Problémy mezi dětmi - jak se zachovat:?

Anonymní
5.3.14 13:25

Problémy mezi dětmi - jak se zachovat:?

Ahoj, mám takový problém a potřebovala bych se poradit. raději anonymně, přece jen je to problém v rodině a nerada bych měla ještě větší.
Nastíním situaci. Máme holčičku 19 měsíců a švagrovci mají chlapečka o něco málo staršího (ne o moc). Obě děti jsou prostě raketky, běhají a podobně. Mají se rádi, o tom žádná. Jenže synovec je proti naší slečně o dost větší, cca o hlavu a asi o 3 kila. Takže se naučil využívat svou přesilu při řešení sporů. A v tom je problém. Malá je dost často někam strčena, odněkud strčena a podobně. Doposud jsem to neřešila, jsou to děti. Ale včera už to vyvrcholilo. Klučina strčil malou ze židličky takovým způsobem, že nalítla bradou na stolek a má jí kompletně sedřenou. Já byla v jiné místnosti, takže jsem slyšela jen řev. Muž k ní hned přiskočil a začal jí utěšovat. A ted ten problém. Svagrová i tchýně u toho byly, ale synovci se nic nestalo. Ani nebyl napomenut, že se to nedělá. Prý to měl udělat muž, když byl k dětem nejblíž. Ale ten utěšoval malou. A pak už se to přešlo s tím, že už by stejně nevěděl, o co šlo. Navíc si myslím, že tohle by měli řešit rodiče. Muž to nechal být a řešil malou. Já se to dozvěděla později, tak už jsem nechtěla dělat dusno, ale nelíbí se mi to.
Jaký je Váš názor? Měl by dítě (jedno jaké) potrestat jakýkoliv člen rodiny nebo by to měli být hlavně rodiče? Samozřejmě myslím za situace, že jsou tomu, co se stalo, přítomni? Nebo máme prostě s mužem příště zakročit a potrestat synovce, i když máme jiný systém výchovy než švagrovci? Já bych nerada, aby ta situace skončila tím, že by se děti nemohly stýkat. Přece jenom mají se rády.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
5.3.14 13:27

Spíš rodiče, ale tak když jsme na hřišti a je tam chumel a nikdo jiný tam není, tak taky řeknu, že se to nedělá, většinou to ze mě prostě vylítne, nemůžu si pomoct :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.3.14 13:27

Můj názor - větší dítě třeba usměrňovat a od toho jsou rodiče :think: Můj kluk byl vždy o hlavu vyšší jak vrstevníci, odmala je upozorňován na to, že ostatní jsou menší, že do nich nemůže strkat a pod, protože by jim ublížil :think: Příště bych jeho rodiče požádala, ať mu to vysvětlí (ano, i takhle malé dítě umí reagovat na slovo ne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
5.3.14 13:31

V základu rodiče, zvlášť když tam jsou, ale já třeba kamarádky, segry a děti na hřišti taky „okřiknu“ nebo řeknu že se to nedělá, když tam nejsou rodiče. Ale já se stím ještě nesetkala, že by rodiče nic neřešili a řekli by „to musíš říct ty“ takže přesně nevím. Ale svoje dítě okřikuju já, vysvětluju já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2591
5.3.14 13:38

Za mě… Měli by ho pokárat rodiče.
Taky své kluky napomínám, když dělají něco, co se nedělá. I mladší( 15měsíců) rozumí, že něco nesmí, druhá věc je, že většinou neposlechne :lol: ale to je věkem…
Naštěstí mám v okolí rozumné kamarádky, které vždy své děti usměrňují samy :palec:

Příspěvek upraven 05.03.14 v 13:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5204
5.3.14 13:38

Já myslím, že je to hlavně o vztazích v rodině…třeba manželovo sestry jsou spolu hodně, takže si všechny děti usměrňují tak nějak kolektivně…i můj manžel se do toho minule zapojil, kdy na nás byl synovec(6let) ošklivý…ale já se do toho nezapojuji nikdy a jsem si jistá na 110ˇ% tím, že by se mi nelíbilo, kdyby někdo z nich íboval naší dceru..prostě k nim nemám nijak blízko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
5.3.14 13:39

Tak pokud je rodič u toho, měl by naponeout svoje dítě on. Ale když jsme venku a děje se nepráví mému dítěti, tak to další dítě napomenu. Jednou se po mě jedna maminka ohnala, že si svoje dítě napomene sama… když jsem napomenula jejího kluka, který rozhazoval kamínky a mě lítali málem do kočátku - do teď jsem na ni nasr..á, ona to neviděla a myslela si kdoví co, proč mi to házení kamení vadí.
Být v situaci tvého muže, tak malého pěkně sjedu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
5.3.14 13:39

Tak v tomhle pripade by mi bylo asi jedno, kdo by divocaka napomenul. Je to v rodine a kluk by se mel opravdu mirnit. Ono nejde jen o to, jestli je nekdo mensi nebo slabsi. Ten nas si klidne troufne jak Golias i na vetsi… Kdyz nekdo svym chovanim ublizuje, meli by mu to rodice vysvetlit a zatrhnout. Deti bych taky vic hlidala a byla nablizku, abych takovym situacim predchazela a nedochazelo k tomu, ze se uz neco stane. Protoze, pokud je nekdo nekam strcen, druhy ho odnekud shodi… tak kde jsou rodice? Ti maji dat na deti pozor. To myslim, bez nejakych vycitek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.14 13:46

Tak u incidentu byla přítomna matka klučiny i jeho babička (naše společná). Muž se prostě staral o malou, koukal, jak moc to má odřené, uklidnoval jí a starat se o potrestání synovce v tu chvíli nebylo v jeho silách. Já byla jinde a jen jsem slyšela řev, ale s vědomím, že tam je muž a další, jsem tam neběžela. Až kdyžse malá uklidnila, přišli mi ukázat zranení a pak už bylo pozdě to řešit. Mě jde spíš o to, jak se zachovat příště.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.3.14 13:48

Navíc se mi nelíbí, že malý vlastně ani neví, že něco bylo špatně, protože se to neřešilo. Rešení se alibisticky hodilo na muže, který měl jiné starosti.

• Citovat
  • Upravit
20777
5.3.14 13:49

Tak já tohle beru, jakože je to v rámci rodiny. Takže bych z toho nedělala žádné haló a normálně zároveň s utěšováním holčičky chlapečkovi vysvětlila, že se to nedělá. Popravdě mi to tak přijde i přirozenější. Ale teda záleží na tom, čemu říkáš potrestat :nevim: Dát mu na zadek by sis neměla dovolit (a dle mého v tomto případě to ani není potřeba, jestli jsem to správně pochopila, tak si ti dva nezůstanou nic dlužní, jen je problém v tom, že chlapeček je větší a tudíž má větší sílu), ale normálně ho třeba odvést stranou nebo chytit za ruce, sednout si k němu na bobek a z očí do očí důrazně říct, že se neubližuje nebo tak něco. I starší prckové než tihle dva ještě „neznají míru“, kam až můžou zajít a dovedou si nechtěně ublížit. Já bych mohla vyprávět, jak se dvě navzájem milující děti zvládnout servat kvůli kravině :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
5.3.14 13:49

No ja radim,… byt ve strehu! To tri lidi neuhlidaji jednoho divocaka? :lol: A taky si nemyslim, ze je dobre ho za to trestat. Tak male dite z toho nema moc rozum. Je treba mu spis durazne vysvetlit, ze neco takoveho se proste nedela. Protoze je dost kontraproduktivni mu tvrdit, ze nema nikoho shazovat a nasledne mu narezat na zadek… aspon podle mne, no. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.14 13:51
@74paja píše:
No ja radim,… byt ve strehu! To tri lidi neuhlidaji jednoho divocaka? :lol: A taky si nemyslim, ze je dobre ho za to trestat. Tak male dite z toho nema moc rozum. Je treba mu spis durazne vysvetlit, ze neco takoveho se proste nedela. Protoze je dost kontraproduktivni mu tvrdit, ze nema nikoho shazovat a nasledne mu narezat na zadek… aspon podle mne, no. :nevim:

Já nemyslela nařezat. Stačilo by mu to vysvětlit. Ale ani to se nestalo. A když se tak zamyslím, tak se ani moc neděje.

• Citovat
  • Upravit
20777
5.3.14 13:54
@Anonymní píše:
Navíc se mi nelíbí, že malý vlastně ani neví, že něco bylo špatně, protože se to neřešilo. Rešení se alibisticky hodilo na muže, který měl jiné starosti.

A jak by to manžel řešil mezi sourozenci v nepřítomnosti další osoby? Naopak měl využít toho, že je zřejmé, že to holčičku bolí a na základě toho to klučinovi vysvětlit, případně nějak nenásilně chlapečka zapojit do utěšování holčičky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.14 13:54

Asi jsem to špatně vysvětlila. Mě jde o to, jestli mám v podobných situacích nějak zasahovat vůči tomu klučinovi. Třeba tím vysvětlováním. I když je tam jeho matka, která by to asi měla dělat.
P. S. Fyzické tresty se u nás nevedou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí