Autista nezvládá procházky - co s tím?

303
18.3.14 21:42

Autista nezvládá procházky - co s tím?

Syn 3 roky. Bohužel s ním mám jeden problém - venku někdy začne z ničeho nic doslova ječet a brečet. Neřve celou cestu, ale když to začne, tak je to šílený řev jako bych ho bodala nožem. A to chodíme cestou, kterou zná. Cestou, kterou nezná je to samozřejmě horší. A pak se za námi zaklapnou vchodové dveře od našeho baráku a on se uklidní. Nedaří se mi objevit spouštěč. Má pár krizových míst, kde začne skoro vždycky. Těm se snažím vyhýbat. Ale kousek od baráku máme krizový přechod a mě už nebaví ho složitě obcházet. A také nechci, aby se takto trápil.

Příspěvek upraven 26.04.14 v 23:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
18.3.14 21:45
@adna píše:
Ahoj, synovi jsou tři roky. Ve školce padlo podezření na autismus. Ze SPC potvrzeno podezření na lehčí poruchu autistického spektra. Mě to spíš přijde jako Asperger. Ale diagnózu může potvrdit jen psycholog. Bohužel čekací lhůty jsou dlouhé a navíc jsme návštěvu už 2× odložily, protože byl nemocný. Takže stále čekáme.

Bohužel s ním mám jeden problém - venku někdy začne z ničeho nic doslova ječet a brečet. Neřve celou cestu, ale když to začne, tak je to šílený řev jako bych ho bodala nožem. A to chodíme cestou, kterou zná. Cestou, kterou nezná je to samozřejmě horší. A pak se za námi zaklapnou vchodové dveře od našeho baráku a on se uklidní. Nedaří se mi objevit spouštěč. Má pár krizových míst, kde začne skoro vždycky. Těm se snažím vyhýbat. Ale kousek od baráku máme krizový přechod a mě už nebaví ho složitě obcházet. A také nechci, aby se takto trápil.

A já nevím, co s ním. Jak ho uklidnit venku? Chci se na to zeptat právě psychologa. Ale další termín máme až za 6 týdnů. A možná bude opět nemocný. Tak mě napadlo - kdo máte doma autistické dítě nebo někoho takového znáte z okolí - nevíte, co jim pomáhá? Vím, že každé dítě je jiné, ale už nevím, co zkusit.

Jinak doma je komunikativní, má jen slabší oční kontakt, opakuje nějaké fráze, má pár rituálu. V MŠ si nehraje s vrstevníky. Ale celkově není nijak mimo, normálně reaguje na jméno, s dospělými je velmi společenský atd. Má sice svůj svět, ale není v něm uzavřený. Zvládá imaginární hry na něco.

Nemá Apla nějakou poradenskou činnost? Nebo přímo pan Jún, to je fakt odborník.

• Citovat
  • Upravit
303
18.3.14 21:51
@Anonymní píše:
Nemá Apla nějakou poradenskou činnost? Nebo přímo pan Jún, to je fakt odborník.

Nejsme objednaní do Aply. Tak nevím, jestli by mi jen tak přes mail poradili, když nemá ani diagnózu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
18.3.14 21:54

Napadlo mě, brát mu sebou na procházku jednu určitou oblíbenou hračku, aby to vnímal jako rituál a třeba se tím zmírní ty projevy neochoty projít určitými místy. Jinak mám doma taky chlapečka s lehkým aspergerem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
18.3.14 22:06

@renatkau On právě nelpí na konkrétní hračce, ani nikdy nelpěl.

A ten tvůj se taky venku vzteká?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
18.3.14 22:06

Ze zkušenosti z práce s autistickými dětmi - pomáhalo, když jsme předem nafotili, kudy přesně půjdeme, co se bude dít, a pak se na to před vycházkou připravili, koukali na fotky a opakovali si, kudy půjdeme, co budeme dělat… takto jsem zvládala i návštěvy bazénů, restaurací atd i s dětmi, které byly v takovém záchvatu agresivní.. přeju štěstíčko, ať se vám daří a rozlousknete to :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
18.3.14 22:17
@adna píše:
@renatkau On právě nelpí na konkrétní hračce, ani nikdy nelpěl.A ten tvůj se taky venku vzteká?

Ještě ve třech letech se mi klidně seknul na chodníku a nešel dál. Pak už to bylo jen lepší a lepší. Já jsem mu řekla, že mám času dost a že teda budem čekat, ale že třeba nestihne kouzelnou školku, a tak si většinou dal říct. Ale taky mu to kolikrát trvalo i přes deset minut.
S tou hračkou mě to jen napadlo, že by to třeba šlo líp. Jo a je dobrý mu říct předem, kudy se půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
18.3.14 22:55

Souhlasím s @jita99, autistům pomáhá předvídatelnost. Kritická místa nafoť, i nekritická, seřaď mu je za sebou, aby se mu cesta vizualizovala.

Ale s neznámými místy těžko radit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
19.3.14 07:57

Taky bych poradila nafotit a hlavně nacvičovat. Když máte čas a nepotřebujete někam dojít. Nafotit třeba 1-3 kritická místa, seřadit na suchý zip jak jdou za sebou a když k němu dojdete a zvládne to, sám sundá foto místa, ty moooooooc chválíš a ještě bych mu dala třeba bonbón nebo prostě něco, co má rád. Pokud normálně rozumí mluvené řeči, tak bych mu vše vysvětlila dopředu. Nebo může být odměna na sucháči jako poslední foto, třeba zmrzka, kam dojdete. Záleží, jestli dokáže na odměnu počkat. Těžko se to píše, když ho neznám. Každé dítě s autismem i bez je jiné.
Když jdete někam, kam běžně nechodíte, dala bych mu do ruky foto cíle, kam jdete a taky slíbila odměnu, když tam dojde.
Zní to možná hrozně, ale ty podpory postupně vymizí. Děti prostě potřebují berličky a když to zvládnou, není problém je vynechat. Pokud jde tedy o mírnou formu autismu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.3.14 09:32

Taky některým pomáhá, když přesně vědí, jak dlouho bude cesta trvat. Ale je potřeba to dodržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.16 18:35

Obnovuji diskuzi, raději anonymně jedná o citlivé téma. Mám 4letého syna má diagnostikovaný autismus. Posledních pár měsíců se jeho chování výrazně zhoršilo a jsem z toho dost nešťastná, tak se možná najde někdo má s tím zkušenost. Když to zjednoduším, chlapec se stává téměř nezvladatelným, mívá časté záchvaty a to jak doma tak venku na veřejnosti, je silně negativistický, celý den na mě křičí ne a nechci, provokuje tak, že dělá naschvál věci, které nesmí a tomu se pak nahlas směje. Co mě nejvíc trápí, že jsme přestali chodit na dětská hřiště a vůbec na místa kde jsou děti, protože syn se mezi dětmi chová naprosto nemožně, strká do nich nebo je plácá a tahá za vlasy, myslím, že to není projev agrese, ale bere to jako hru, bohužel ostatní to tak nechápou..Mám ale ještě druhé zdravé dítě, které na to doplácí a musí sedět doma..Ještě dodám, že spolupracujeme s Ranou péčí, řídím se jejich radami, používáme komunikaci pomocí kartiček, ale nic nezabírá.

• Citovat
  • Upravit
1112
28.8.16 18:43
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi, raději anonymně jedná o citlivé téma. Mám 4letého syna má diagnostikovaný autismus. Posledních pár měsíců se jeho chování výrazně zhoršilo a jsem z toho dost nešťastná, tak se možná najde někdo má s tím zkušenost. Když to zjednoduším, chlapec se stává téměř nezvladatelným, mívá časté záchvaty a to jak doma tak venku na veřejnosti, je silně negativistický, celý den na mě křičí ne a nechci, provokuje tak, že dělá naschvál věci, které nesmí a tomu se pak nahlas směje. Co mě nejvíc trápí, že jsme přestali chodit na dětská hřiště a vůbec na místa kde jsou děti, protože syn se mezi dětmi chová naprosto nemožně, strká do nich nebo je plácá a tahá za vlasy, myslím, že to není projev agrese, ale bere to jako hru, bohužel ostatní to tak nechápou..Mám ale ještě druhé zdravé dítě, které na to doplácí a musí sedět doma..Ještě dodám, že spolupracujeme s Ranou péčí, řídím se jejich radami, používáme komunikaci pomocí kartiček, ale nic nezabírá.

I některé standardní děti mívají někdy období, že se s nimi prostě nedá jít na hřiště. Pár týdnů nebo měsíců. A program se tomu holt musí přizpůsobit. U vás je to samozřejmě jiné tou diagnozou, která implikuje, že to tak může být navždy. A nebo ne, nezoufej.
Syn ma dg. autismus nebo aspergerův sy? A druhé dítě je mladší nebo starší? Vždycky se dá něco vymyslet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
560
28.8.16 19:27

Napadlo mě, není zhoršení třeba tím, že jste Vy sama unavená a podrážděná, a syn to vycítil? My máme sice „jen“ aspergera, ale dcera dělá naschvály právě v momentě, kdy ze mě cítí nepohodu a podrážděnost (a to i když se to snažím skrývat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.16 19:38

Syn je těžký autista a hyperaktivní, my jsme se právě nedávno přestěhovali do Prahy z menšího města, takže pro něj je to dost změna, k tomu o prázdninách nefunguje školka, a to na něm projevilo. Já musím zvládat brigádu z domova, domácnost a to druhé dítě, takže samozřejmě podrážděná jsem. Občas ztratím trpělivost a vybuchnu třeba na něj křičím nebo ho plácnu, pak si to vyčítám, ale opravdu je těžké se ovládnout, když vám dítě během vteřiny stihne vyházet vajíčka z lednice na zem, zapnout troubu, spustit pračku…Někdy se to s ním doma nedá vydržet a to mě donutí jít ven, no a tam se opět chová hrozně, křičí, strká do lidí ve frontě nebo bije děti. Zkouším ho zabavit různými činnostmi, třeba si s ním malovat nebo skládat puzzle, ale u ničeho nevydrží déle než 10 minut, už opravdu nevím co s ním.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
28.8.16 20:04

To bude reakce na to stěhování a vypadnutí ze školkového rytmu. Teď po návratu do školky to možná ještě bude špatné, protože další změna, ale pak se to srovná. je potřeba vydržet…

Už jen pár dní a bude ve školce a vy si trošku oddychnete. Je to shoda okolností, ne vaše selhání.

Určitě neuškodí domluvit si návštěvu průvodkyně z rané péče, děti rostou a průběžně se mění.

Jestli jste ještě nezkoušela úpravu některých symptomů dietou, tak možná bych to otestovala - někteří autisté/aspergáči skutečně trpí problematickým trávením a vysazení lepku a/nebo mléka může pomoci. Nevyléčí to autismus, jako takový, ale může to zmírnit některé problematické stavy. Ovšem - dieta je další změnou, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí