Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No…porucha… a nebo je proste rozmazlená. Dala bych ji asi par facek ![]()
Ne, kamen urazu vidim v nedusledne vychove.Proc by se neter snazila, kdyz to za ni mamka udela?? ![]()
Je obeti spatne vychovy, opici laska se tomu rika. Neznam podrobnosti, ale z toho, cos napsala, mi to vychazi takhle. ![]()
Zmenit to jde, ale ted to chce uz mnoohem viiiice dulesdnosti, nez by tomu bylo byvalo driv.
ASi chyba tvé mamky, že ji nevychovala.
Nevím, jak máte rozdělenou domácnost, ale donutila bych ji ve „své části“, že se bude chovat podle mých pravidel…prstě jogurt u stolu!!
Nic ji nechybi? Vychovava ji babicka, zije v byte s podobne starou sestrenici, kterou ale vychovava jeji matka. Ze ji nic nechybi???
Musi to byt hodne slozite jak pro vas, tak pro neter. Nejsem zadny psycholog, ale podle me proste snaha o pozornost, trochu shodit sestrenici…
Na miste by byl rozhovor - jak si souziti predstavuje ona, jak vy, najit kompromis vyhovujici nebo uspokojujici pro obe strany. Pravidla a na nich trvat. Neuklidis si obleceni? Ok, poprve pripomenu, podruhe vyhodim z okna/schovam/ neco jineho, ale radikalniho. Predpokladam, ze se rada pekne obleka. Nebudes s jogurtem v kuchyni? Fajn seberu ti ho.
Deti potrebuji znat hranice a pravidla. Bez nich, tim spis v podobne situaci, se jim tezko roste.
A samozrejme potrebuji lasku. Ze je tezke lasku davat najevo, pokud kolem sebe kope, chapu. Ale prave proto je potreba ten kruh prolomit. Uvidis, ze se bude lepe dychat vsem.
Je ale dulezite, aby pravidla respektovala i babicka. Pokud toho neni schopna je to blbe.
Jaká porucha? Je rozmazlená a nevychovaná! Propleskněte ji dřív, než bude pozdě. V 8 letech se ještě něco dá zvládnout, jinak ty i mamka na to za pár let dojedete. Nebudeš jíst v kuchyni? Fajn, tak nebudeš jíst vůbec. Neuklidíš si to? Fajn, sbírám a nedám ti to. Jsi drzá? Nebude TV, mobil… Dělejte s tím něco, ale rychle.
Myslím si, že si neteř snaží vytýčit „své“ území a všichni ji ustupujete a ona ho bude mít čím dálvě větší a větší a tímhle stylem budou za čas mnohem horší problémy ![]()
Díte musí mít od počátku nastavené hranice co smí a co ne a ty hranice dodržovat a nesustupovat.
Možná by bylo vhodné navštívit PPP
ale stejně asi i tam doporučí důslednost ve výchově a znova důslednost a důslednost a důslednost.
@subsomi píše:
Myslím si, že si neteř snaží vytýčit „své“ území a všichni ji ustupujete a ona ho bude mít čím dálvě větší a větší a tímhle stylem budou za čas mnohem horší problémy
Díte musí mít od počátku nastavené hranice co smí a co ne a ty hranice dodržovat a nesustupovat.
Možná by bylo vhodné navštívit PPPale stejně asi i tam doporučí důslednost ve výchově a znova důslednost a důslednost a důslednost.
Přesně.
Vy ji ty hranice nedáváte-ona je ale potřebuje. Už proto, aby se cítila „bezpečně“. Bude dělat mnohem horší věci, až ji bude 13…16…A stále hůř a dál.
No nic nechybí, to není pravda - evidentně jí chybí vlastní máma. Tvá máma výchovu nezvládá.
@Pomlenka Líp bych to nenapsala. Je to děcko, které doma nemá svoji maminku, což ji neomlouvá, ale je to informace pro vás, dospělé. Ona ten kruh neprolomí, na to je příliš malá, nemá zkušenosti, nadhled, můžete jí v tom pomoci vy, rozhovorem, zkoušením, respektem, ale zároveň vytyčením hranic.
Podle toho, co píšeš, by to asi chtělo delší pozorování… jeslti tam není něco OK, nebo je opravdu jen nevychovaná… co nějaká poradna?
Já jsem se rozhodla, po tom, co jsem vyděla výchovu pár „domlouvacích“ maminek, že já touto cestou nepůjdu. Ty děti se jim vysmívají do obličeje a přerůstají přes hlavu.
Já prostě plácnu, když neposlechne…
@Pomlenka píše:
Nic ji nechybi? Vychovava ji babicka, zije v byte s podobne starou sestrenici, kterou ale vychovava jeji matka. Ze ji nic nechybi???
Musi to byt hodne slozite jak pro vas, tak pro neter. Nejsem zadny psycholog, ale podle me proste snaha o pozornost, trochu shodit sestrenici…
Na miste by byl rozhovor - jak si souziti predstavuje ona, jak vy, najit kompromis vyhovujici nebo uspokojujici pro obe strany. Pravidla a na nich trvat. Neuklidis si obleceni? Ok, poprve pripomenu, podruhe vyhodim z okna/schovam/ neco jineho, ale radikalniho. Predpokladam, ze se rada pekne obleka. Nebudes s jogurtem v kuchyni? Fajn seberu ti ho.
Deti potrebuji znat hranice a pravidla. Bez nich, tim spis v podobne situaci, se jim tezko roste.
A samozrejme potrebuji lasku. Ze je tezke lasku davat najevo, pokud kolem sebe kope, chapu. Ale prave proto je potreba ten kruh prolomit. Uvidis, ze se bude lepe dychat vsem.
Je ale dulezite, aby pravidla respektovala i babicka. Pokud toho neni schopna je to blbe.
Já nečtu rozmazlené dítě.. já čtu holčičku která moc žárlí na to že sestřenice má maminku a bojuje o pozornost - i negativní pozornost - zlobení se a napomínání je pozornost… no a další faktor je slabá babička která je evidentně nedůsledná
Ty bys ji nemohla… přivinout blíž???
Ja se predstavim anonymne, nemam to rada, ale musim, musim se vypsat. dekuju. dnesni scena dnes odpoledne! uklizela jsem dceri krabici s hrackami, teda tridila jsem, vedle jsem mela igelitku kde jsem hazela polamane nebo jinak nevhodne hracky, u toho mame pohodu, bavime se kdy kterou hracku dcera dostala, smejeme se:-) pak vedle do kuchyne prisla na veceri neter, koukla na nas do pokoje co delame, a hned uvidela na zemi jednu hracku o ktere vykrikla jé muj konik. rekla jsem ne to neni tvuj konik, chvili jsme se dohadovali, rekla jsem at nekrici! rvala na cele kolo, dcera jen zirala, ale je zvykla na tyto excesy, takze si ji nevsimala a rovnala dal do krabice. snazila jsem se neteri vysvetlit.ale ne jede tu svou, zadny nazor ji nezajima, tak jsem rekla odejdi! jinak konik je dcery.jde o chovani netere, vychovava ji moje mamka, bydlime v jednom dome, neposloucha nikoho, vzdy rekne a opakuje nech me! nech me! dela naschvaly a provokuje, vsichni to vidi, nikdo nic nerekne.jsou to nervy. dcera treba neco dela v klidu, a neter do ni furt hučí, vyvolava jeji jmeno, pozoruje jak se pritom zachova, proste provokace, vcera jsem rekla stim jogurtem si sedni v kuchyni ke stolu a snez ho tam, zadne noseni do obyvaku, udelala to, ze si stoupla na chodbu a rekla tak budu tady no. vratila jsem ji do kuchyne a zase to jeji nech me! nic, ale nic ani kdyz prijde ze skoly a prevleka se neuklidi, obleceni odhozene po gauci, dcera vse sklada, tak kdyz jsem doma ji pochvalim, ze mi pomaha, a neter hned zacne, ze ona si to skladat fakt nebude, jde a slozi to mamka, rikam nechto at si to uklidi, rekne, to by to tu lezelo do vecera.nic proste nic neudela, ve skole vyrusuje decka, odpozorovala jsem, ze ji dost decka napominaji, okrikuji, tak jako dcera, brani se jejimu chovani.mame ji radi, nic ji nechybi, ale nevime jak dal, jestli je to porucha. napisete nekdo?