Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, právě jsem zjistila, že čekám dvojčata po KET. Měla jsem zavedené jedno embryo kvality 1 a jedno kvality 2 (obě pětidenní). Doktor i embryoložka mi říkali, že kvůli horší kvalitě jednoho embrya dvojčata nehrozí, že to embryo zanikne, ale podpoří to lepší. Jsem ráda, ale bojím se, aby to horší embryo ještě nezaniklo nebo s sebou nevzalo to první (obě mají teď cca 20 mm a jsem nějaký 6tt). Měla jste některá zavedena dvě embrya různé kvality a dopadlo to dobře?
Jaké jste měly příznaky? Já mám za sebou 2× ZT v 10tt a 1× UPT kvůli VVV v 15tt. Všechna ta těhotenství byla přirozená a měla jsem příznaky od 4tt, bolení prsou, břicha. Ale teď vůbec nic a to jsou to dvojčata, vzhledem k tomu, co už mám za sebou, tak se trochu bojím. Díky holky.
@Velešínka3 píše:
Ahoj, právě jsem zjistila, že čekám dvojčata po KET. Měla jsem zavedené jedno embryo kvality 1 a jedno kvality 2 (obě pětidenní). Doktor i embryoložka mi říkali, že kvůli horší kvalitě jednoho embrya dvojčata nehrozí, že to embryo zanikne, ale podpoří to lepší. Jsem ráda, ale bojím se, aby to horší embryo ještě nezaniklo nebo s sebou nevzalo to první (obě mají teď cca 20 mm a jsem nějaký 6tt). Měla jste některá zavedena dvě embrya různé kvality a dopadlo to dobře?Jaké jste měly příznaky? Já mám za sebou 2× ZT v 10tt a 1× UPT kvůli VVV v 15tt. Všechna ta těhotenství byla přirozená a měla jsem příznaky od 4tt, bolení prsou, břicha. Ale teď vůbec nic a to jsou to dvojčata, vzhledem k tomu, co už mám za sebou, tak se trochu bojím. Díky holky.
Tak pokud máš embrya geneticky vyšetřena, což asi vzhledem k ZT a ukončení pro VVV máš, tak bych se nebála.
@Anonymní píše:
Tak pokud máš embrya geneticky vyšetřena, což asi vzhledem k ZT a ukončení pro VVV máš, tak bych se nebála.
Díky za odpověď. Jo, jo, měla jsem PGT ![]()
Příspěvek upraven 23.05.22 v 08:29
Tu kvalitu neřeš, prostě to ber, že teď čekáš dvojčata a uvidí se, žádná embrya nejsou stejná. Nemá smysl se stresovat, stejnak nic neovlivníš… ![]()
Ale je to zajímavá představa, myslím v tom zdárném výsledku, mít dvě děti a přemýšlet, které je „to míň kvalitní“ - je mi jasné, že to nikdo takhle neřeší, ale ta informace někde v hlavě je. Jestli se to nějak pozná…
Vůbec nevím, proč se tohle rodičům říká.
@Tomie píše:
Tu kvalitu neřeš, prostě to ber, že teď čekáš dvojčata a uvidí se, žádná embrya nejsou stejná. Nemá smysl se stresovat, stejnak nic neovlivníš…Ale je to zajímavá představa, myslím v tom zdárném výsledku, mít dvě děti a přemýšlet, které je „to míň kvalitní“ - je mi jasné, že to nikdo takhle neřeší, ale ta informace někde v hlavě je. Jestli se to nějak pozná…
Tam jde o kvalitu dynamiky vývoje, ne o genetickou kvalitu. Pokud se embryo zdárně vyvíjí, nemá to na dítě žádný vliv.
@Tomie píše:
Tu kvalitu neřeš, prostě to ber, že teď čekáš dvojčata a uvidí se, žádná embrya nejsou stejná. Nemá smysl se stresovat, stejnak nic neovlivníš…Ale je to zajímavá představa, myslím v tom zdárném výsledku, mít dvě děti a přemýšlet, které je „to míň kvalitní“ - je mi jasné, že to nikdo takhle neřeší, ale ta informace někde v hlavě je. Jestli se to nějak pozná…
Tak já mám dvě děti z jednoho IVF, kdy při ET vkládali nejhezčí super embryo (první dcera) a rovnou nám říkali, že ostatní embrya jsou už horší kvality, ale zamrazí je. 10 měsíců po porodu jsme si přišli pro druhé, “horší” embryo a je z něho druhá dcera. A opravdu v hlavě nemám a nepřemýšlím nad tím, že jako embryo na sobě měla víc fragmentů než její ségra ![]()
@Thomassss píše:
Tak já mám dvě děti z jednoho IVF, kdy při ET vkládali nejhezčí super embryo (první dcera) a rovnou nám říkali, že ostatní embrya jsou už horší kvality, ale zamrazí je. 10 měsíců po porodu jsme si přišli pro druhé, “horší” embryo a je z něho druhá dcera. A opravdu v hlavě nemám a nepřemýšlím nad tím, že jako embryo na sobě měla víc fragmentů než její ségra
Já nad tím taky nepřemýšlím, ve výsledku se ani nedozvím, které je které (obě jsou to holky).
