Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dneska jsem tu samé rozumné názory (z mého pohledu), tak už není moc co dodat, vše bylo řečeno.
Je to normální. Některé děti mají tohle období slabší, některé řádí víc. Nastavit hranice, ale snažit se dopředu přemýšlet na konfliktními situacemi.
A hlavně hlídat si své chování, spousta matek tohle nezvládá, na děti řve, nebo je za to mlátí. Problém je samozřejmě v nich, ne v dítěti, takže si ošéfovat hlavně sebe, pokud vím, že trpělivost a klid jsou moje slabiny.
Tak já bych se snažila předcházet - tedy se na tom domluvit - a předem. bude to tak a tak, to se nedělá. jednou pohrozit „ještě jednou to udělášm tak..“ ať má možnost to změnit. no a pak už radu nemám, respektive viz výše. nepolevit, vše dodržet, stanovit hranice a těch se držet. když u něco jednou povolíš tak příště nezakázat a opačně. a když už řve tak dovést do pokoje a čekat.
Taky s Tebou soucítím, někdy je to fakt strašně náročné. Ale jak píšou všichni ostatní, musíš vytrvat a neustupovat. Mě se ještě osvědčilo, že pokud je potřeba, aby něco přestal dělat, tak se s tím jako rozloučit. Třeba mladší syn (15 měsíců) chce hrozně sedět na pračce když pere, takže ho tam na chvíli posadím a pak, když už musí dolů tak mu řeknu - Udělej pračce pá pá a jdeme pryč. Pokud bych mu jen řekla, že půjdeme pryč, tak je řev. Taky říkej věci dopředu.. ted si budeš ještě chvilku hrát, ale pak půjdeme jíst a potom říct, dej tam poslední kostku a jdeme jíst atd.
@MartinaIrena mam doma dceru 23m a taky to na me začíná zkoušet. Dnes rvala jak tur, ze chce nosit. Rekla jsem ji ne, mas nozicky a ja musim vařit. Nic, rvala dal a dal, tak jsem ji dnes poprvé, jak ty říkáš, odvedla do pokojicku, rekla jsem ji, ať se klidne vyplace a zavrela jsem dveře (umí si uz otevřít sama) a poprvé se mi stalo, ze do par vteřin přestala a jen na me zavolala, ze uz si pro ni muzu jit…kdyz jeste brecela, vubec ji netekly slzy a jen za mnou behala a vztekala se. Jak najednou neměla obecenstvo, uz ji to nebavilo…tak jsem dnes mela radost, ze na ni konecne neco platí ![]()
Holky a vám ty děti, neodejdou, když je odvedete vyřvat se do jiné místnosti? Já mám taky takový exemplář doma
a mám ji furt za sebou i s řevem a sápe se po mě. Doufám, že ji to vzteklení někdy přejde a ještě to její já, já já, já to chcu ![]()
@abeceda.27 Nasemu jsou tri a ctvrt a versinou uz neodejde. Kdyz ano, vratim zpet. Kdyz byl mldasi, vracela jsem vlidne - lec nekompromisne treba nekolikrat. Vyslovene ho zavrit a nepustit uz mi prislo moc a odborna lekarka to tez nedoporucila. Kdyz presel ze vztekleho revu do litostiveho place, tak uz jsem prisla a objala (ve vzteku o objeti nestal) to pak plac ustal a mohl jit. Chce to tunu trpelivosti, ale u nas uz ted zpetne mohu rict, ze se to nakonec vyplatilo - dlouhou dobu to ovsem vypadalo, ze s nim nehne nic.
@open mind malé je 2 a čtvrt, tak se to budem muset ještě naucit. Trpělivost mi právě dochází
,ale snad až tohle období pomine, bude lip ![]()
@abeceda.27 Ber to tak, ze te to docela zoceli tak obecne do zivota a to taky neni k zahozeni. Je to fajn prilezitost naucit se pracovat se sebeovladanim a spravnym vypoustenim stresu. ![]()
Kazdemu asi pomaha neco jineho, mne ty bylinky a joga, jak jsem psala vyse. Nez jsem si na to, co na mne zabira prisla, citila jsem se fakt nedobre. Ted mam dojem, ze mam sve emoce pod kontrolou vic nez kdy driv - a to i v situacich, ktere se syna netykaji. A z toho mam velikou radost.
@Šťopík píše:
@MartinaIrena mam doma dceru 23m a taky to na me začíná zkoušet. Dnes rvala jak tur, ze chce nosit. Rekla jsem ji ne, mas nozicky a ja musim vařit. Nic, rvala dal a dal, tak jsem ji dnes poprvé, jak ty říkáš, odvedla do pokojicku, rekla jsem ji, ať se klidne vyplace a zavrela jsem dveře (umí si uz otevřít sama) a poprvé se mi stalo, ze do par vteřin přestala a jen na me zavolala, ze uz si pro ni muzu jit…kdyz jeste brecela, vubec ji netekly slzy a jen za mnou behala a vztekala se. Jak najednou neměla obecenstvo, uz ji to nebavilo…tak jsem dnes mela radost, ze na ni konecne neco platí
@abeceda.27 píše:
Holky a vám ty děti, neodejdou, když je odvedete vyřvat se do jiné místnosti?
Já jsem vzteklouny vracela, syna i 6×, jak jsem psala.
Syn-dva roky udělal moji mamce scénu v samosce kvůli rohlíku
Delala jakoby nic a všem cumilum říkala..obdobími vzdoru, to deti občas maji
malej se za chvíli uklidnil.. hele doporučuji napsat něco v tom stylu na nástěnku v dome..
Ja to davani vzteklika za dvere moc nechapu. Co si z toho dite vezme? Ze ho ma maminka rada jen neubuleneho. A protoze dite prirozene chce, aby ho maminka mela rada, nauci se brzy emoce tlumit. Takze za me palec dolu. ![]()
@brko u nas tohle absolutne nepomaha. naopak to prileje olej do ohne ![]()
a fakt nevim, co s ni, kdyz chytne nerva. nechce totiz abych na ni sahala, mluvila, natoz ji nosila ![]()
omejvam oblicej vodou, kdyz se mi podari ji udrzet, coz v sestem mesici tehotenstvi je docela mazec udrzet mlatici se dite v naruci.
ona sama nevi co chce, natoz ja. kdyz odejdu, tak zacne rvat jeste vic
je to boj a uz jsem smirena s tim, ze to musime prezit obe ![]()