Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tohle je smutný případ, vždy, když není miminko v pořádku. Dost těžko bych se rozhodovala, ale nevím, jak hodně jisté jsou ty informace o zdraví dítěte. To, zda bude dítě stoprocentně mentálně v pořádku,když už má jednu vrozenou vadu, nemůže nikdo z jistotou říci. Geny prozkoumat umí, ale zdravou nervovou soustavu garantovat neumí (aspoň to tvrdili sestře, když se ptala na dědičnost epilepsie).
Pokud by bylo mimčo jinak zdravé, myslím, že by žilo šťastně alespoň do té doby, než by začlo přemýšlet o partnerství…
To by asi opravdu chtělo diskusi s odborníkem, který se tomuto problému věnuje (víc zaměřený na neonatologii, a prenatální záležitosti). Nevěřím, že každý gynekolog tohle umí vyřešit.
Zkuste ho vyhledat jakkoli, kdekoli. Nedokážu jinak poradit.
Marki
Před rokem jsem musela podstoupit ukončení těhotenství ve 22.tt, protože moje miminko mělo vývojovou vadu neslučitelnou se životem. Ležela tam se mnou holčina, která podstupovala to samé právě pro dvoupohlavnost plodu. Zjistili jí to při amniocentéze a po konzultacích s odborníky se rozhodla těhotenství ukončit. Takto postižené děti jsou prý většinou postiženy i mentálně nebo psychicky, mají velké problémy při začleňování do kolektivu, hledají svou identitu.
Já bych těhotenství kvůli tomu ale neukončila, bylo to pro mě hrozně těžké i tehdy, když jsem věděla, že by miminko stejně nemohlo žít.
Dobrý večer,
s tímto problémem jsme se setkali v rodině (dítě nevlastního bratrance). Moc se u nás o tom nemluvilo, vím jen to, že dnes je to krásný a zdravý chlapec.
Já bych na potrat v životě nešla, ale to záleží na každém z nás. Je důležité si uvědomit, že medicína jde dopředu, takže kdo ví, jaká bude situace za 20 let.
Přeju správné rozhodnutí.
V
Ahoj,
tak ja jsem si myslela, kdyz jsem o tom videla jeden dil v Chicago Hope, ze je to jen nejaka blbost z americkyho serialu. Jsem opravdu prekvapena, ze to neni zas az tak ojedinele.
Kazdopadne jste mi pridali dalsi starost. Az budu chtit druhe mimi budu mit o 1 nemoc vic, kvuli ktere budu nervozni ![]()
Nicmene potrat bych nijak neodsuzovala. Sama jsem po prvnim tehotenstvi tak nejak zmekla a asi bych na nej nesla, ale u lidi, kteri uz maji jedno dite, bych to dokazala pochopit. Navic, pokud toto postizeni nejak zvysuje moznost dalsich vad (mentalnich apod.), tak vychova takoveho ditete opravdu neni pro kazdeho a je treba zvazit, zda je lepsi 3 clenna rodina, relativne v pohode, nebo 4 clenna v totalnim emocnim stresu.
Je to ale tak tezke rozhodnuti, ze kamaradce preju pevne nervy a hlavne podporu blizkych, at uz se rozhodne jakkoliv. A prala bych ji, aby ji nikdo nic nevycital.
lejla