Já právě nerozumím, hodnocení čeho je ta kvalita. Jako jak se jim dělí buňky? Ale to je fuk. Spíš mi jde o to, aby to horší nezaniklo, protože nevím v čem je jako horší. 😀 Ale někdo s s dvojčaty a odpovědí na ty příznaky by tu byl?
@Anonymní píše:
Není pravda, že pokud jsou embrya geneticky ok, tak se zakladatelka nemá čeho bát. To tak vůbec není. Geneticky můžou být vyšetřene a beztak se můžou zastavit ve vývoji.
@Velešínka3 My vkládali 2 a na UTZ nakonec byly 3 plody. Nedošlo k rozdělení. Jedno vzniklo doma.
Jedno mělo v 9tt nějaký problém a mělo otok těla a mozku. Poté jsme čekali zda-li se samo zastaví ve vývoji. Když se zastavilo, tak nám bylo řečeno, že se buď zapouzdri, pojme ho děloha a nebo jeden z plodů. Ani jedno se nestalo a tělo se rozhodlo ho vyloučit. Tím pádem riziko pro zbylé 2 plody.
Skončila jsem v nemocnici s tím, že buď a nebo.
Nakonec se povedlo tělo prechytracit. Ale celé těhotenství bylo dost náročné. ![]()
Vkládali jsme 2 dobre kvality a to 3 nevím.
Takže i embryo, co se vyvíjí zdárně to kůže vzdát a to, co se zezacatku vyvíjí pomaleji, tak to dotáhne do finále.
I náš případ byl takový. Ten plod, co měl vadu, tak zezacatku byl nejlepší, ať do 9tt. ![]()
Takže takhle nepřemýšlej. V přírodě a lékařství se dějí různé věci.
A k otázce příznaků. Zezacatku mi jen bylo trochu na zvracení. Nic víc.
Jinak v předchozím těhotenství jsem neměla žádný příznak. Sice jsem čekala jedno dítě, ale žádný příznak jsem neměla celé těhotenství. ![]()
Takže příznaky nic neznamenají. ![]()
Přeji příjemné těhotenství a ať to a dvojčaty dotahnete alespoň do 38tt. ![]()
Vkládám anonymně, nechci aby každý věděl náš příběh, když by viděl můj nick.
@Anonymní píše:
Není pravda, že pokud jsou embrya geneticky ok, tak se zakladatelka nemá čeho bát. To tak vůbec není. Geneticky můžou být vyšetřene a beztak se můžou zastavit ve vývoji.
@Velešínka3 My vkládali 2 a na UTZ nakonec byly 3 plody. Nedošlo k rozdělení. Jedno vzniklo doma.
Jedno mělo v 9tt nějaký problém a mělo otok těla a mozku. Poté jsme čekali zda-li se samo zastaví ve vývoji. Když se zastavilo, tak nám bylo řečeno, že se buď zapouzdri, pojme ho děloha a nebo jeden z plodů. Ani jedno se nestalo a tělo se rozhodlo ho vyloučit. Tím pádem riziko pro zbylé 2 plody.
Skončila jsem v nemocnici s tím, že buď a nebo.Nakonec se povedlo tělo prechytracit. Ale celé těhotenství bylo dost náročné.
Takže i embryo, co se vyvíjí zdárně to kůže vzdát a to, co se zezacatku vyvíjí pomaleji, tak to dotáhne do finále.
I náš případ byl takový. Ten plod, co měl vadu, tak zezacatku byl nejlepší, ať do 9tt.
Jinak v předchozím těhotenství jsem neměla žádný příznak. Sice jsem čekala jedno dítě, ale žádný příznak jsem neměla celé těhotenství.
Takže příznaky nic neznamenají.
Přeji příjemné těhotenství a ať to a dvojčaty dotahnete alespoň do 38tt.
Ano, zastavit se mohou, ale pokud by byla nevysetrena, bala bych se, vzhledem k problemum, co uz zakladatelka mela, ze na 1.screeningu bude mít jedno vyvojovou vadu a bude se resit ukonceni tehotenstvi. To ze to skonci zamlklym jednoho z embryii v prvnim trimestru vidim jako mensi problem, tam je moznost, ze si s tim telo poradi.
@Velešínka3 mě vkládali jedno embryjko a mám z toho dvojčátka
, 7 TT se evryjo rozdvojilo
. A mám úžasné dva kluky. Příznaky jsem měla az se blížila doba testování, po ránu se mi navazovalo, ale to se mi stává i u PMS, no a všechno mi smrdělo, dost špatně mi začalo být až tak od 10 TT.cele těhotenství mě strašili…co vše se může stát, ale díky bohu to kluci zvládli a narodili se v 35+1. ![]()
@Anonymní píše:
Skončila jsem v nemocnici s tím, že buď a nebo.Nakonec se povedlo tělo prechytracit. Ale celé těhotenství bylo dost náročné.
I náš případ byl takový. Ten plod, co měl vadu, tak zezacatku byl nejlepší, ať do 9tt.
Jinak v předchozím těhotenství jsem neměla žádný příznak. Sice jsem čekala jedno dítě, ale žádný příznak jsem neměla celé těhotenství.
Takže příznaky nic neznamenají.
Přeji příjemné těhotenství a ať to a dvojčaty dotahnete alespoň do 38tt.
Ahoj, ty embrya byly geneticky vyšetřeny? A to špatné embryo bylo to, co vzniklo doma nebo to nevíš. Díky za odpovědi. S těmi příznaky jsi mě trochu uklidnila. Embrya vyšetřena mám, právě kvůli mojí anamnéze mi bylo doporučeno už jen IVF s PGT.
Ahoj, můj příběh je takový…pět let snažení a nic. Prý jsme zdravý, ale dle embryologa se ty naše buňky nechtěly. 1. Ivf jedno 8mi buněčné a nic (vždy odebráno cca 8 vajíček, ale postupně odpadaly), 2. ivf zavedena morula (dcera 7 let), druhá zamražena. Ket v nativu a nic. 3. Ivf zavedena blasta a jen biochemko. 4. Ivf bylo vtipné: přijďte si pro 1 blastu..ok. V pokoji embryolog řekl, že blasta je krásná a druhá zamražená. Tak jsem si v duchu řekla, že mám aspoň ještě jeden pokus. Blasta se chytla (syn 4 roky). Pak jsem si šla pro to jedno a oni mi řekli, že tam mám zamražené dvě, že jedno poskočilo a že mi to zapomněli říct. Stimulovaný ket a šup obě (jedno po rozmnažení béčkové a jedno dokonce céčkové). Potvory se chytly obě (syn a dcera 2 roky). Někdy na ně koukám a říkám si, který je ten skokan, který to nechtěl vzdát…ale to se nepozná, ani příznaky jsem neměla, ale to já nikdy, krom toho, že nebyl menzes. Všechny děti donošené a víc jak tříkilové a zdárně odkojené…
Takže žádný stres a radovat se…
@anezkaop píše:
Ahoj, můj příběh je takový…pět let snažení a nic. Prý jsme zdravý, ale dle embryologa se ty naše buňky nechtěly. 1. Ivf jedno 8mi buněčné a nic (vždy odebráno cca 8 vajíček, ale postupně odpadaly), 2. ivf zavedena morula (dcera 7 let), druhá zamražena. Ket v nativu a nic. 3. Ivf zavedena blasta a jen biochemko. 4. Ivf bylo vtipné: přijďte si pro 1 blastu..ok. V pokoji embryolog řekl, že blasta je krásná a druhá zamražená. Tak jsem si v duchu řekla, že mám aspoň ještě jeden pokus. Blasta se chytla (syn 4 roky). Pak jsem si šla pro to jedno a oni mi řekli, že tam mám zamražené dvě, že jedno poskočilo a že mi to zapomněli říct. Stimulovaný ket a šup obě (jedno po rozmnažení béčkové a jedno dokonce céčkové). Potvory se chytly obě (syn a dcera 2 roky). Někdy na ně koukám a říkám si, který je ten skokan, který to nechtěl vzdát…ale to se nepozná, ani příznaky jsem neměla, ale to já nikdy, krom toho, že nebyl menzes. Všechny děti donošené a víc jak tříkilové a zdárně odkojené…
Takže žádný stres a radovat se…
No nekecej
Aspoň máte doma veselo. A dvojčata, když máš doma dvě malé děti, to musel a pořád musí být záhul.
My jsme dávali dvě áčka, o ty jsme přišli v 24tt. Potom áčko a céčko, jedno odešlo v 7tt, u druhého se čekalo, co dál, naštěstí se u něj pouze zastavil na 14 dní vývoj kvůli krvácení. Porod v 34, byly komplikace. Potom jsme dali pouze jedno ackove, to to zvládlo do 37. Další béčkové se nechytlo.
@anezkaop tak to je teda super, to já závidím. My jsme měli první IVF, z toho 9 krásných blast, první ET nic, první KET úspěšný, vklad jednoho embryjka, rozdvojilo se
. Zbylo nám 5 kousků. Pak jsme si šli ještě pro třetího Bobečka, tak jsem doufala, že to hned klapne a 4 transfery a nic
. Zjistili mi vysoké NK buňky, nasazen Medrol a teď mám u sebe poslední embryjko, tak se modlim a doufám, že to klapne, moc bych si to přála. Akorát mě vždycky trápí, že po vkladu mě vždycky píchá dole jak kdyby v pochvě, nevím čím to může být, říkala jsem to dr. A nikdo neví čím by to mohlo být, že asi lékama…neměla to některá z Vás?