Bilingvální výchova, zkušenosti

1137
10.3.14 10:23

Bilingvální výchova

Ahoj,

ráda bych se zeptala, zda je tu někdo, kdo čeká mimi s cizincem, jehož rodnou řeč neumí :lol: Můj přítel je Portugalec, jsme spolu ani ne rok a děťátko nebylo tak úplně plánované…

Přítel se učí česky teprve chvíli a já portugalsky vůbec (žijeme v Česku). Doma se domlouváme anglicky.

Na dítě chceme oba mluvit svými rodnými jazyky, chceme, aby dítě ovládalo plynule nejméně ty dva jazyky, tedy češtinu a portugalštinu. Problém je v tom, že se asi do října, kdy se má mimčo narodit, portugalsky nenaučím a tak mám z toho celkem nervy, až si s ním/ní tatínek bude povídat a já nebudu rozumět :lol: Ale to by nebylo to nejhorší, spíš mne zajímá, jestli s tímto máte některá zkušenosti ohledně toho, jak to dítě takhle zvládá už od narození a zda je opravdu schopno rozeznat dva naprosto jiné jazyky a dorozumívat se obojími?

Navíc jak jsem psala, my spolu komunikujeme anglicky, tudíž bude do toho všeho slyšet dennodenně i angličtinu. 8o

Myslíte, že je to problém? :nevim:

Děkuji za reakce a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12921
10.3.14 10:26

@sagittarius Můj syn děnně slyší ode mě a partnera češtinu. V jeslích na střídačku franzouštinu a Lucemburštinu. A nás běžně slyší mluvit anglicky, protože mé mamy přítel je angličan a s našima kamarády taky mluvíme anglicky.Ve dvou letech rozumí ve všech jazycích a bez problému řiká zakladní věco v češtině a fracouštině

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
10.3.14 10:30

@sagittarius myslím si, že mu to poskytne do budoucna ohromnou výhodu :pankac: A až tatínek bude mluvit na dítě, jsem si jistá, že se jeho rodnou řeč naposloucháš taky a budeš jí rozumnět také. Třeba ne všemu, pokud se jí nebudeš učit aktivně, ale ze souvislostí to dohromady dáš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5372
10.3.14 10:30

Dělala jsem au-pair v rodině, kde měl každý z rodičů svůj rodný jazyk a domlouvali se jazykem třetím - angličtinou. Děti měly jako rodný jazyk tu angličtinu, chodily i do anglické školky, pak školy. Rodiče se pak časem sjednotili na jazyk tatínka, takže mluvili tím, děti dál anglicky, guláš. Žít se tak dá. Ale tyhle děti ty rodné jazyky svých rodičů moc neovládaly. U vás to bude jiné, ty budeš předpokládám mluvit s prckem česky a v českém prostředí, takže přinejmenším tu češtinu bude určitě ovládat bravurně.
Jinak jsem se setkala už s více bilingvními dětmi, všechny bez problémů rozlišovaly mezi jazyky, až na jednu výjimku, kde to dítě nezvládlo a nemluvilo v pěti letech vůbec, ale fakt vůbec, ani slovo. Na radu psychologů museli pak rodiče přejít na jeden jazyk a tím druhým doma vůbec nemluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1404
10.3.14 10:38

Podle mě je to super, prcek bude mít výhodu, že bude umět více jazyků. Sestřenka to taky tak má, na prcka mluví česky, její přítel německy a spolu se domlouvají anglicky. Prcek to absolutně chápe a rozlišuje, když sestřenka mluví s někým česky, tak to prcek tátovi překládá do němčiny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
10.3.14 10:44

Není to problém, takových lidí je. Prvotní pro nej bude čeština - jazyk matky, zeme kde zije a babicek a spol, pak portugalstina a pak pochyti anglictinu. Ono umi pak dobre rozlisit, kdo jak s kym mluvi a bude mid v zakladech tri jazyky, ne dva.

Jen pocitejte s tim, ze se treba rozmluvi trochu pozdeji a ne vsechny jazyky bude umet dokonale a obcas to promicha.

kamaradka treba se svym muzem mluvi jen anglicky, on je nemec a ziji v nemecku.

my jsme teda oba cesi, nemcinu maji nase deti ve skolce.

hlavne to dite vezme proste jako naprosto prirozenou vec, protoze se do toho narodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
10.3.14 10:45

