Dvě příjmení maminky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ame
19.3.08 21:43

Dítě může mít jenom jedno příjmení, pokud více příjmení nezískalo od rodičů, kteří jsou (oba) oprávněni je používat. Jsem Ráček Seidlová, provdaná Ráček a Seidlová za svobodna. Toto příjmení po mně nemůže získat žádné z dětí, pokud ho nepřijal manžel. Ale to bych zase já nemohla být Ráček… teda nevím, jestli to píšu srozumitelně, je to tak, že oba manželé nemůžou navzájem přijmout jméno toho druhého, jenom jeden z nich a to přijaté jméno je rodinné jméno.

Pro ilustraci, měli jsme tyto varianty:

• já Seidlová, on Ráček
    na rodinném příjmení bychom se shodli, ať Ráček/Ráčková nebo Seidl/Seidlová a nesly by ho všechny děti narozené v tomto manželství
  • já Ráček, příp. Ráčková, on Ráček
  • já Ráček Seidlová, příp. Ráčková Seidlová, příp. Ráček Seidl, on Ráček
    v těchto dvou případech by rodinné příjmení bylo Ráček.
  • já Seidlová, on Seidl Ráček, příp. Seidlová Ráček
  • já Seidlová, on Seidl (příp. Seidlová :D)
    v těchto dvou případech by rodinné příjmení bylo Seidl/Seidlová

Už podle současných zákonů (snad od 2002…?) nemusím mít -ová, jenom při žádosti o zápis manželství do zvláštní matriky sňatků jsem zaškrtla, že žádám o příjmení bez -ová (manžel, ač Ráček, není Čech). Pro českou matriku se uvedlo, že děti budou Ráček/Ráčková (to -ová v té žádosti musí být), takže u Dorky se do žádosti o zápis do zvláštní matriky narození zaškrtlo, že žádáme o formu příjmení bez -ová, tohle se řeší, až když je k tomu důvod, tedy existence narozené holky, která se zapisuje do matriky.

Národnost :arrow: k té se nepřihlašuje, národnost se prohlašuje. třeba při sčítání. nebo ve formuláři na úřadě. člověk se cítí být příslušníkem nějakého národa podle vlastního uvážení. takže když při uzavírání sňatku manželka prohlásí, že je jiné než české národnosti (uvede jaké), může mít příjmení bez -ová, ač občanka ČR beroucí si občana ČR oba trvale žijící v ČR…

K původnímu dotazu. Nedovedu si představit, že by bylo možné osvojit syna partnerem bez souhlasu (biologického) otce, leda snad se souhlasem soudu a k tomu by musely být asi hodně závažné důvody. V „Encyklopedii mladého manželství“ (která vyšla v 89. roce, nicméně mám pocit, že české zákonodárství o rodině od té doby v některých směrech moc nepokročilo) uvádějí, že to šlo pouze pokud tento rodič neprojevil po 6 měsíců opravdový zájem o dítě. Zjišťoval se taky zájem a souhlas dítěte.

Dále rozlišovali mezi osvojením zrušitelným (po zrušení by se vše vrátilo do původního stavu) a nezrušitelným, toto mohl pouze manžel jednoho z rodičů (v této situaci budete i vy). V tomto případě byl osvojitel zapsán do rodného listu dítěte na místo biologického rodiče. Jak tomu je nyní, netuším.

Je rozdíl mezi osvojením a změnou příjmení. Změna příjmení zde , paragraf 72 a dále

Na rodině.cz je zajímavý článek, i když neřeší zrovna příjmení. Snad jen k zamyšlení.

Hodně štěstí (asi hlavně synovi…)!

ame.

• Citovat
  • Upravit
5533
20.3.08 08:44

Ahoj Radino,
asi ti neporadím. Moje sestra řešila to samé a její ex nechtěl o změně příjmení jeho dítěte ani slyšet. Nakonec se dohodli, ale on trval na tom, že když dítěti povolí změnu příjmení, tak na ni nebude platit alimenty :? . Takže příjmení změnili, ale dost na tom prodělali.

