Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, nedávno jsem tak přemýšlela a musím říct, že tak v 90% případech sedí jedna věc. A to, že holky na vesnici a holky ve městě se staví k mateřství úplně jinak. Já sama pocházím z vesnice, ve městě, žijící 8 let. Nejprve přímo Praha, ted kousek od Prahy. Pracovala jsem před mateřskou v Praze, mám ročního chlapečka, ke konci března mi bude 28. Moje kamarádky a nebo kolegyně v práci - tedy ve městě, tak ty většinou mají 1. dítě po třicítce, nebo zatím vůbec, třeba i když už mají blízko k 35. jen jedna jediná má dítě v 25.
Naopak moje kamarádky z vesnice, bývalé spolužačky, mají třeba už i 9 leté děti, dokonce třeba i tři
Dá se říct, že udělaly školy a rodily ![]()
Také jsem si všimla, že právě ve městech, kde mám kamarádky, tak mají třeba jedno dítě a hodně se rozhoupávají, jestli vůbec druhé, na vesnici klidně 4 ![]()
Myslíte, že vše je postaveno jen na tom, že ve městě ( třeba přímo Praha ) je ta možnost vrátit se do práce, nebo pro někoho těžké i prac. místo opustit. Tak proto tak pozdě ty děti? Nebo jen jedno? Nebo vůbec?
A že zase na vesnici není kam nastoupit, tak raději mám to dítě.
Opravdu by mě to zajímalo, v čem si myslíte že to je a jestli do toho zapadáte ![]()
Téma jen tak na odlehčení, na popovídání ![]()
@Lo píše:
Ahoj holky, nedávno jsem tak přemýšlela a musím říct, že tak v 90% případech sedí jedna věc. A to, že holky na vesnici a holky ve městě se staví k mateřství úplně jinak. Já sama pocházím z vesnice, ve městě, žijící 8 let. Nejprve přímo Praha, ted kousek od Prahy. Pracovala jsem před mateřskou v Praze, mám ročního chlapečka, ke konci března mi bude 28. Moje kamarádky a nebo kolegyně v práci - tedy ve městě, tak ty většinou mají 1. dítě po třicítce, nebo zatím vůbec, třeba i když už mají blízko k 35. jen jedna jediná má dítě v 25.
Naopak moje kamarádky z vesnice, bývalé spolužačky, mají třeba už i 9 leté děti, dokonce třeba i třiDá se říct, že udělaly školy a rodily
Také jsem si všimla, že právě ve městech, kde mám kamarádky, tak mají třeba jedno dítě a hodně se rozhoupávají, jestli vůbec druhé, na vesnici klidně 4
Myslíte, že vše je postaveno jen na tom, že ve městě ( třeba přímo Praha ) je ta možnost vrátit se do práce, nebo pro někoho těžké i prac. místo opustit. Tak proto tak pozdě ty děti? Nebo jen jedno? Nebo vůbec?
A že zase na vesnici není kam nastoupit, tak raději mám to dítě.
Opravdu by mě to zajímalo, v čem si myslíte že to je a jestli do toho zapadáte
Téma jen tak na odlehčení, na popovídání
Pokud vylezou ze školy, nic moc neumí, v okolí práce žádná, nejdále byly za humny rodné vísky a jejich rodiče to měli stejně, tak v podstatě nic jiného než rodit děti je nenapadne. A vlastně nic jiného neumí.
Myslím, že je to dost o stylu života a o lidech!-) Ve městě jdeš do kina, divadla, nakupovat chceš žít ne být doma s dítkem. Nebo maminky chodí na aktivity s dětmi- plavání, angličtiny, výtvarné, pohyb. kroužky ( většina je celkem drahá). Taky nic neušetří na jídle(vajíčka, králík, prasátko, zelenina, ovoce)- proto se brzy ženy vrací do práce. Na vesnici je život takový pomalejší, klidnější víc rodinný.
@Lo Myslím, že tohle téma není moc na odlehčení
podle mě se tu dříve nebo později ty dvě skupiny do sebe pustí.
No, nevím, bydlím v Praze, je mi 26 a mám dvě děti
a většina mých kamarádek je na tom podobně, to se podle mě nedá takhle říct, je to spíš o povaze člověka ![]()
@Lo osobně mi to spíš přijde podle vzdělání/pracovní pozice. V okolí mám holky, co udělaly VŠ, mají rozjetou kariéru a je celkem jedno, jestli vyrůstaly na venkově nebo ve městě. Děti odkládají na později. Je to i tím, že pracují od rána do večera, často se nemají kde seznámit a později už mají sobecký pohled na život - cestují, koupí si, co chtějí, takže děti odkládají do doby, než biologické hodiny začnou bít na poplach.
Naopak holky (nejen spolužačky), co se jen vyučily, a pak pracovaly na nižších pozicích, tak měly děti hodně brzy.
@Burj Chalifa jsem z vesnice a že bych nic jiného než rodit děti neuměla, tak to tedy ne a dál jak za humny jsem taky byla. Já mám zase svůj názor na lidi z města ![]()
Ahoj
tak ja sem z maleho mesta, a ted ziji na vesnici, kde sem kazde prazdniny travila u babicky
je mi 23, a cekam sve prvni miminko, je pravda, ze kdyby to bylo jen na me, tak uz mam mimco tak ve 20
nevim, jestli je to opravdu tenhle duvod co popisujes, ale myslim, ze zeny z vesnice jsou takovy vic free a v klidu ![]()
@novo123 píše:
@Burj Chalifa drsný, ale napadlo mě to samé
A vezmou si Frantu od vedle.
Ahoj, zajímavá diskuze. Jsem z Prahy (28) mám rok a půl starýho syna a snažíme se o druhé dítě. Víc jich asi nebude. Ale nikdy neříkej nikdy.
Proč na vesnici mají klidně 4 děti?
Já bych řekla, že důvodů je mnoho.
Jasně, práce, pak třeba i to, že tam není co dělat (teda samozřejmě, že je, ale přecijenom ve městě jsou větší možnosti), takže lidi víc souložej. No a když je to vlastně netáhne nikam mezi lidi, tak proč si neudělat kopu dětí, pak je o zábavu postaráno. Ve městě si myslím, že lidi mají míň nebo jedno nebo dokonce žádné dítě z toho důvodu, že moc přemýšlej, jestli na to mají finanční prostředky, jestli by si pak udrželi životní styl, spousta ženskejch dělá kariéru, takže to pak jednoduše nestihnou anebo i proto, že nechtěj mít 4 děti v jednom pokojíčku - přecijen na vesnici v baráku je to jiný.
Haha, to jsem se zamyslela.
Já bydlím na vesnici (hooodně malé vesnici), mám jedno děcko a chodím do práce ![]()
Mamky z města moc neznám, tak nemůžu soudit, ale to tvé pozorování mamin z vesnice na tu naší nesedí vůbec.
Převážná většina buduje kariéru, děti tak jedno dvě a rozhodně ne hned po škole.
@Majinka7 píše:
@Burj Chalifa jsem z vesnice a že bych nic jiného než rodit děti neuměla, tak to tedy ne a dál jak za humny jsem taky byla. Já mám zase svůj názor na lidi z města
Já jsem taky z vesnice - rodila jsem poprvé ve 32 a další dítě už neplánuju.
Takže do schématu nezapadám. Ani ty děti rodit neumím ![]()
@Majinka7 píše:
@Lo Myslím, že tohle téma není moc na odlehčenípodle mě se tu dříve nebo později ty dvě skupiny do sebe pustí.
Tak to nechci. Jen by mě zajímalo, jestli je tady někdo, kdo měl třeba hned po škole děti. Tak proč? A naopak, když někdo ve 35 třeba má jen jedno dítě a nebo žádné, tak také proč? Samozřejmě, to, pokud to někomu nejde, to se do toho nepočítá! Myslím, když obě strany to tak mají dobrovolně.