Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jb93 A co děláš proto, aby se to změnilo? Píšeš, že nic nepomáhá, tak co konkrétně děláš?
Snažím se jí hlavně domluvit, jenže to nejde..a to je asi tak vše..nevím co přesně mám dělat proto, aby nebyla pořád vzteklá a pořád nebrečela..Všechno to na mě padá ![]()
Stěžuješ si, že vás mlátí a na oplátku ty ji plácneš taky, je to začarovaný kruh. prvděpodobně má období vzdoru.
dva roky… jo, jo… taky mám doma dvouleťáka ![]()
mladá už nejsem a řekla bych, že jsem docela zkušená matka a ten můj malej klokan mě taky dokáže vytočit do nepříčetnosti. Zrovna dneska mi udělal takovou scénu v obchodě při koupi bot, že jsem myslela, že mě tam porazí
![]()
Nechtěl si nechat nazout zkoušenou botu a řval tak příšerně, že tam doletěly postupně všechny prodavačky, protože si myslely, že ho tam snad někdo vraždí. To byla ostuda
![]()
A určitě nebyla poslední… on ten druhý rok je docela záhul… jedno období vzdoru střídá druhé… takže jediné co můžeš dělat je zatnout zuby, obrnit si nervy a nějak to přečkat… ono to přejde, neboj
![]()
Jinak jen malá připomínka… neber to ve zlém
: dvouleté dítě podle mě ještě nechápe, že nemůže jít na silnic… musíš být prostě pořád ve střehu, když nechceš, aby chodila na silnic, tak ji prostě u té silnice musíš držet za ruku nebo být u ní tak blízko, abys ji mohla chytit, když tam zamíří a musíš jí to neustále vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat a zase vysvětlovat ![]()
Příspěvek upraven 14.03.14 v 17:52
@jb93 Nejsi hrozná…spíš sama nemáš pevná pravidla v sobě…ty si urči co ano a co ne…a přes to nejede vlak…to samé u dcery…bez vzteku, bez emocí, pevně…
Pokud je dcera zdravá (nejde o nějakou poruchu…autista a pod.)
A musíte s mužem vychovávat stejně…stejný přístup. Nejít proti sobě. Má určitě období negace, ale dá se to usměrnit. Co zkusit nějakou mini školičku…třeba na 2 dny v týdnu-dopoledne…ona si zvykne na jinou autoritu, řád a ty si odpočineš…
Doporučuji respektovat a být respektován, první dvě kapitolky jsou o neefektivní komunikaci, vím, že je to spíše pro starší dítka, ale opravdu stojí za přečtení
@Mína13 No ono nejde o to, že neví, že na tu silnici nesmí.. Já jí řekla, at tam nechodí a ona neposlechla…Neříkám že jí drastivky mlátim bože, odpustte si ty kecy laskavě! prostě jí jednu plácnu!!… Vzít za ruku? Néé…to ona ruku nechce.. ani náhodou
..Chce chodit sama..Budu to muset vydrzet, ted jí do toho jeste vylejzá stolička, takže mám doma do slova peklo ![]()
No já jdu od pondělí do práce…A můžu vám říct holky, že se tam těšim ![]()
Ve dvou letech nic neobvyklého. Jednak dítě ještě nemá tuchu, co je to psolechnout, a jednak má silnou potřebu zkoušet a opakovaně zkoušet. Jestli i příště se ta věc zachová stejně. Z toho důvodu je třeba, abys ty reagovala stejně. Že vyletíš, je naprosto pochopitelné - já mám kluky 6 a 4 a taky si netroufám tvrdit, že jsem po celý den absolutně v klidu. Zrovna před chvílí, brácha je u sousedů, povídám, musíme pro něj oba dojít, nesmíš tu být sám. Půjdeme. Ne, tak se nechal honit. Když jsem ho chytila, tak sebou zřískl o zem - že jsem ho chytila. Táhla jsem ho k sousedům, to už bylo se sirénou a smykem. Brácha mě uprosil, že se vrátí později, až na večeři. Táhla jsem smykem malého zase domů, jenže tentokrát řval proto, že jdeme pryč.
Je třeba - jak bylo napsáno - abys byla láskyplně pevná. Vysvětlovat, vysvětlovat, držet mantinely a pokud jde o situaci, kdy to nemá s vysvětlováním nic společného - prostě do silnice nesmí - tak holt jedno výchovné třepnutí přes zadek. A hlavně trpělivost. Vydržet, vydržet, vydržet. Předvídat za dítě, hlídat jak ostříž, být ve střehu - a vydržet. ![]()
Souhlas s @Mína13 vysvětlovat a vysvětlovat, stanovit si pravidla a ta dodžovat, aby si dítko zvyklo. např u silnice zastavit, vzít za ruku a rychle přejít nebo po skončení hraní společně uklidit hračky atd.
já mám 2,5 letého raracha a ten mi taky občas dává zabrat, např. se natáhne na chodník a pláče… vím jaké to je
u nás byl problém s odchodem z hřiště, zkouším teď metodu, že ho dopředu několikrát upozorním, že už je čas jít, má čas se s tím sžít a už tak často sebou o chodník neháže ![]()
Ty sama musíš nastavit pravidla - a musíš je dodržovat a trvat na nich. Půjdeme přes cestu, dej mi ruku. Nezájem, že nechce, i kdybys ji měla táhnout smykem, prostě půjde přes cestu za ruku. Neřvat, obrnit se, vydržet. ![]()
Zmen pristup…nezakazuj, motivuj. Nerikej kdyz udelas tohle, dostanes a zadek, ale napr. pekne pockej na kraji, at mam z tebe velkou radost nebo kdyz snis jogurt, pujdeme ven (NE kdyz ho nesnis, nikam nepujdeme). Porad chvalit i za drobnosti a casem se to zmeni. Budes mile prekvapena. Mela jsem stejny problem se starsim, uz jsem byla vecne protivna a nas.ana i ja a pak jsem zde vycetla tuhle radu a fakt pomaha.
@Emilie Děkuju
Budu se snažit
I když je ted pořád na dělo, tak jí miluju a udělám vše proto, aby z ní nebyla taková vzteklinka jako je ted a aby ji děti měli rádi a aby měla kamarády…Já jsem jako malá taky byla vzteklá a nikdo mě neměl rád ![]()
@růženín To se mi taky dnes stalo ( na hristi)…řekla jsem že se jde domů a ona se začala válet na zemi ![]()
Ahoj holky, už jsem fakt zoufalá a potřebovala bych poradit..jsem dost mladá a nezvládám výchovu svého dítěte..Nebo alespon si to myslím…
Co mám dělat??? Co dělám špatně??? Pomoc!!!Jsem hrozná matka!!!
Moje holka má 2 roky a už si ani nevzpomínám kdy naposledy byla hodná. Je pořád protivná, vzteklá, mlátí mě i taťku, neposlouchá, dělá si co chce..Nepomáhá nic a už jsem z toho na nervy tak, že jí už mlátím před lidma na ulici. Třeba dnes jsem ji plácla na prdel, protože mi vlítla na silnici i přesto, že jsem ji řekla, at na tu silnici nechodí