Tady je to o to horší, že sestra se rozvedla znova a teď už slečna se začala pravidelně stýkat s biologickým otcem a „adoptivního“ nevidí prakticky vůbec :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.08 13:46

Dvě příjmení dítěte

Pokud si vezmu svojí partnerku za manželku, tak si můžem každá vzít příjmení té druhé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
17.10.10 11:13

Dobrý den, chtěla bych se jenom zeptat. Vdávala jsem se 25. září 2010, o dvou příjmeních jsem neuvažovala. Ale teď už mě to začíná mrzet. Myslíte, že je možné tři týdny po svatbě - přidat ještě jedno příjmení? Provádí se to na matrice, že? A už se to asi bude platit, co myslíte? Děkuji za radu. Hvězdová

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
17.2.20 10:59

2 příjmení, tvar, představování

Ahoj ženy,
tak to vypadá, že i na mě konečně dojde se svatbou a já řeším příjmení :roll:
Jsem 5 let rozvedená a s exmanželem máme syna. Se současným partnerem mám další 2 děti, které mají příjmení po něm. Ja ma příjmení po exmanzelovi, stejne tak syn. A ted k problému…
Uvažuju nad tim, že si nechám příjmení co už mám a k tomu přidám nové. Teda, vlastně bylo by to obráceně, prvně nové a pak stávající. Docela by se mi libilo, kdyby nové bylo bez ová, rozhodně to zní lépe. Ale celkově se bojím toho, že mě budou oslovovat jen tím starým příjmením. Já bych to asi tak dělala :think: mela jsem kolegyni se 2 jmény a kdyz jsem za ni někoho posílala, tak jsem rekla za paní…a použila jen to staré příjmení. Asi je to celé blbost, asi si vezmu jen nové příjmení :roll: navíc, uz ted se nevejdu to formulářů, a kdyz k tomu přidám dalsich 8znaku (bez ova), tak budu v haji zelenym :mrgreen: ted mam 19znaku + 8 novych 8o sakra, asi je to moc, ze jo?
Staré chci jen z důvodu, ze ho ma prvni syn a nechci, aby si připadal, ze k nám už vůbec nepatří :roll: ach jo, tak asi pujdu do obou. A jak se pak predstavovat? Dobry den, Novák Prchalová (jen příklad, ani jedno jméno není tak obyčejné, takže u obou mě čeká gramatické vysvětlování :roll: ) :roll: nebo jen Prchalová? Nebo můžu použít jen Nováková, i když budu bez ová? Asi se ptam na kraviny. Jen me to dneska nějak dohnalo a fakt nevím, jak to vyřešit. Asi nejlepší byt s ová a používat obě, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
17.2.20 11:06

@1mila2 řešila jsem to samé. Nakonec jsem se rozhodla mít jen jedno, nové. S ex mám dvě děti, se současným manželem jedno. Slyším pořád na obě příjmení a někdy ho i používám ( třeba teď jsem synovi telefonicky odhlasovala oběd, tak jsem se představila starým). Dětem to vůbec nevadí, že mám teď jiné příjmení.
Jinak kdybych měla dvě, nechala bych obě s ova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
17.2.20 11:11

Hele zkus na chvíli zapomenout na to co je nejlepší pro děti, pro muže, pro lidi okolo a zapátrej po tom, jak ty se chceš jmenovat, jak ty chceš aby ti říkali. Je to tvoje jméno, ničí jiné. okolí si zvykne.

Stejně tak je normální, že holt v sešívaných rodinách nejsou stejná příjmení.

Rozhodni si to tak, aby tobě se to líbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
17.2.20 11:12

Já dostala vynadano že k dlouhému příjmení jsem dala dlouhé jména. Ale zase chápu Vaší situaci. Ono to je tak -blízký budou vědět jak to je ale pro cizí to bude vysvětlování. Bez ohledu jestli to bude Novák-Novakova. Ja bych se toho nebála asi to podepisování bude otravné dala bych delší verzi. Nováková Prchalová

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
17.2.20 11:17

Mám dvě příjmení, ale u nás je to ještě komplikovanější. U první svatby jsem si nechala rodné příjmení, syn má jméno po otci. Když jsem se vdávala podruhé, chtěla jsem si opět nechat rodné, kompromis je rodné+manželovo. Takže teď jsem „Nováková Prchalová“, matka „Honzíka Dostála“. Syn chvíli řešil, zda bude mít taky dvě příjmení jako já nebo dokonce 3 (své, mé rodné a mého manžela). To jsem mu vysvětlila, že děti mají jen jedno příjmení a obvykle po tatínkovi. Že já mám taky příjmení po mém tatínkovi. Asi týden-dva jsme o tom diskutovali, pak to vzal jako fakt.

Obě příjmení mám s -ová, představuji se na střídačku jedním z nich. Častěji používám své rodné příjmení a okolí mě oslovuje tím vyvdaným.
Předem všem hlásím, že slyším na oboje a i na příjmení prvního syna.

Příspěvek upraven 17.02.20 v 11:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4106
17.2.20 11:18

Mám ze stejného důvodu 2, když něco řeším ohledně syna z předchozího manželství, představují se jeho příjmením, s dcerou říkám současné příjmení. Dvě příjmení moc neříkám, většinou se představují tím novým a dve užívám jen formálně v papírech. Lidi si zvykli a říkají mi různě, někdo nově, někdo stare. Je to trochu komplikace, až syn povyroste, ex příjmení umazu.
Jo a u obou mám-ova..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.20 11:19

Máma řešila totéž, kvůli dětem, má dvě příjmení. Starým ji neoslovují, když to chce někdo zkrátit, oslovuje ji tím novým, protože je první. Jo, s kolonkama je potíž, ale tak žije s tím už 15 let a žádná trága se nekoná ani s kolonkama. Má křestní 9 písmen, první příjmení 9 písmen a druhé taky 9 písmen.

• Citovat
  • Upravit
1884
17.2.20 11:29

@Virgina123 a to jde, to pak umazat? A kdy to plánuješ? Nejstarší ma 7let. Jemu prijde normalni, ze sourozenci nemaji stejna prijmeni, ale ze by mamka mela jine, to uz se mu nezamlouva :think: tak asi půjdu do obou a s ová, ať si na úřadech udělají větší kolonky :lol:
Teda, uvidíme, co na to řekne chlap.

@Ou kdyby to bylo jen na me, tak jdu do 2prijmeni a nove bez ová, zni to fakt lip. Ale to bych se vlastne nejmenovala, jako dcera, kdyz bych byla bez ová :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6872
17.2.20 11:31

Jak se tu už píše, mám taky dvě. A jsem rozhodnuta s nima umřít :lol: běžně používám jen to nové. V ofiko papírech atp uvádím obě jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
17.2.20 11:32
@Anonymní píše:
Máma řešila totéž, kvůli dětem, má dvě příjmení. Starým ji neoslovují, když to chce někdo zkrátit, oslovuje ji tím novým, protože je první. Jo, s kolonkama je potíž, ale tak žije s tím už 15 let a žádná trága se nekoná ani s kolonkama. Má křestní 9 písmen, první příjmení 9 písmen a druhé taky 9 písmen.

Asi to bude v pohode :lol: mám to teda 7+10+12 :lol: ale ja bych se tak citila asi nejlip, kdyz bych měla všechna příjmení :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.20 11:36
@1mila2 píše:
Asi to bude v pohode :lol: mám to teda 7+10+12 :lol: ale ja bych se tak citila asi nejlip, kdyz bych měla všechna příjmení :think:

já vím že mladší bráchové to hodně řešili, aby se máma nejmenovala jinak, než oni, dost je to bralo. Tak to prostě takhle má. Sranda bývala v tištěných letenkách :mrgreen: ale jinak to nijak neomezuje.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová