do denicku

Maggie z Letnatek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
13.5.04 11:55

Maggie
v Cechach muzes mit prijmeni bez ova. Nabizeli mi to jako jednu moznost.
Nechala jsem si sve jmeno, mam ho rada. Manzel to pochopil.
Koculka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
13.5.04 15:07

Radko, prosímtě, je vidět že máš hodně informací, ale nemůžu se ti ozvat na e-mail, mám totiž problémy s outlookem. Syn včera prosil mého ex, aby se mohl jmenovat jako nový taťka, on to ani přesjeho slzičky nedovolil. Jediné s čím by mohl souhlasit-dvě příjmení pro malého. Toho se celkem bojím aby neměl problémy ve škole. Doufám, že za ten rok a půl než bude školáčkem si učitelky zvyknou ještě na ledacos 8O . Vím, že na matrice by mi řekli co a jak a tento problém budeme akutně řešit až po naší svatbě, ale ptám se také kvůli ostatním maminkám, které třeba budou jednou řešit stejný problém jako já. Myslím si, že ani tato varianta nebude pro naše úřady problém a spokojenost bude na obou stranách. Lukáš bude mít vytoužené nové příjmení a jeho extaťka bude mít „to jediné co má“ (že mu to po 3 letech a 3 návštěvách syna začíná zapalovat?). Nechápu jenom jednu věc, proč zákonný zástupce dítěte nemůže o těchto věcech rozhodovat sám?! Co „ten druhý“ ví o tom, po čem touží jeho dítě, které je mu 364 dnů v roce úplně ukradené?
Moc ti přeju abys tohle nemusela řešit a vůbec, aby tohle nemusela řešit žádná z vás… .

• Citovat
  • Upravit
986
1.4.05 18:32

pro Radinu

Vím, že Ti příjmení působí problém nechci to zlehčovat. Ale pro uvolnění. Já jsem za svobodna Musilová a Jestli znáš od Cimrmana hru záskok, tak pochopíš, proč jsem si chtěla po svatbě nechat dvě jména až na to že přehozená. Tam totiž herec přenáší přez močál Musilovou Webrovou a oni jsou jak dvě Musilová - Webrová :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.1.08 15:49

Dvě příjmení dítěte

Mám dotaz, může se v tomhle státě dát dvě příjmení dítěti? Něco jako „Daniel Frej-Schneider“

• Citovat
  • Upravit
32
19.3.08 20:26

2 příjmení

ahoj holky chtěla bych se připojit k dotazu. zda lze dát dítěti 2 úříjmeni, v zákoně se píše že dítě má mít příjmení jednoho z rodičů takže bud jen novák nebo kadeřábková, ale co když jsem si vzala nováka a mám nové příjmení nováková kadeřábková, to bych teoreticky mola dát dítěti přijmení nováková kadeřábková ???
dík za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová