Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kdyz jsem jako mala nechtela ja, mamka mi to kapala na kostku cukru.. Neni to idealni, ale treba by to klaplo?
Zkus ji necim zabavit, strc ji do ruky holt treba i mobil/tablet a kdyz bude zabavena, zkus ji dat piti/sirup. Odved od toho pozornost. ![]()
@Anonymní píše:
Maminky prosím o radu. Naše tříleťačka má angínu a zánět ucha. Vyfasovala atb sirup a absolutně nejsem schopná ho do ní dostat. Teď jsme měli hroznou scénu, kdy jsem jí to nacpala do dávkovače od panadolu a ona to odmítla polykat načež se začala fest dusit. Odmítá i ten panadol, plive mi i jakékoliv pití, zkouším brčka, džus, kubíka, kolu i dětský šampus jsem otevřela a nepolkla ani lžičku. Při pokusu o zavedení čípku mě dost silně kopla do břicha, jsem 29tt na rizikovém. Má teplotu kolem 38, neustále pláče a zmítá se při snaze něco jí dát. Jsem zoufalá, nemocná už párkrát byla, ale vždy jsem si normálně poradila. Nevím co teď, když usla. Nechat ji spát bez léků a čípku? Pila naposledy kolem půlnoci. Nebo volat taxi a jet do nemocnice? Nevím, jestli ji vůbec zvládnu obléct, nesmím ji zvedat , jsem šitá kvůli otevírání.
Jela bych do nemocnice,pokud selhaly všechny pokusy o to,vpravit do ní léky .angína a ucho -bez ATB to asi nepůjde.K tomu to nepiti.Nic moc stav teda.
Děkuju holky, jste zlaté, připadám si jako naprosto nejhorší matka pod sluncem, neumím se postarat o nemocné dítě. A za pár týdnů bude na světě druhé.
Nějaký cukr a sladká pitíčka vbec nezabírají. O mobil ani televizi nejeví zájem, buď brečí nebo spí. Teď usla a já jsem si dala limito do 11. Pak ji vzbudím a buď se něco zadaří do ní dostat nebo jedeme. Jen přemýšlím, jak ji dostat do nemocnice, aniž bych ji musela zvedat. Doktoři mi vůbec nedoporučili nic tahat, mám ideálně jen ležet, protože už skoro nemám čípek. A dcera váží 17 kilo (já teď 52, celé těhotenství zvracím).
@Anonymní píše:
Děkuju holky, jste zlaté, připadám si jako naprosto nejhorší matka pod sluncem, neumím se postarat o nemocné dítě. A za pár týdnů bude na světě druhé.
Nějaký cukr a sladká pitíčka vbec nezabírají. O mobil ani televizi nejeví zájem, buď brečí nebo spí. Teď usla a já jsem si dala limito do 11. Pak ji vzbudím a buď se něco zadaří do ní dostat nebo jedeme. Jen přemýšlím, jak ji dostat do nemocnice, aniž bych ji musela zvedat. Doktoři mi vůbec nedoporučili nic tahat, mám ideálně jen ležet, protože už skoro nemám čípek. A dcera váží 17 kilo (já teď 52, celé těhotenství zvracím).
Někdo z rodiny nemůže s malou pomoct? Babičky, dědečkové, tety? ![]()
@Anitramm Právě že ne. Moje mamka je jediná, která by mohla pomoct, ale bydlí skoro 100 km daleko a je v práci. Už jsem jí i volala, ale mohla by dorazit nejdříve kolem 7 večer a to mi přijde pozdě. Navíc na ráno zas musí do práce, takže by tu mohla být jen tak na otočku. Jiné příbuzné a známé nějak nevlastníme. A tatínek je jak na potvoru pracovně mimo město celý týden. Vlastně jsem měla být ideálně ještě v nemocnici, ale šla jsem domů právě proto, aby měl kdo být s dcerou, protože nikoho jiného nemáme. ![]()
Začínám se čím dál víc děsit toho, jak to budu všechno zvládat sama navíc s malým miminkem.
Nedostala na anginu nahodou Klacid? S tím bojují úplně všichni. Já ho malé schovávala do nutely, kterou dostávala opravdu jen výjimečně.
@Anonymní píše:
Maminky prosím o radu. Naše tříleťačka má angínu a zánět ucha. Vyfasovala atb sirup a absolutně nejsem schopná ho do ní dostat. Teď jsme měli hroznou scénu, kdy jsem jí to nacpala do dávkovače od panadolu a ona to odmítla polykat načež se začala fest dusit. Odmítá i ten panadol, plive mi i jakékoliv pití, zkouším brčka, džus, kubíka, kolu i dětský šampus jsem otevřela a nepolkla ani lžičku. Při pokusu o zavedení čípku mě dost silně kopla do břicha, jsem 29tt na rizikovém. Má teplotu kolem 38, neustále pláče a zmítá se při snaze něco jí dát. Jsem zoufalá, nemocná už párkrát byla, ale vždy jsem si normálně poradila. Nevím co teď, když usla. Nechat ji spát bez léků a čípku? Pila naposledy kolem půlnoci. Nebo volat taxi a jet do nemocnice? Nevím, jestli ji vůbec zvládnu obléct, nesmím ji zvedat , jsem šitá kvůli otevírání.
Dojela bych k doktorovi at ji pichne prvni davku injekci,pak se ji udela lip a snad uz bude spolupracovat normalne
kluk mi u anginy vzdy blinkal,tak jsme.taky dostavali prvni davky injekcne ![]()
Me syn leky snedl vzdy s necim…sirup rozmichany v trose presnidavky treba…musela jsem.ten sirup do neceho.zaklit,)
Já jsem zápolila s dcerou a jejím odmitanim užívat léky až do 6 let, hrůza. Léky proti horečce jsem ji vždy musela násilím aplikovat ve formě čípku, jinak to nešlo. Jinou možností by eventuálně mohl být zábal. Antibiotika prostě brát musí, to se obejít neda. Taky pokaždé odmítala užívat sirup, buď ho vůbec nepolkla, a když ano, do pár sekund ho vyzvracela. Pak musela užívat 2 roky profylakticky denně proti močovým infekcím Biseptol. Po mnoha neúspěšných pokusech mě napadlo rozpustit tabletu Biseptolu ve lžičce vody a dát to do flašky s kakaem, protože jedině v něm nepoznala chuť toho léku. Dělala jsem to tak do těch 6 let, i když pak brala něco jiného (jiná ATB). Sirup prostě odmítala, tak jsem vzala ten samý lék ve formě tablety a pokud bylo možno rozdrtit (lék nebyl enterosolventni), rozdrtila jsem ho na hodně jemný prášek, dala do kojenecke lahve s kakaem a ona to vypila. Sirupu je mnohem více na užití než tablety, takže to v tom nebylo tolik poznat, na rozdíl od 5 ml sirupu. Nesměla jsem to dát do hrnku, protože prášek klesl ke dnu, kde ho pak ke konci pití ucítila a zbytek kakaa už nevypila. V láhvi to vypila hned na začátku a pak už pila jen kakao.
Ja mela problem dostat neco v patek do 5 leteho, sice ma jen 16 kilo ale silu, pul hodiny jsem ho nahanela, ja 22 tt. Po zlym to neslo, dve davky atb na me vyplivnul zpatky… mazlili jsme se a ja mu vysvetlovala, ze ty leky jsou sice oskliy ale ze to tak musi byt aby ten bacil z krku utekl, ze kdyz mu budeme davat dobry piti zustane u nej dlouho a nebude moct na fotbal/skolky… docela si dal rict, protoze ho v krku fakt boli a uz to dava normalne, ale je vetsi no, jestli je dceri hodne spatne nemusi ani tuhle „pohadku“ vnimat…
U nás je možná i ten problém, že dcera byla donedávna kojená, např. kojeneckou lahev v životě neměla ani z ní neumí pít a pití žádné oblíbené nemá (jedině to MM, které už půl roku jaksi není). Zaonačení do jídla nebo pití dělám u nemocí ve většině případů - u nás teda funguje kapání do nealko piva naředěného vodou (velká holka pije pivo jako taťka)
Nebo do ochuceného vychlazeného mlíčka. Nutelu mi třeba vůbec nejí (ne že by mi to nějak vadilo, ale teď by se hodilo COKOLIV). Ona ovšem teď nejeví o nic zájem, prostě brečí nebo spí (momentálně to druhé). A jen na ni promluvím o čemkoliv, normální brek přejde v hysterák s náznaky natahování na zvracení (nemá co zvracet). Také vysvětluju, proč si má dát sirup, že jí přece nedávno taky pomohl a jak jí pak bylo fajn a jeli jsme k babičce atd. Ona ale jede svou - kopání, mlácení kolem sebe a křičení, že nechce vůbec nic a všechno je bleee a ona to stejně vyblije - čímž asi myslí to, že to prostě nepolkne, ale vyplivne.
Má ještě půl hodinky na spaní, pak ji budím a buď dostane antibiotika (1. dávka) nebo volám taxi. (ještě ke všemu totiž máme auto v garáži asi 1,5 km odsud, protože se nám tady nepodařilo zaparkovat, jak je to tu zaflákané) Když se daří, tak se daří ![]()
Jela bych k dr.a domluvila se na píchacím penicilinu. Při angině,kdy dětem není dobře,zvrací a bolí je břicho je to nejlepší. Jedna injekce za 24 hod,líp to zabírá a není tam zátěž na žalidek. Sirup bych si nechala doma a zítra ráno to zkusila znovu-buď vezme dobrovolně nebo na další injekci. A ve třech letech snad chodí,ne? Tak proč ji tahat?
@renap Protože má horečku a nedojde si ani na nočník
Natož 1,5 km k autu. Je na tom dost mizerně ![]()
@Anonymní píše:
@renap Protože má horečku a nedojde si ani na nočníkNatož 1,5 km k autu. Je na tom dost mizerně
Zkuste zavolat doktorce, třeba by přijela k vám domu v rámci návštěvní služby.