Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Verurizeckova píše:
No tak to by mě trefilo. Kluk sice kojeny nebyl, ale flašku chtěl dlouho v noci. Je stejně starý jako ten tvůj, ale mliko jsem mu vzala už před půl rokem. Proste jsem mu ho nedala. Řval první noc asi tři hodiny, ale já už byla rozhodnuta, další noc to vydržel 10 minut a třetí už se ani nevzbudil. Žádné obstrukce s usinanim a divadlo u nás neexistuje. Před měsícem šel už i do vlastního pokoje a uložím a odchazim. Občas ještě zavolá, tak mu přijdu dat pusu a ještě mu pustím ukolebavky, ale tím to pro mě konci. Někdy se uspava sám i hodinu, ale bez naši asistence… rozmazleneho ho mas teda brutálně…
Hele to je věc názoru. Nemyslim si, že kojenim lze rozmazlit, stejně jako šátkováním. Je to prostě přirozený a do roka má tvořit mlíko naprostou většinu živin a jídlo je jen bonus. MM má benefity min. do dvou let, takže nevidim důvod proč to utínat na sílu dřív, pro nás mámy má zas výhodu v tom, že kojení nám chrání prsa před rakovinou. Nechat vyřvat tři hodiny - na to fakt nemam a osobně mi to je proti srsti a když vidim, že to mámy dělaj i svym několikaměsíčním dětem, je mi z toho do breku taky, protože to vnímam prostě jinak. Pro vás je to rozmazlování, pro mě je to vytváření pocitu v dítěti, že je nepochopený a že se nemůže spolehnout na to jediný, co má - mámu. Samozřejmě necham někdy brečet, ale jen do určité míry. Ne vyřvat se do spánku. Než změnil spánkový režim ze dvou až tří na jeden spánek přes den a nezačaly trápit stoličky, usínal sám a budil se jen na kojení - nakojil se a spal dál. Teď je horší, možná je to zas jenom epizoda. I tak děkuju za názor
Příspěvek upraven 09.07.20 v 14:40
@Bubla Bůčková píše:
Jedna z věci, co mě děsila, proto jsem velice ráda ustoupila UM hned v počátcích. Od mala jedu uspavani max 15 minut a pak chápu, že spát nechce /zatím nepotřebuje. Kdyby to večer vypadalo takto, dávám ho spát třeba o hodinu déle. Nechápu princip dítě dáváme spát v osm a hodinu k němu chodíme
Nechodíme, čtvrt až tři čtvrtě hodiny u něj jsme, resp. já
a dávám ho spát, protože je unavený až přetažený. A ve stavu přetaženosti je pak už nebezpečný i sám sobě
takže ne, nenecham ho rozrazit hlavou stůl, nebo okno, protože jak je orvanej, tak už je nekoordinovanej.
@Jana206 píše:
Tak já mám všechny děti(až na nejmladší, ještě kojím) odstavene z jejich iniciativy, ale později-věk 2 a čtvrt roku až 2 a tři čtvrte roku, ale mě to nevycerpavalo a v noci přestaly pít kolem roku.Nebudu Ti radit co máš a nemáš dělat, rozhodnutí je na Tobě. Reaguji pouze na to přirozené odstavení. Něco si o tom nacti. Běžné je mezi 2 a 5 lety, v té době se většina dětí odstavi přirozeně, ale narazila jsem i na zdroj, který horní hranici uváděl až 7 let. Četla jsem české i zahraniční zdroje. A u kojení batole je nutné postupně ve správném věku zavádět taková pravidla, aby to matku neobtezovalo, treba to kojení v noci nebo dozadovani se prsa na veřejnosti. Ve 2 letech je na to ale pravděpodobně pozdě.
Uspavat dvouleté dítě mi taky nevadi, je to normální a přirozené. Dávám spát tak, že za 10 minut spí. Neuspavam hodinu. Momentálně se to řídí tím, jestli dcera odpoledne spí nebo ne. Pokud nespí, usíná už v 19. hodin, pokud spí, usíná kolem 20.30.
Já jsem třeba kolem toho roku, když měly tendenci se budit, při zavrteni odcházela spát do jiné místnosti. Dítě(žádné z pěti) se vůbec neprobudilo, usnulo. Nikdy se u nás žádný řev nekonal. Ale já už jsem od začátku věděla, že budu chtít kojit poměrně dlouho, bez toho, abych dělala dudlík nebo dítě ostudu v podobě vzteku a stahování trička.
