Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@brumi píše:
myslím že v dnešní době už je hodně sto let za opcemi rozlišovat lidi podle toho kde žijí, stačí se podívat na maldé a šikovné. Kam se stěhují? na vesnice, kde vznikají satelity? na vesnici, pak utíkají dobře finančně situování? na vesnici, je to jen o stylu života a možností
No zrovna satelity jsou často pěkný díry. Dost lidí už prozřelo a míří zase zpět do města. Ale je to hodně o ambicích a to, jak motivující je prostředí, ve kterém člověk žije.
My malé vesnici /jsem anonymní ze str. 4/ bydlíme cca 35 km od Ostravy, což už asi hodně velké město je a co se týče vzdělanosti na vesnici, je to na diskuzi. Je tady totiž spousta VŠ, kteří právě pracují v oné Ostravě /jsou to místí/, ale raději mají baráček, zahradu /bez králíkárny/, bazén, jezdí na kolech, grilují na zahradách…a za práci raději dojíždějí. A druhý obrovský trend je, že se zde přispěhovává spousta nových, mladých i střední generace a staví si tady nové domy a jsou to převážně také lidé pracující v OV. Takže těžko hodnotit, kdo je vlastně vesničan, kdo měsťák, kdo jen městská náplava na vesnici, kdo zase venkovská náplava ve městě. Hlavně to je vše o lidech.
@muchachacha Vesnice - nižší vzdělanost??? A to si vzala kde jako???
Vesničani nemůžou jezdit studovat do města???
@Lo píše:
Diskuzí jsem nechtěla vyvolat hádku! Já pocházím z vesnice, žila jsem tam do 20, od 20 v Praze, chytla se mě dobrá práce, tak jsem tam přes 5 let byla, až když mě povýšili, řekla jsem si, že je čas na dítě. Někdo by řekl cože, zrovna ted? A ano, zrovna mě to přišlo ideální - vysoká mateřská, ve firmě byla krize a já za sebou 5 let prac. zkušeností v jedné firmě. Zadařilo se hned, měsíc před 27. narozkma jsem porodila kluka. Můj kolega už mě tahal v době kdy měl malej půl roku zpět do práceAle zatím fakt nechci, ani to nejde, nemám žádné hlídání, státní jesle nejsou
Tady se přece nikdo nehádá. Za odlišný názor si nebudeme nadávat, ne?
@Burj Chalifa píše:
Pokud vylezou ze školy, nic moc neumí, v okolí práce žádná, nejdále byly za humny rodné vísky a jejich rodiče to měli stejně, tak v podstatě nic jiného než rodit děti je nenapadne. A vlastně nic jiného neumí.
Ty si podle vseho moc daleko za humny taky asi nebyla. Jinak bys nemohla mit tak malomestsky nazory.
Tak s tou prací je prostě jedna věc fakt a to, že pokud právnička nebo někdo podobný bydlí na vesnici, tak soudní síň asi nemá přes cestu, takže je to o dojíždění do města. Já taky jezdím do kanceláře do města (nejsem právnička) a dělám to hlavně proto, že pokud bych stejnou činnost dělala tady (mini město), tak budu mít minimální klientelu a ještě budu muset výrazně slevit. Stejně tak je známá účetní a pokud bude chtít dobrou práci, tak buď rovnou do města nebo dojíždět na klientama sama. Třeba známej dělá kuchyně a tak a je v pidi dědině, problém to není, protože se s těma lidma vidí jednou max. dvakrát a celou kuchyni udělá sám u sebe doma, ale každé povolání takhle nefunguje.
@Burj Chalifa že jsou to díry souhlasím, tam by mě nikdo nedostal, dávala jsem to spíše jako příklad toho že doře finančně situování a vysokoškolsky vzdělaní také míří na vesnici ![]()
@Burj Chalifa píše:
Pokud vylezou ze školy, nic moc neumí, v okolí práce žádná, nejdále byly za humny rodné vísky a jejich rodiče to měli stejně, tak v podstatě nic jiného než rodit děti je nenapadne. A vlastně nic jiného neumí.
