Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Růžička: Jj, četla jsem, jen jsem měla za to, že i ten sirup je nezbytný a žes nechtěla čekat do večera (nemám zkušenost s nemocnými dětmi
). No, fakt prekérní situace… Drž se a jak psala i @llida, kdyby se Ti něco nezdálo, nebo toho na Tebe bylo moc, volej sanitku…
Je sice dobře,že má kapky do ucha a čípek a tekutiny,ale ona asi hlavně potřebuje ta ATB,ne? Nedostala tedy ještě ani jednu dávku? Jestli je tam opravdu streptokoková angína a ještě bakterie v uchu,což může být klidně pneumokok,tak jsou asi nejdůležitější ATB,aby začala brát.
Když už se tedy musí násilím,tak se to dělá tak,že se dítě položí,znehybní ruce-klidně svázat do nějakého prostěradla třeba,otočit hlavu na stranu,a dát stříkačkou do koutku a co nejdál do krku,dítě polkne-to je reflex,a nemá čas to vdechnout . Děláme to tak v práci pořád a za skoro 30 let se nám tam žádný dítě neudusilo ani neaspirovalo léky.
Ja davala synovi antibiotika strikackou prave kdyz spal. Do koutku, pomalu, on to automaticky spolykal a ani se neprobudil. Byly toho teda jen nejaky 3 ml, nevim, kolik toho do male musis dostat ty. No a musi se to tak sejit casove, zejo.
No a jak to dopadlo?
Mne dcera odmitala jist a pit, leky jsem do ni dostala nejak, pripadne dostala cipek, ale piti nezvladala dostatecne a skoncila ted na 3 dny na kapackach (tyden nejedla vubec), vratili jsme se z nemocnice v sobotu. Ta dehydratace je nebezepecna. Moje byla strasne unavena a nevydrzela postupne ani sedet, jen chtela lezet. U doktorky jsme byli nekolikrat a nakonec nemocnice. Vyhruzky nic nepomohlo
Jestli má 38 ,není to žádná tragedie ,tak klidně bez léků. ATB a spol jsem prostě zasedla dítěti ruce, otevřela pusu a stříkačkou nastříkala do pusy a držela dokud nespolkly
No docitam a ja bych ji vzala na kapacky radeji. Dostane leky do zily a i ji zavodni. Moji muselo drzet 5 lidi, aby ji napichli zilu, ale popravde, aspon si to bude pamatovat pro priste. V noci ji stoupne teplota a zase bude dehydratovana. Pri horecce potrebuje telo 2× vic vody nez normalne. Jo a my jeli taxikem, neridim a manzel byl v praci
@renap píše:
Je sice dobře,že má kapky do ucha a čípek a tekutiny,ale ona asi hlavně potřebuje ta ATB,ne? Nedostala tedy ještě ani jednu dávku? Jestli je tam opravdu streptokoková angína a ještě bakterie v uchu,což může být klidně pneumokok,tak jsou asi nejdůležitější ATB,aby začala brát.
Když už se tedy musí násilím,tak se to dělá tak,že se dítě položí,znehybní ruce-klidně svázat do nějakého prostěradla třeba,otočit hlavu na stranu,a dát stříkačkou do koutku a co nejdál do krku,dítě polkne-to je reflex,a nemá čas to vdechnout . Děláme to tak v práci pořád a za skoro 30 let se nám tam žádný dítě neudusilo ani neaspirovalo léky.
Já mám právě tento návod od mamky, je dětská sestra. Také tak prý vždy podávaly léky a nikdo se jim nedusil.
@cverunka Situace je teď taková, že dcera dostala čípek, načež ji klesla teplota na cca 37,4 a udělalo se jí líp, takže byla schopná spolupracovat i se sirupem. Se značným odporem, ale šlo to. Teď na večer jí to zas leze přes 38 a začíná být nevrlá, takže jsem ji šoupla sirup raději o 3/4 hodiny dřív, ale dokud byla v relativní pohodě. Teď se jí chystám dát opět čípek, ať se v noci pěkně prospí a netrápí ji ucho a horečka.
S pitím to není úplné terno, ale podařilo se mi do ní dostat v průběhu dne celkem 0,4 l tekutin (ředěná kola, čistá voda a trocha čaje). Dokonce snědla kousek struhaného jablka a 2× kousla do banánu
Teď kouká na pohádky a už normálně komunikuje (dopoledne byl jen pláč nebo spánek).
Takže snad je to nejhorší nebezpečí zažehnáno a bude už líp ![]()
Fascinuje mě, jak se s děckama crcáte. Neřeknu miminko, ale dvouleťák už si nemůže dovolit nespolknout sirup, to si moje dcera v životě nedovolila a později polykala v cajku i tabletky, třeba dithiaden. Prostě musí, jinak je zle. Nemáte autoritu.
@lilithlilith hele, my byli ve 2 letech v nemocnici a leky do ni nedostaly ani sestry, cast vyplivla a to ji spoutaly. Holt kousek a kousek. A ono je jine se s ditetem dohadovat, kdyz je zdrave, to poslechne, ale ne, kdyz ma 40. To si na ni neda sahnout, natoz aby vzala leky dobrovolne. Myslela jsem si, ze delam chybu, ale v nemocnici z ni byli tehdy v soku, protoze se jim to do ni dostat nepodarilo.
To same ted. Doktorka ji nazorne ukazala, co ji bude cekat, kdyz nebude pit, ze ji pichnou do ruky kanylu. Ja ji to rikala uz par dni predtim. K nicemu, stejne na kapackach skoncila.
@lilithlilith uklidni se , každé dítě je jiné a pokud je v takovém stavu že o sobě téměř neví ,tak ti těžko bude spolupracovat a to píšu jako matka co má děti nastavené jako ty . Prostě řeknu teď bude sirup a ani jeden nemá odvahu odmlouvat ,ale dokážu pochopit že každý to má jinak a o výchově tohle není… nevím jestli si zažila campylobacter to je paráda jak to jde z dítěte horem dolem a nic na to není ,dcera už se úplně plazila po zemi "mami dej mi nějaký sirup nebo tabletku jen ať je mi líp a to jí bylo necelé 3 roky …
Nám funguje když mu dáme sirup do Coca-Coly. Coca-Colu dostává jen výjimečně třeba když je oslava nebo tak a jako asi každému prostě i tomu dítěti chutná no a skvěle překryje chuť třeba Mucosolvan junior. Dicky mu naleji tak decku coly a přidám sirup zamíchám a dám na stůl nebo mu rovnou nabídnu. No a čekám 🤗 nevipije to třeba hned ale během 30min je to vypité.