Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, synovi budou za pár dní dva roky. Poslední dobou absolutně neposlouchá, odmlouvá stylem NE NE NE, nic nechce udělat, nic uklidit, když přijdeme do obchodu tak to je hotová katastrofa, vzteká se, že chce jít pryč, tahá mě, když mu to v klidu vysvětluji, že se musí nakoupit, začne dupat, lehat si na zem, no prostě kalamita. Doposud byl moc hodný, poslouchal na slovo, co jsem mu řekla, to udělal. Fungovali jsme pouze o neustálým vysvětlování, nebyla třeba vařeka atd…za to ted už nevím co s ním. Vždy jsme dbala na řádný režim, ale teď se vše obrátilo. Když máme jít z dětského hřiště domů, tak je to s řevem, nechci ani závadět udělej-dostaneš. Před ostatními vypadá jak nevychovaný fracek až se za něj fakt stydím. Kdo nás zná, tak ví, ale před ostatníma si připadnu jako bych ho dost nevychovávala. Kdy se dítě trochu víc srovná a začne klidový den? Každý mi tvrdí, že ve 3 letech už jsou děti klidnější, ale to asi tak dlouho nevydržím a zcvoknu ![]()
Mohu tě ubezpečit, že pokud někdo tvrdí, že má naprosto hondé dítě, které se ve dvou letech nevzteká a neprosazuue svou, je spíš výjimka. Bohužel. Dva roky jsou označovány jako první puberta, kdy si dítě uvědomuje, co umí a zkouší, co vydrží máma. Ne, je to označováno jako ohledávání hranic. Z toho důvodu se doporučuje zapnout všechno, co je potřebné nekonečné trpělivosti, uvědomit si ty hranice sám v sobě (dospělý) a trpělivě a nekonečně je vymezovat a vysvětlovat. Což se lehce řekne - o to hůř vykoná. Já vím. Tak už se jen moc těším, až kluci půjdou do té „velké“ puberty. Ten malej prcek se ještě od toho regálu za tu ruku smykem odtáhnout nechá. Páč až bude klukům 15, obávám se, že budou schopni odtáhnout mě. Zvláště pokud i nadále budou v těch rošťárnách a nápadech a sígrovinkách vystupovat jako jeden muž.
![]()
@Lucianamil píše:
Maminky, synovi budou za pár dní dva roky. Poslední dobou absolutně neposlouchá, odmlouvá stylem NE NE NE, nic nechce udělat, nic uklidit, když přijdeme do obchodu tak to je hotová katastrofa, vzteká se, že chce jít pryč, tahá mě, když mu to v klidu vysvětluji, že se musí nakoupit, začne dupat, lehat si na zem, no prostě kalamita. Doposud byl moc hodný, poslouchal na slovo, co jsem mu řekla, to udělal. Fungovali jsme pouze o neustálým vysvětlování, nebyla třeba vařeka atd…za to ted už nevím co s ním. Vždy jsme dbala na řádný režim, ale teď se vše obrátilo. Když máme jít z dětského hřiště domů, tak je to s řevem, nechci ani závadět udělej-dostaneš. Před ostatními vypadá jak nevychovaný fracek až se za něj fakt stydím. Kdo nás zná, tak ví, ale před ostatníma si připadnu jako bych ho dost nevychovávala. Kdy se dítě trochu víc srovná a začne klidový den? Každý mi tvrdí, že ve 3 letech už jsou děti klidnější, ale to asi tak dlouho nevydržím a zcvoknu
Nám budou dva až v létě a malá začíná zlobit taky
Ve společnosti je zatím hodná, ale doma, to je konec. Neposlouchá, vzteká se. Ignoruji to. Doufám, že to přejde ![]()
Nezbude Ti, než vydržet.. útěchou Ti může být, že když se v období vzdoru chová takhle, tak je naprosto v pořádku
. Divné by bylo, kdyby se nevztekal. Mladý prostě zkouší hranice a na Tobě je, abys mu je nastavila a ukázala, kde jsou. Chce to najednu stranu trpělivost, na druhou ale(když přestřelí)mu jasně ukázat, že takhle ne
. Takže třeba když udělá scénu v obchodě, tak ho dle podmínek buď nech a nevšímej si ho, dokud to nepřejde, nebo popadni a odnes do auta, ale nedopusť, aby tím cokoli dosáhnul(třeba nákup dobrot). Je dobré se předem na věcech domlouvat(nevím, co vše je schopen pobrat), ale pak je dobré natom trvat ( třeba hřiště- říct třikrát se sklouzni a půjdeme- a pak opravdu jít a už o tom moc nedebatovat). Pochopí to, neboj ![]()
Vzdor až ve dvou letech? To u nás u obou synů to začalo už v roce a půl. Prostě poznávají svět a je víc příkazů a zákazů, tak je to nebaví koho by bavilo
. Je potřeba to vydržet, ano je to náročné, ale taky důležité období, kdy dítě poznává co lze a co ne a je na tobě jak mu to vysvětlíš, jestli v klidu nebo s řevem ![]()
Příspěvek upraven 24.03.14 v 15:37
No jo, období vzdoru. Znám
. Starší syn (nyní 3 roky) tím procházel loni a bylo to hrozné, strašné, příšerné
. Z původně hodného a klidného dítěte se stal někdo, koho jsem vůbec nepoznávala, a občas jsem přemýšlela, jestli zabiju sebe, nebo jeho
. Dobrá zpráva je, že se to již skutečně výrazně zlepšilo. I teď se občas vzteká, ale je to velmi slabý odvar
.
Rada je jediná, a to obrnit se trpělivostí a vydržet. Protože nemám ráda vztekací scény na veřejnosti - ať už jsem v roli rodiče, od kterého se čeká, že zkrotí svoje dítě, nebo pouhého přihlížejícího -, tak jsem v tom nejkritičtějším období omezila chození mezi lidi na to nezbytně nutné. Chodili jsme spíš do přírody, kde se mohl vztekat, co hrdlo ráčilo
.
Taky si počkám na odpovědi. Náš čerstvý dvouleťák neposlouchá VŮBEC
Buď se vzteká anebo se mi směje do ksichtu ![]()
@Emilie píše:
Páč až bude klukům 15, obávám se, že budou schopni odtáhnout mě. Zvláště pokud i nadále budou v těch rošťárnách a nápadech a sígrovinkách vystupovat jako jeden muž.![]()
![]()
neboj, není to pravidlo, mým je 17 a 13,a jsou naprosto v pohodě- až na ty hrozné kecy, co z nich občas padají
.. Možná i díky tomu, že jsme si v těch dvou letech (a pak x-krát znovu)ujasnili, comůžou a co ne, a že říct můžou cokoli, ale slušně- a pak se o tom můžem normálně bavit a najít nějaký kompromis.
Tak při odchodu z hřiště mi pomáhá říct dceři např.: ještě 3× se sklouzneš (když je zrovna na skluzavce) a půjdeme domů. V obchodě jí klasicky zacpu pusu rohlíkem. Navíc sedí ve vozíku, podávám jí věci, co chci koupit (co se nedá rozbít či rozmačkat) a ona je dává do vozíku. Před 2 měsíci se mi podařilo dát jí rohlík, až když jsme odešly z obchodu. Ale musela jsem jí to vysvětli ještě před vstupem do obchodu a během nákupu jsem jí to opakovala. Odcházely jsme od zubařky, takže nesměla půl hodiny nic jíst.
Dcera má 2,5 roku a fakt není v jejích silách uklízet. Musí dostávat přesné instrukce (dej kabelku do domečku, dej kostky do košíku) a musí na to mít náladu.
Uplne normalni vyvoj. Kdo ma male deti, ten to pochopi. A zbytek si muze myslet co chce. Mam obe deti velmi vznetlive, takze v tomto obdobi se mi bezne valeli se vzteklym revem kdekoliv. Dcera mi hodila vzteklou rybku v obchode mezi dverma jeste ve 4 letech. Musis zachovat klid a nepripustit, aby si dite timto zpusobem neco prosadilo. Preju pevne nervy. Ono to kolem 3 let ustoupi, pak bude dalsi vlna cca v 6.
Nas bude mit dva za tyden a taky zacina, nastesti to zatim neni tak hrozny, ale treba neco rozsype, reknu at to sebere tak rekne ne, mama, posledni dobou mu nesmi nikdo nic udelat (myslim prebalit, oblect, donest jidlo atd) kdyz jsem v pritomnosti ja, to hned zacne rvat ze mama, kdyz ho chytne venku vztek zdrha naschval do silnice-vi ze tam nesmi, to pak vidim rude a dostane na prdel, zacne jeste vic a lehne si, tyk cekam az se vyvzteka, v kramu mu reknu ze si muze vybrat max jednu vec, nastesti tam sceny nedela… uklizi jen se mnou, ze mi pomaha, sam ne.. myslim ze v tom nejsi sama, normalni dvouletak ![]()
Vydržet. Je to zdravý vývoj - dítě zjišťuje, že je osobnost, a začíná hledat hranice, kam až může zajít. Na ostatní se vykašli, ti ať si myslí svou. Buď důsledná, nastav hranice a vydrž.
@Lucianamil Chce to vydrzet,..Muj syn ted taky odmlouva, neposloucha, poslechne treba az po 4×..
A v nedeli a tri roky. A trva to nejak toto jeho obdobi cca pul roku. Je to obdobi vzdoru bych rekla..
Kdyz jsem s nim sama je docela ok, ale jakmile nas je okolo neho vic, tak je to rebel..No obcas je to na palici..A obcas se vztekne z niceho nic i z malickosti..A to je vzteklou, ktery dupe, skace, a pridava ve rvani na pilu..Obcas si rikam ze je mi lip v praci.
Ale jinak je to sikovnej milacek. Musime vydrzet.
Období vzdoru
…takových ještě bude
ráda na ně vzpomínám, jelikož nám pomalu, ale jistě klepe na dveře snad to nejhorší - puberta
…V obchodě nedělej nic. Otoč se a jdi od něj pryč. Musí vidět, že nevyměkneš. Potom mu řekni, že pokud se to bude opakovat, necháš ho příště doma a už ho s sebou na nákupy brát nebudeš. Je to všechno pořád dokola, ať jsou dítěti 2, 5 nebo více. Pořád to zkoušejí, kdo z koho. TY jsi tu šéf a tak to musí zůstat!!