@sagittarius já mám Rumuna… když jsme se poznali uměl česky jen Jak se máš, Jsi hezká a Máš cigáro? :mrgreen: anglicky skoro neumím, jen si pamatuju ještě na střední a to žádná sláva. Učil se ode mě česky. No jsme spolu 2 a půl roku a umí česky hodně slušně. Řekla jsem mu, že když chce tady žít, pracovat a bydlet a hlavně se mnou mluvit, tak aby se laskavě tu češtinu naučil. No teď už umí slušně. Problém je u malýho. Mluví na něj tou jeho špatnou češtinou, Rumunštinu od něj skoro neslyší a když už tak jen tehdy, když přijede jeho brácha a to melou, melou a melou. Já Rumunsky umím asi 10 slov. Skoro nic nerozumím. Kluk má 16 měsíců a neumí jediný slovo. Jen nějakou jeho hatmatilku a řve. Bude to asi sranda ještě. Jestli bude umět Rumunsky to je ve hvězdách a jak to bude s češtinou, to bude ještě sranda, když poslouchá tu špatnou od Andreje. :mrgreen:

Příspěvek upraven 10.03.14 v 10:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
10.3.14 10:46

Problém pak nastává pokud dítě má nějakou vadu - mentální postižení, autismus a tak. Ale tím není třeba se stresovat dopredu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
10.3.14 10:47

Pokud od narozeni uslysi vsechny tri jazyky, pochyti je a nebude mit problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
10.3.14 10:52

@annaei …to ti opravdu neverim, ze ve dvou letech rozumi vsem jazykum, ktere jsi vyjmenovala…mam bohate zkusenosti s ditkama z trijazycnych rodin a naopak, vzdy si dite vybralo jednu rec, ve ktere se orientovalo nejlip a tu preferovalo, ve dvou letech nerozumi tolika jazykum najednou…spadni na zem mamko…leda ze by tve dite bylo lingvisticky genius, to nemuzu vedet, to je fakt :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
416
10.3.14 11:02

Ahojky, kamarádka to tak má. Ona je s malým doma, takže česky umí malej nejlíp, ale normálně komunikuje i francouzsky (s tatínkem). Mezi sebou se domlouvají německy, což začal malej taky opakovat, takže se kamarádka učí francouzsky. Každopádně oba jazyky rodičů normálně ovládá a snad to ani nemíchá. Ten třetí jazyk by asi mohl dělat potíže, ale taky nemusí. Ale rozhodně je to pro mimčo výhoda-umět hned dva jazyky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5372
10.3.14 11:07
@lajovka píše:
@annaei …to ti opravdu neverim, ze ve dvou letech rozumi vsem jazykum, ktere jsi vyjmenovala…mam bohate zkusenosti s ditkama z trijazycnych rodin a naopak, vzdy si dite vybralo jednu rec, ve ktere se orientovalo nejlip a tu preferovalo, ve dvou letech nerozumi tolika jazykum najednou…spadni na zem mamko…leda ze by tve dite bylo lingvisticky genius, to nemuzu vedet, to je fakt :think:

Nesouhlasím, zažila jsem i takové děti. Fakt každé dítě je jiné. Zažila jsem dítě, které ve dvou a půl letech mluvilo plynně s maminkou česky, s tatínkem německy, s námi, českou návštěvou, česky, když jsme na něj zkusili mluvit německy, tak nám odpovídalo česky, striktně to rozlišovalo, že jsme Češi. Takže věřím i tomu, že dvouleté dítě umí všechny tyto jazyky.
Mimochodem, taky jsem žila v Lucembursku, takže vím, že ty děti to tam prostě takto mají. Ochylky samozřejmě jsou, ale co píše annaei, není rozhodně nic divného a nemožného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
10.3.14 11:11

@opinka @opinka …verim,ale bezne to neni
tady je to taky samej cizinec, nebude se to od lucemburska lisit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1416
10.3.14 11:18

I my jsme trojjazycna rodina a já sama jsem vyrostla mezi 2jazyky a treti me ucili velmi brzo. Mam zatim 3mesicni miminko, tak jsem taky zvedava, jak to zvladne. Ale za sebe ti povim, ze to neni nic sloziteho. Ja jsem nad tim ani nepremyslela. Proste jsem se naucila, ze v nekterych situacich pouzivam ten jazyk a v jinych zas ten druhy a ve skole automaticky cestinu. Dneska prepinam mezi 4jazykama bez premysleni. To ne, ze bych se chtela chlubit. Jen rikam, ze se to da. Staci, kdyz na nej budete kazdy mluvit svym jazykem.

Kdysi jsem se o tom bavila s dr. a vysvetlovala mi, ze deti sejazyky neuci jako dospeli, ukladaji to do uplne jine casti mozku. Takze si jakoby do te casti pro matersky jazyk proste ulozi dva jazyky (jednoduse receno)

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
10.3.14 11:31

@sagittarius Já na malou mluvím česky a přítel rumunsky, každý tím svým jazykem. Malá (13 měsíců)rozumí bez problémů oběma. Ohledně mluvení je momentálně dopředu, umí něco málo přes 20 slov, ale některá jsou česky a některá rumunsky. Takže to podle mě ze začátku bude trochu motat :lol:
Myslím, že optimální je, abyste na dítě oba mluvili svým jazykem a mezi sebou anglicky a dítě pochytí podle mě bez problému všechno ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí