Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi bych si promluvila se svagrovou, ze by mela byt na maleho vic dusledna. Jakmile se priste bude schylovat k necemu podobnemu, tak ji proste rekni, at malemu vysvetli, ze tohle teda ne. Prece si ze sveho ditete nenechas delat otloukanka… At se klidne uprdne, ale ona je zodpovedna za svoje dite a mela by ho usmernovat.
Já to zkusím podat taky srozumitelněji
Pokud je to v rámci blízké rodiny, se kterou se vidím často, tak prostě řeším i „cizí“ dítě. Samozřejmě jen v případě, že se rodiče nebo prostě doprovod toho dítěte tváří, že neexistuje
Takže pokud by se aktivně incidentu účastnili, řešila bych si jen svoje dítě. Ale ono i dost záleží, kdo je zrovna blíž, kdo dřív přiběhne a tak
Já tu občas mívám docela chumel dětí, takže pak usměrňuju všechny a nehledím, čí je to dítě, protože to se kolikrát v tom rachotu ani nedá. Pokud ty děti respektuješ, tak to většinou ani nevadí těm rodičům. Mně ososbně nevadí, když někdo jiný mé dítě jemně usměrní, ale pokud by ho někdo chtěl plácnout nebo mu nějak nadával či na něj křičel, tak by mi to taky vadilo, to je jasný ![]()
@Anonymní píše:
@Amys Tak kdyby tam byl sám, tak to asi sám s klučinou vyřeší. Ale byla tam jeho matka. Pokud s nimi budu sama, taky to budu řešit s oběma. Ale pokud nastane opačná situace a naše dračice třeba rve klučinovi hračku z rukou, tak zasáhnu. Nebudu čekat, až to udělá švagrová a tvrdit, že to vlastně není můj problém.
No hele, ale možná bys to mohla zkusit a uvidíš, jestli bude švagrová stejně laxní, pokud tvá holčička bude ubližovat jejímu chlapečkovi a ty budeš dělat, že neexistuješ ![]()
Nejdříve bych to řekla jeho mámě, ať ho v podobných situacích napomene a pokud by to nedělala, tak bych ho napomínala sama…
Já jsem držka, takže když se mi něco nelíbí, tak se ozvu…
Rodiče by měli dítě usměrnit. Ve vaší situaci ho měl napomenout tvůj manžel, když je to jeho synovec a jeho sestra dělá mrtvého brouka ![]()
@Sibyla0 píše:
Spíš rodiče, ale tak když jsme na hřišti a je tam chumel a nikdo jiný tam není, tak taky řeknu, že se to nedělá, většinou to ze mě prostě vylítne, nemůžu si pomoct
mám to taky tak, taky klidně napomenu cizí dítě, většino u toho jeho rodiče nejsou, neví to nebo nevidí. Nenechám 3 leté dítě aby žduhalo do mého tak až upadne, on ještě něhápe, proč všechny děti ječí „neeee, to je mojeeee“ on se ještě umí přirozeně dělit…
a he to i po jinýh ![]()
K tématu - v rodině asi může kdokolid z dospělých, pokud je to objektivní a nepřehnané… ![]()
Ja bych si promluvila s jeho matkou. klidne o te situaci zpetne a zeptala bych se ji, jestli je pro ni ok, kdyz priste zasahnete a klukovi vysvetlite, ze takto ne. udela to urcite znovu…
@Amys souhlasim Zakladatelko takhle my to příjde, že se snažiš z jedné strany udělat „chudinky“ a z druhé, kterou asi nemáš ráda " ty darebáky" ![]()
Možná to blbě vypadá. Já vím, že doma nemám žádné zlatíčko, taky umí být pěkná potvora. Jen mě prostě zarazilo, že mi muž řekl, že mu bylo řečeno, že měl klučinovi domluvit on, když tam byl jeden z jeho rodičů. Tak mě zajímalo, jestli je to normální. Nejsme žádné chudinky, taky leccos dělám tak, že se to druhé straně nelíbí. A rovněž někdy koukám, jak bych se mohla od švagrové v něčem přiučit. Prostě mě zarazila tahle reakce v podobných situacích.
Myslím, že dítě by si primárně měli vychovávat jeho rodiče, pokud jsou přítomni. Něco jiného je, když je dítě na návštěvě bez rodičů, pak holt zasahuje ten dospělý, který za dítě zodpovídá…ale přišlo by mi divné, kdybych koukala na to, jak moje dítě někomu ublíží a čekala, že to s ním bude řešit někdo místo mne.
A chtěla bych vidět, jak by se tvoje švagrová, nebo tchyně tvářily na to, kdyby klukovi třeba jednou takhle přiletěla jedna na zadek (teď je ještě malý, ale když se mu nikdo neřekne, že se do jiných nestrká, tak se to třeba ani nedozví:)
Chlapečkovi byť skoro dvouletému by se mělo říct, že se strkat do dětí nesmí. Měl by zasáhnout ten, kdo byl u akce přítomný a viděl to. Jinak samozřejmě je usměrňování dětí na rodičích. Je třeba taky počítat s tím, že chlapečkové jsou divočejší, ale nikdo nesmí strkat, bít apod.
@Amys Tak kdyby tam byl sám, tak to asi sám s klučinou vyřeší. Ale byla tam jeho matka. Pokud s nimi budu sama, taky to budu řešit s oběma. Ale pokud nastane opačná situace a naše dračice třeba rve klučinovi hračku z rukou, tak zasáhnu. Nebudu čekat, až to udělá švagrová a tvrdit, že to vlastně není můj problém.