Což o to, na veřejnosti se nedožaduje, kojí se většinou před usnutim kolem poledne a pak navečer. Když usne už v sedm, chce mlíko o půlnoci a kolem čtvrtý. Vstáváme kolem 6:45-7:30. Byly i dva měsíce, kdy se vzbudil jen jednou, pak ale přišly i nějaký běsy a začal se budit častějc…
@Esufi píše:
@SábaW díky za vzácnou podporu, jak koukám, spíš jsem dostala šutrem po čuni, neb tu nejspíš skoro nejsou mámy, co by podporovaly WHO s kojením alespoň 24 měsíců nebo kontaktní rodičovství. Ale tak co no… Tak někdo vládne rukou tvrdou a rozhodnou, někdo ne.Zkouším vysvětlovat, ne vždycky to vyjde. Do roka usínal sám a v pohodě, dala jsem do postýlky, pusu a pa bylo. Pak začaly ve velkym růst zuby jako stoličky a přišla asi separačka, změnil spánkový režim (jednou denně kolem oběda) a najednou se spanim začaly ciráty - unavenej ne-li přetaženej, sám usínat ne, přitulit, ruku na prso, a tak 15-20 min než fat usne, někdy dokojit, dopít se vodou…
Na emiminu je holt podpora vzácná věc
já třeba osobně nevidím problém v tom, že žena kojí do těch 2 let, i déle. Mně by to nevadilo, chtěla jsem kojit déle, ale nešlo to. Co by mně osobně vadilo by bylo, kdyby dítě „ladilo rádio“ či si prsa jinak nárokovalo, což se u vás tedy děje? Pokud jsem správně pochopila, tak i vám už tohle vadí… V tomhle bych ty hranice asi nastavila především, prostě trvat na tom že prso není hračka. Dávat opravdu pouze na kojení. Tohle bych neviděla jako něco, co v dítěti vyvolá trauma, stejně tak trvám na tom, že si dítě nemá hrát se spoustou dalších věcí. U dvouletého bych navíc i pomalu dávala najevo, že i máma má potřeby, pocity.
Taky mě napadá, když čtu, že spát chodí přetažený, jestli to právě neprodlužuje ukládání? Pokud už je opravdu přetažen, hůře se zklidní, mozek pracuje jinak… Zkusila bych ukládat dříve, i třeba dřív, než se objeví známky únavy. My zhruba ve dvou letech měli pravidelně 19:30 uloženo, po mlíčku, pohádce, tulení. Když byl akční den bez šlofíka, klidně šel spát už v 19. My máme to štěstí, že nás u toho nepotřebuje (teda teď už ne), ale i když tam zůstanu, do 10 minut usne, což je pohoda. Ale nemusí to být recept pro každého.
@Esufi nic o kojení nezpochybňuju, ale co vidím, tak to asi není už úplně komfortní ze… nehledě na to, ze syn se jednu noc tři hodiny ve svých 1,5 letech vztekal, ale od te doby je klid, což se u vás doma říct neda. Hele když si to pak cele zase obhajujes, tak co cekas ze ti budou radit ostatní? Podle mě tvůj syn moc dobre ví, ze si všechno vyrve a vyvzteka. Můj syn určitě nemá pocit nějakého nebezpečí. Je to pohodovy klidný kluk, kterého učím samostatnosti, protože za chvíli budeme 4. Ze ty vychovavas jinak, to je tvoje vec a pokud ti to vyhovuje pro mě za me, mě je to úplně buřt, ale pak si nestezuj na miminu ![]()
@Verurizeckova
Co čekám? Normální diskusi na úrovni, bez zbytečných afektů a osobních útoků. Pokud se takové diskuse účastnit nechcete, nikdo vás psát nenutí
Nic víc, nic míň. Váš názor již znám, děkuji, nechme prostor ostatním.
