Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den
Vím, že o montessori tady už pár diskusí je, ale nikde jsem nenašla, jak přizpůsobit dle montessori domov pro batole. Včera jsem narazila na supr článek, kde autorka zmiňuje, jak přizpůsobit malému dítěti byt, aby měl po ruce vše, co potřebuje (hygiena, oblečení, pomáhání v kuchyni, hračky v poličkách). Moc se mi ta myšlenka zalíbila. O samotných principech montessori toho moc nevím, ale ráda bych přizpůsobila vše doma tak, abych přispěla k rozvoji prcka a jeho osamostatnění. Máte s tím někdo zkušenosti? Pro lepší představu uvádím odkaz na zmíněný článek
@Ringle moc toho nefim, ale take me to zajima tak se s prominutim vtirnu
@superandrysek Jasně! Budu ráda za každou spřízněnou duši
V mém odkazu na článek najdeš takový nástřel. Já zatím roztřídila aspoň část hraček do poliček a malý byl nadšený. Taky jsem dala jeho kartáček a hřeben dolů, aby je měl po ruce. Ale nevím pořádně, jak dál…potřebuji inspiraci ![]()
Jinak v tom článku to začíná na straně 10 a pak další článek na straně 24.
Zakladem je pripravit domaci prostredi tak, aby bylo pro dite bezpecne, pomucky zvladnutelne, nebezpecne veci mimo dosah (i dohled
)
K umyvadlu dat schudky, rucnik na nizsi hacek, hacek na bundu ve vysce pro dite atp.
Uprimne rikam, ze doma nemame Montessori prostredi, ale principy jsou mi hodne blizke, s dcerou chodime do Montessori pracovny, nejake zasady doma aplikuji.
V zasade - v pokoji jsou jeji veci dostupne, muze si hrat s cim chce a kdy chce, ale taky ji ucim po sobe uklizet a nemit vytahano deset hracek.
V koupelne mame schudky, ruce si myje sama.
Stupinek mame i v kuchyni, tam ji i zapojim do prace - zamichat, nakrajet, osolit atd.
V kuchyni pripravuji i aktivity v duchu monte (presypani, presyvani, prelevani)
Zezacatku (ze zkusenosti)jsou hodne oblibene aktivity z praktickeho zivota, dite zapojit do kazdodenniho provozu - dcera se mnou utira prach, dava pradlo do pracky, kdyz se neco vysype, pomuze mi zametat malym smetackem atp
@Petulinaxx Díky za příspěvek. Máš pravdu, ono ani nemusí jít až tolik o nějaké „bytové úpravy“ jako o prosté zapojení dítěte do maminčiných každodenních činností…
U nas doma, syn tri roky:
pokojicek - vsechny policky s hrackami ma dostupne, stejne tak stolecek s pastelkama, nuzkama atd, muze si brat co chce kdy chce, ale musi po sobe uklizet. Skrin ma preskladanou do nizsch polic, sam si nosi obleceni a oblika se. Chci do skrine ted nalepit i cedulky co kam patri a malej si bude po zehleni i sam pomalu veci uklizet ![]()
zachod - ma schudky, toaletak po ruce, koupelna - stupinek, rucnik, mydlo zase vse poruce, je samoobsluznej
kuchyn: ma stupinky, pomaha mi s cim chce - loupe cibule, zkousi praci s skrabkou. Nechavam ho vyklizet mycku, tak vi kde co je. Piti si naliva sam, ma dostupnou konvicku, hrnek, i misu s umytym ovocem.
obyvak - tam ma jen nejaky hracky…
jinak ho nechavam pomahat v domacnosti s cim chce - vysavat, umyvat atd, prace je radost
snad mu to vydrzi… aspon chvilku ![]()
vyrabime montessori hracky, strasne ho bavi
@Petulinaxx Bezva. Tohle téma mě také zajímá. Prostředí doma máme podobné: hračky a knížky volně přístupné v poličkách. V koupelně stoličku u umyvadla, ručník, aby na něj dosáhl. V kuchyni mi pomáhá vykládat myčku, míchá, „krájí“ tupým nožem, dostane do misky mouku nebo nudle a přesypává, přebírá. Dává se mnou prádlo do pračky, utírá prach, zametá.
Hodně času s ním trávím i při hrách na zemi. Stavíme tunely, pod kterými projíždí autíčky apod. Teď dostane k narozeninám nějaké dřevěné puzzle a pexesa.
Uvítala bych nějaké tipy na aktivity na doma v duchu Montessori, popř. odkaz na stránky.
@lucka_mac ja poridila tento nuz http://eshop.tescoma.cz/…rajec-presto (okoukano na monte kurzu
) Suprove padne do detske ruky, zraneni je temer nemozne a ta radost kdyz si nakraji sama ovoce ke svacine je k nezaplaceni.
Par napadu na aktivity:
prirazovani zvirat/zeleniny
malovani do krupice
vhazovani minci do pokladnicky
presypani cocky pres trychtyr
smes cocky a krupice, presyvani pres trychtyr a roztrideni surovin
trideni barev (ikea talire a pom pomy z papirnictvi ve stejne barve)
Hodne napadu se da najit na pinterestu, na konovi je montessori skupina, na facebooku je skupin taky hromada (vetsinou jsou mezinarodni napr. Montessori on a Budget je fajn)
Zajimava diskuse, to jsem ani nevedela, ze doma nejspis praktikuji Montessori
. Mala mi pomaha skoro se vsemi domacimi cinnostmi uz od 18 mesicu (ted je ji 21). Byla to spis znouzectnost, protoze skoro nespi. Ukazalo se, ze ji to fakt bavi, akorat se musi clovek trochu obrnit (sem tam dojde k nejake nehode) a musi dobre motivovat. Vytira se mnou podlahu (nejradsi by denne, ale to zas nebavi me), zaleva kytky, pece buchtu - umi michat testo, sama vymazat pekac, udelat plus minus drobenku
. Kazdy vecer musime varit tatinkovi - jeji slova - pri vareni mi podava brambory, mrkev, vyhazuje slupky do kose, myje brambory, promyva ryzi… Odnasi si spinave plinky, vyliva sama nocnik, otira boty v botniku. Dava pradlo do pracky, zapina pracku a zase pradlo vyndava, pri veseni rozklepava, podava pradlo, kolicky. Je toho fakt hodne, co male dite zvladne.
Jinak samozrejme sve knizky ma v nejnizsi policce, hracky na kresle v obyvaku (mame maly byt), na zemi v obyvaku hraci deku, kde travime vetsinu dne, kdyz nejsme venku. Schudky k umyvadlu apod. jeste nemame, je hrozny sebevrah.