Ty jo, ses dobrá. Pochádzam z dediny. Okrem toho ze mam maturitu tak mam aj VOŠ, a neuvěříš ale teraz studujem na VŠ. Prácu som zohnala v pohode. No a opravdu dalej jako za humny som sa nedostala. Iba som sa odstahovala 400 km dalej, a to do ( nastastie ) malého mestečka. Prvé dieta som mala v 27 rokoch. Takze naozaj neviem nic ineho robit neviem iba soulozit a rodit a rodit. A kto chce, tak si zabavu najde kdekolvek.
To su tie názory meštaniek, že ony su tie naj… ![]()
@Lo píše:
Tak to nechci. Jen by mě zajímalo, jestli je tady někdo, kdo měl třeba hned po škole děti. Tak proč? A naopak, když někdo ve 35 třeba má jen jedno dítě a nebo žádné, tak také proč? Samozřejmě, to, pokud to někomu nejde, to se do toho nepočítá! Myslím, když obě strany to tak mají dobrovolně.
Já mám ve svých 35ti jen jedno dítě a je mu 7 měsíců a důvod je ten, že jsem chtěla studovat, cestovat po světě, žít v New Yorku, vybudovat si kariéru a pořídit si slušné bydlení. Joo a pocházím z malé vesnice na severní Moravě a moje spolužačky už mají děti na školách. ![]()
@Ettelwen píše:
Já jsem hodně mladá, čekám druhé dítě a ano, jsem z vesnice.Do svých 7 let jsem bydlela ve městě. Proč jsem si pořídila děti brzo? Můj životní cíl není kariéra-vymetat nejvyšší pozice v práci- ale rodina.Chci mít velkou spokojenou rodinu, možná proto, že jsem jí sama neměla.
mám to přesně stejně
Kariéra mě nikdy nezajímala, žiju rodinou. No a dokonce jsem si vzala i toho „Frantu od vedle“
Takže je to jasný, jsem vesnická husa, co umí jen rodit děti. No to jsem to dopracovala po 18 letech studia. A ještě budu mít zdegenerovaný děti, protože se tu křížíme jak nás napadne. Tvl, to je nářez
![]()
@Pajkaaa píše:
Ty si podle vseho moc daleko za humny taky asi nebyla. Jinak bys nemohla mit tak malomestsky nazory.
Jihovýchodní Asie, jižní Afrika.,Perský záliv..omlouvám se, pokud je Ti to málo ![]()
Příspěvek upraven 03.03.14 v 14:27
@marra2 píše:
@NikynaU Ja se urcite nechci hadatJen nekdy psane slovo zni jinak..
To je fakt. Kdybychom se třeba znaly, obě bychom věděly, jak to ta druhá myslí. ![]()
@Burj Chalifa A to jsi v té Asii a Africe navštívila jaké země, když se Ti ženský z vesnice zdají tak zaostalé? ![]()
@Kies a proč by někdo chtěl byt jako pražák?
tomu fakt nerozumím. to je to poslední, co bych mě napadlo chtít ![]()
@zuzouš píše:
A po pár generacích se diví, že mají miminka zakrnělé ručičkyProtože kdo chce studovat a hlavně kdo na to má hlavu, stejně jde do města, neb tam jsou školy. Jakmile má člověk konečně vzdělání, ve městě stejně zůstane. Nebo je snad obvyklé, že by architektka šla dělat zpátky do rodné vsi za pokladnu Coopu? Kdo školu nedělá a končí u učňáku, není zaměstnaný nijak úžasně. Pokud se chce vyšvihnout v oboru, opět musí do města, protože za Mařenou z Prdelákova fakt nikdo dojíždět nebude, byť je úžasná kadeřnice. Pokud se vyšvihnout nechce a zůstane na venkově, přichází čas na děti. Mezitím ten, co šel do města studuje. Zkrátka na tý vesnici se přeskočí obvykle jedna etapa, protože tam jsou obecně lidi jednodušší. (obecně znamená, že nemyslím konkrétně, proto můžou potrefené husy kejhat jinde)
Holky, fakt mě bavíte.
Bys koukala kolik paniček z města rádo jezdívá do kadeřnictví za naší,,Mařenou z Prdelákova". Beze srandy.