@Esufi mě to přijde úplně vtipný
prosím te v pravidlech je, ze si tady tykame…
Druhá vec je, ze já te neurazim, pouze jsem do diskuze napsala svůj názor, ze mas rozmazlené dítě… ostatní holky ti taky napsaly svůj názor, ze mas syna odstavit. Jenže tys tady nenašla to co si chtěla slyšet… ze se tvůj syn přesně do měsíce vzbudí jako malý génius a dojde mu, ze tobě je to vlastně všechno nepříjemné, řekne ti maminko já už se kojit nechci, večer zalehne a do minuty usne a pak ještě poběží duhový jednorožec…
Pointa je, ze děti jsou chytré a musí taky vidět, ze existují nějaké hranice, ze není vše podle nich… láska k dítěti neznamená, ze rodiče povolí cokoliv… za mě láska znamena vychovat dobrého člověka a k tomu je bohužel potřeba být občas přísná…
Každopádně držím ti palce, ocividne si chtěla slyšet něco jiného. Tak snad to dopadne podle tvých představ a bude vše sluncem zalite…
@Verurizeckova a jak s tím souvisí tykání? Napsalas svůj názor. Já si ho ráda poslechnu, byť s ním nesouhlasím a nemám problém s tím ho respektovat, byť se jím řídit nebudu. Jako ty máš své argumenty proč něco děláš nějak, já mám pochopitelně protiargumenty. Tak funguje normální debata. Nejsme tu v pozici učitelka-žák, šéf-podřízený, jsme si tu rovné. Takže na zkratky typu „jo ty to děláš takhle, tak to jsi kráva a nediv se, já to vim nejlíp a pokud to tak neděláš a nehodláš dělat, tak si nestěžuj a drž hubu a krok“ já hrát nebudu. Vedeme tu normální debatu. Když se u ní sejdou dva inteligentní lidi, obvykle nemají problém se bavit, byť nesdílejí stejný názor. A ty se uchyluješ k osobním útokům, pohrdáním a jakýmsi domněnkám o jednorožcích. O takovou debatu já nestojim, sorry
Jestli se potřebuješ s někým hádat, tak tady pšenka nepokvete.
@Esufi píše:kolem těch dvou let je četnost kojení podobná jako u malých miminek. Mně se rady o odstavení nelíbí. Protože si myslím, že to dítě to nedělá pro zábavu, ale proto, že kojení potřebuje. Uklidňuje ho to… Někdo strčí flašku, někdo dudlík, někdo vůbec na potřeby nereaguje a pak se pyšní jak mu dítě spí. Jas, že ano, když volání po jeho potřebě není vyslysena. Kdo ví co se tomu drobečkovi honí v hlavě. Jaké negativní pocity prožívá, jak je vystaven stresu… Je dobré vědět jak to dělají jiní. Nechat se inspirovat. Pro mě je důležité dát na vlastní intuici.
@SábaW díky za vzácnou podporu, jak koukám, spíš jsem dostala šutrem po čuni, neb tu nejspíš skoro nejsou mámy, co by podporovaly WHO s kojením alespoň 24 měsíců nebo kontaktní rodičovství. Ale tak co no… Tak někdo vládne rukou tvrdou a rozhodnou, někdo ne.Zkouším vysvětlovat, ne vždycky to vyjde. Do roka usínal sám a v pohodě, dala jsem do postýlky, pusu a pa bylo. Pak začaly ve velkym růst zuby jako stoličky a přišla asi separačka, změnil spánkový režim (jednou denně kolem oběda) a najednou se spanim začaly ciráty - unavenej ne-li přetaženej, sám usínat ne, přitulit, ruku na prso, a tak 15-20 min než fat usne, někdy dokojit, dopít se vodou…
@SábaW díky. To o té četnosti jsem už párkrát slyšela. Jestli to souvisí s tím, jak se strašně rychle učí a zpracovávají to a zároveň se kojí míň přes den, protože je 1000 jiných zábav? Zkusím s ním zavést nějaká pevnější pravidla s kojením a omezovat tu noc, ale ne na sílu. S vlastním pokojíkem to asi zkusím, ale nejspíš to bude mít smysl až se odpojí…
@SábaW píše:
kolem těch dvou let je četnost kojení podobná jako u malých miminek. Mně se rady o odstavení nelíbí. Protože si myslím, že to dítě to nedělá pro zábavu, ale proto, že kojení potřebuje. Uklidňuje ho to… Někdo strčí flašku, někdo dudlík, někdo vůbec na potřeby nereaguje a pak se pyšní jak mu dítě spí. Jas, že ano, když volání po jeho potřebě není vyslysena. Kdo ví co se tomu drobečkovi honí v hlavě. Jaké negativní pocity prožívá, jak je vystaven stresu… Je dobré vědět jak to dělají jiní. Nechat se inspirovat. Pro mě je důležité dát na vlastní intuici.
Nemuzu souhlasit. Ja nestrcila flasku ani dudlik, ale malou jsem chovala, mazlila, pusinkovala. Necejtila se odstrcena ani nemilovana. Mazliva je hodne a stale. Nevidela jsem uz u kojeni zadne prinosy - neprospivala, temer nic nejedla, kojeni si vyrvavala. To mi neprijde v poradku. Jo a po ukonceni kojeni se rozjedla, lepe spi, je v noci klidnejsi. Takze nejde skatulkovat, protoze jednomu doteti to tak vyhovuje. Druhemu nemusi. Ale taky jsem nesla pro rady na emimino, ale delala to dle pocitu, protoze prave kazde dite je uplne jine. Odhodlavala jsem se ji odstavit 3 mesice. Az na popud dr jsem to skoncila, ale hlavne taky proto, ze jsem to tak citila.
Koukam ted znovu, psala jsi taky, ze musi sama dle ditete. A tim souhlasim ![]()
Ale ja ji treba i uspavam a zas nezastavam nazor, ze se ma dite ulozit a nechat, kdyz takove neni. Ze se to ma naucit. At mam vecer klid. Proc bych ji to ucila, kdyz se mnou usne krasne a v klidu, pqk si muzu jit po svym. Navic to nebude na vzdy a ja si to uzivam
i to saskovani (pohadky, zpivani, povidani, mazleni, hlazeni zadicek), jak tu padlo ![]()
@Esufi myslim si, ze ac si tu prectes, co chces, musis stejne podle sebe a ditete. Ja si zase myslela, ze budu kojit do roka a cau. Nakonec jsem to samovolne protahla o dost dyl a vadilo mi to az ke konci. Sama si musis urcit, jak moc ti to vadi a podle toho jet dal, ci prestat. Kojeni dvakrat v noci mi prijde na pohodu, dcera se kojila co hodinu, nekdy i vic. Jedine, co by mi vadilo, je to „lazeni radia“ a hrani si s prsama. Ale to je taky na kazdem. Tak at se dobre rozhodnes. Ja dceri vysvetlovala a vysvetlovala, hladila, chovala, mazlila a myslim, ze zadne trauma nemela a nema. Je to zdrava, ziva, usmevava a chytra holcicka ![]()
@Kukacka123 však jo, ale zajímají mě názory. Taky jsem si myslela, že budu kojit rok, ale jeden míní, dítě mění
Syn naštěstí nikdy neprudil co hodinu - jako mimino byl ukázkový, budil se co tři hodiny, napil se, chvíli čumkal a pak spal. Ve dne v noci. Pak se to začalo trochu měnit. O lazení rádia se pokouší, ale pochopitelně mu to nedovoluju, nesnáším to. Někdy si jen odloží ruku na prso nebo si z něj udělá polštář a spí. Ale poslední dobou je to uspávání děs. Ale snad je to jen epizoda, která skončí. Uvidíme, jak se povede odstavení. Lámat přes koleno to nebudu. Před asi dvěma měsícema to i vypadalo, že se sám odpojí, ale najednou cvak a všechno je zas jinak…
@Esufi píše:
@Kukacka123 však jo, ale zajímají mě názory. Taky jsem si myslela, že budu kojit rok, ale jeden míní, dítě měníSyn naštěstí nikdy neprudil co hodinu - jako mimino byl ukázkový, budil se co tři hodiny, napil se, chvíli čumkal a pak spal. Ve dne v noci. Pak se to začalo trochu měnit. O lazení rádia se pokouší, ale pochopitelně mu to nedovoluju, nesnáším to. Někdy si jen odloží ruku na prso nebo si z něj udělá polštář a spí. Ale poslední dobou je to uspávání děs. Ale snad je to jen epizoda, která skončí. Uvidíme, jak se povede odstavení. Lámat přes koleno to nebudu. Před asi dvěma měsícema to i vypadalo, že se sám odpojí, ale najednou cvak a všechno je zas jinak…
Vidis a ja to kojeni co hodinu nebrala jako jeji pruzeni, ale proste zavislost a asi i hlad. Protoze proste nejedla. Pokud ji a nic mu nechybi, nevidela bych to tak cerne. Ja se toho bala jak cert krize, dcera zavislak. A opravdu to zvladla uplne uzasne, temer neplakala. Oni jsou moc chytry ty deti. Ale musi citit rozhodnost, tak to opravdu je. Ja o tom premyslela dlouho, jak jsem psala, ale proste to nejak neslo a dcera to citila. Pak to prijala jako fakt a bylo. Tak at se dari.
@Kukacka123 díky. Pokusím se mu to nějak víc vysvětlit. Zatím to moc nefunguje. Ono je s ním i těžší domluva, zatím toho moc nenamluví. Tak uvidíme.