Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Burj Chalifa píše:
Jedno k druhému. Aktivní člověk zdrhne do světa.
Jako že ve městě jsou aktivní a na vesnici lenoši? Bylas někdy na vesnici dýl jak hodinu? Je to víc práce než uklidit malej zaplivanej byt, rozhodně.
Holky, tak to mi do toho moc nezapadáte
Ale kolem mě to opravdu tak je, kamarádky z města, děti po 30, nebo jsou i tkové, které po 30 mají a zatím teda vůbec nechtějí. Já osobně mám dobrou kamarádku, je jí 34, má jednoho 2,5 letého a už se plánuje vrátit do práce s tím, že druhé asi nic. Naopak na vesnici, odkud pocházím, tam to jede. Jsem jedna z nejstarších matek, ve 28 v ročním klukem, moje kamarádky tam mají už děti 6 - 9 let ![]()
@Burj Chalifa píše:
Neberte si to nikdo osobně, každý to máme jinak, ale mě by ten klid zabil. Porodit ve 20 dítě a pak už žít jednotvárným životem na vísce. Den po dni stejné kolečko okolo králíkárny, do konzumu, stejný rybník, les, sousedky, s výhledem stejného programu na dalších x let, shnila bych zaživa. Klid můžu mít v důchodu, ve 20 je to předčasná rezignace. Hovořím za sebe.
ale to je rozhodnutí každého z nás, kam chodí na procházky, ne? Stejně jako ve městě můžeš chodit kolem stejného paneláku po stejné pěšině a řvát na děcka, ať proboha nelezou na trávník, nebo šlápnou do houna ![]()
Záleží na tom, mezi kým se pohybuješ. Já mám kamarádky vysokoškolačky, doktorky, právničky, vědkyně - hodně z nich si prvně dělalo advokátní zkoušky, atestace, doktoráty. Teď si teprve začínají budovat kariéru a děti zatím nechtějí. Takže ono hodně záleží na tom prostředí.
Nepročítala jsem celou diskusi, ale myslim, že je to hodně i o financích… Spousta lidí jsou na vesnici, že barák zdědili, popř. žijou i s rodiči. Nebo teda hypo, ale pokud to neni baráček s anglickým trávníčkem, tak tam i ty zvířata jsou a potom „nemusí mít strach co dají do hrnce“. Bydlela jsem jak ve městě, tak na vesnici, každý má svoje plus a svoje mínus, ale nemyslim si že to má nějaký vliv na to, kdy mít či nemít děti
Můj názor je, že je to o lidech ![]()
Já si nemyslím, že to je o životě na vesnici ale spíš o vzdělání…
já jsem vyrůstala ve městě, ted žiju na vesnici…ano rozdíl vidím, vidím tady jsou opravdu ženské spíš k rodině, domovu a tak…když mají vzdělání a nějaké cíle, jdou to měst to je jasné, je tam spousta příležitostí…
ale co jsem chtěla říct, já jsem teď na vsi a ne, nemám v plánu mít víc jak dvě děti, celou dobu podnikám a nestarám se jen o barák a manžela, dítě ![]()
@Burj Chalifa píše:
A vezmou si Frantu od vedle.
A po pár generacích se diví, že mají miminka zakrnělé ručičky ![]()
Protože kdo chce studovat a hlavně kdo na to má hlavu, stejně jde do města, neb tam jsou školy. Jakmile má člověk konečně vzdělání, ve městě stejně zůstane. Nebo je snad obvyklé, že by architektka šla dělat zpátky do rodné vsi za pokladnu Coopu? Kdo školu nedělá a končí u učňáku, není zaměstnaný nijak úžasně. Pokud se chce vyšvihnout v oboru, opět musí do města, protože za Mařenou z Prdelákova fakt nikdo dojíždět nebude, byť je úžasná kadeřnice. Pokud se vyšvihnout nechce a zůstane na venkově, přichází čas na děti. Mezitím ten, co šel do města studuje. Zkrátka na tý vesnici se přeskočí obvykle jedna etapa, protože tam jsou obecně lidi jednodušší. (obecně znamená, že nemyslím konkrétně, proto můžou potrefené husy kejhat jinde)
@Burj Chalifa tak určitě je dobře někam vyrazit a něco vidět i pracovně, představa, že bych vystudovala a pak začala pracovat ulici od baráku mi přišla strašně děsivá (když ta nabídka přišla, měla jsem z toho osypky
)
Bydlím na vesnici za 3 měsíce mi bude 27 a mám zatím půl roční holčičku. Než jsem otěhotněla 7 let jsem pracovala. A záležet na mě byla by Nikolka jedináček víc dětí nechci
Pro me je hlavni rozdil ten, ze kdybych bydlela na vesnici, tak nebudu hystercit pri kazdem upadnuti ditete do travy na detskem hristi, ze si zarazi nekam pouzitou srikacku…ale zase asi bychom se pasli, protoze by nebyla prace…
@zuzouš píše:
A po pár generacích se diví, že mají miminka zakrnělé ručičkyProtože kdo chce studovat a hlavně kdo na to má hlavu, stejně jde do města, neb tam jsou školy. Jakmile má člověk konečně vzdělání, ve městě stejně zůstane. Nebo je snad obvyklé, že by architektka šla dělat zpátky do rodné vsi za pokladnu Coopu? Kdo školu nedělá a končí u učňáku, není zaměstnaný nijak úžasně. Pokud se chce vyšvihnout v oboru, opět musí do města, protože za Mařenou z Prdelákova fakt nikdo dojíždět nebude, byť je úžasná kadeřnice. Pokud se vyšvihnout nechce a zůstane na venkově, přichází čas na děti. Mezitím ten, co šel do města studuje. Zkrátka na tý vesnici se přeskočí obvykle jedna etapa, protože tam jsou obecně lidi jednodušší. (obecně znamená, že nemyslím konkrétně, proto můžou potrefené husy kejhat jinde)
Souhlasím.
@Burj Chalifa já žiju na vesnici, protože je tu klid a když chci změnu, vyrazím do města, pobavím se, ale z toho chaosu se zase ráda vrátím do té naší nudné vísky. Ve městě jsem žila a za sebe můžu říct NUDA, jediné plus byl obchod blízko bydliště
@zuzouš píše:
A po pár generacích se diví, že mají miminka zakrnělé ručičkyProtože kdo chce studovat a hlavně kdo na to má hlavu, stejně jde do města, neb tam jsou školy. Jakmile má člověk konečně vzdělání, ve městě stejně zůstane. Nebo je snad obvyklé, že by architektka šla dělat zpátky do rodné vsi za pokladnu Coopu? Kdo školu nedělá a končí u učňáku, není zaměstnaný nijak úžasně. Pokud se chce vyšvihnout v oboru, opět musí do města, protože za Mařenou z Prdelákova fakt nikdo dojíždět nebude, byť je úžasná kadeřnice. Pokud se vyšvihnout nechce a zůstane na venkově, přichází čas na děti. Mezitím ten, co šel do města studuje. Zkrátka na tý vesnici se přeskočí obvykle jedna etapa, protože tam jsou obecně lidi jednodušší. (obecně znamená, že nemyslím konkrétně, proto můžou potrefené husy kejhat jinde)
pracovat ve městě a bydlet ve městě jsou dvě rozdílné věci ![]()
Nebo se tu bavíme o tom, jestli ty matky PRACUJÍ ve městě / na vsi? ![]()
@Lo Tak já žiju na vesnici celý život. Neměnila bych. První dítě jsem měla po VŠ a pěti letech praxe skoro ve třiceti. Takže ne, nemá to tak každá. Nerodím děti, protože bych jinak neměla co na práci.
@Majinka7 píše:
@Burj Chalifa já žiju na vesnici, protože je tu klid a když chci změnu, vyrazím do města, pobavím se, ale z toho chaosu se zase ráda vrátím do té naší nudné vísky. Ve městě jsem žila a za sebe můžu říct NUDA, jediné plus byl obchod blízko bydliště
no háček je v tom, že ti, co žijí na vesnici, mohou v pohodě využít výhod města - ti, co žijí ve městě, výhod vesnice využijí mnohem hůře.