Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A teď mě napadá, jak takou situaci řešit např. v obchodě?
Naštěstí jsem osobně tohle nikdy nezažila, ale scény na hřišti ano. Kamarádi tam ještě zůstávali a ona musela jít domů, protože ségra v kočárku už měla hlad. Když bylo teplo, tak to šlo - nakojila jsem venku, ale v zimě to bylo horší. Chápala jsem, že je naštvaná a tak fungoval systém odměn. Pokud budeš cestou domů hodná = čeká na tebe doma nějaké dobrota, hraní s maminkou apod. Možná to bylo úplně blbě, ale pomohlo to ( nechtěla jsem znova zažít scénu, kdy dítě řve v kočárku a já vláčím za ruku druhé řvoucí a vzpouzející se dítě ). A taky jsem jí řekla, že chápu, že jí to štve, ale můžeme se domluvit, když bude zima, tak kamarádi mohou jít někdy k nám i s maminkami.
@jezzz píše:
Neobjimat, nesahat, nemluvit ve chvili zachvatu. Jen zustan pobliz, aby na tebe ditko videlo. Kdyz se zacne uklidnovat, nabidnout klidnym hlasem naruc.Jakmike je ditko v pohode, tak to probrat. Samozrejme v ramci mentalnich schopnosti ditete.
Funguje to
Tak nějak to taky dělám - nezavřu ho, vidí na nás. Jakmile pomine vzteklý záchvat a přejde do lítostivého pláče, obejmu, nic neříkám, nechám ho uliknit. Až když vidím že je ok. a vnímá, mírným hlasem vysvětlím že to bylo zbytečné a on se často i omluví pohlazením. Tím to považuji za vyřešené a dál se v tom nebabram.
Příspěvek upraven 19.02.16 v 10:01
@Bonulinka Venkovní řešení taky ještě nemám moc vychytaná.
U nás je problém, že mohu slibovat/nabízet jen věci, které mám aktuálně u sebe. Když nabídnu, že doma si dá dobrůtku, podívá se na pohádku, či jinou odměnu která není hned, není to pro něj dostatečně motivační. Takové to odložení uspokojení, jak tomu psychologové říkají mu nejde. Doufám že se to s věkem zlepší, jsou mu3 roky.
Normálně zdravé dítě, pláče pouze, když je hlad, nutno přebalit, a pohoupat. Neustále plačící dítě, se musí vyšetřit! Ale přesto vidím i starší děti jak řvou a řvou, je to výchovou, anebo z něj vyroste pěknej fracek a kdoví co ještě!! Někdy je to v genech, a neuděláte s tím nic. Je mi líto rodičů co prožívají za nervy, s takovým řvoucím živlem. ![]()
Ja kdyz uz toho mám plný zuby, kdy vysvětlovani a nic nezabira a ona opravdu rve a vzteka se celý den, tak se zavřu do pokoje a ji nechám bejt, at si vyvádí a ona to brzy pochopí… Když nejsem u těch jejích vylevu, tak ji se vztekat uz nebaví 😂. Začalo to od 8.mesice a ted ji je 17 měsíců…
@skarma007 píše:
Ja kdyz uz toho mám plný zuby, kdy vysvětlovani a nic nezabira a ona opravdu rve a vzteka se celý den, tak se zavřu do pokoje a ji nechám bejt, at si vyvádí a ona to brzy pochopí… Když nejsem u těch jejích vylevu, tak ji se vztekat uz nebaví 😂. Začalo to od 8.mesice a ted ji je 17 měsíců…
Jak by bylo tobě, kdyby tě něco strašně rozrušilo, byla jsi naštvaná, smutná a emocionálně na dně a tvůj partner tě místo utěšování a vyslechnutí odvedl někam jinam nebo sám odešel? Ty očekáváš, že batole s nedozrálým mozkem, který fyziologicky nedokáže ovládat emoce se bude chovat klidně? Takže v momentě, kdy tě nejvíc potřebuje, ty se na něj vys. erš. Tobě ty jeho důvody k naštvání můžou přijít úplňe šílený, ale pro něj je to třeba strašně důležitá věc.
@Tosidelassrandu já se na svoje dítě nevyseru! Dceři to několikrát vysvětlím, že to dělat nesmí, že nesmí šahat např. do kočičího záchodu atd…Když ji to opakuju x krát a neposlechne. Tohle nedělám denně! Odejdu z místnosti a nechám ji řvát, až se uklidní, přijdu. Opravdu nebudu poslouchat kvůli každému mírnému zákazu neskutečně hysterický záchvat a brečení a že sebou plácne o zem. Ale kvůli všemu! Vysvětlování zabere jen na chvíli…A Váš názor mě nezajímá. Na dceru tohle zabírá, zklidní se a je v pohodě a chce si zase hrát. Musí si uvědomit, že taky jsou určitě hranice. Když začne plakat a utíká obejmout, obejmu ji! Ale je den, kdy to už opravdu začne přehánět (1× za týden)a já tohle začnu praktikovat a je klid…Ví, že tyhle scény chce dělat jen před lidmi a zkouší hranice, kam může zajít
Příspěvek upraven 24.02.23 v 21:27
@Tosidelassrandu píše:
Jak by bylo tobě, kdyby tě něco strašně rozrušilo, byla jsi naštvaná, smutná a emocionálně na dně a tvůj partner tě místo utěšování a vyslechnutí odvedl někam jinam nebo sám odešel? Ty očekáváš, že batole s nedozrálým mozkem, který fyziologicky nedokáže ovládat emoce se bude chovat klidně? Takže v momentě, kdy tě nejvíc potřebuje, ty se na něj vys. erš. Tobě ty jeho důvody k naštvání můžou přijít úplňe šílený, ale pro něj je to třeba strašně důležitá věc.
a uvědomujete si, že mě jde o to, aby pochopila, že nesmí šahat do kočičích ho/en? To ji mám za to chválit? Když obyčejné a normální vysvětlování nezabírá? Já chápu, že to dělat chce, že chce ubližovat kočce, jelikož ji to přijde vtipné, že chce rozhazovat skříně sobě i mě, vyhazovat hrnce, vyhazovat hračky, všechno v baráku vyházet a zpřeházet a dům je po půl hodině jak po výbuchu…Chápu ji, je to dítě, ale musí pochopit taky hranice! A ona to jen zkouší, co si může dovolit! Proto ten řev a pláč, protože to dělat chce a já ji to už zakazuji. A uvědomte si, že vždycky po jejím záchvatu za mnou běžela se obejmout a já ji vždycky objala!!! Teď začala praktikovat plácnutí o zem, kdy se navíc ještě praští o stůl tou rychlostí a objímat se nechce, chce řvát, kopat, ječet brečet a za tohle chování jdu už pryč…A jí nikde nezavírám!
@skarma007 píše:
a uvědomujete si, že mě jde o to, aby pochopila, že nesmí šahat do kočičích ho/en? To ji mám za to chválit? Když obyčejné a normální vysvětlování nezabírá? Já chápu, že to dělat chce, že chce ubližovat kočce, jelikož ji to přijde vtipné, že chce rozhazovat skříně sobě i mě, vyhazovat hrnce, vyhazovat hračky, všechno v baráku vyházet a zpřeházet a dům je po půl hodině jak po výbuchu…Chápu ji, je to dítě, ale musí pochopit taky hranice! A ona to jen zkouší, co si může dovolit! Proto ten řev a pláč, protože to dělat chce a já ji to už zakazuji. A uvědomte si, že vždycky po jejím záchvatu za mnou běžela se obejmout a já ji vždycky objala!!! Teď začala praktikovat plácnutí o zem, kdy se navíc ještě praští o stůl tou rychlostí a objímat se nechce, chce řvát, kopat, ječet brečet a za tohle chování jdu už pryč…A jí nikde nezavírám!
Vždyť je jí 17 měsícu a ty jí trestáš za to, že se chová jako batole? Tvoje hloupost, že neumíš prostředí zabezpečit tak, aby nedělala věci, co tě vytáčí. A samozřejmě ty věci dělá, protože ví, že tem vytáčí a tím pádem má pozornost. Tak jí projev trochu lásky a pozornosti, která ji zjevné chybí. To, co tady popisuješ absolutně není stanovování hranic. Možná by ses mohla trošku dovzdělat a přestat dělat ze svýho dítěte dalšího porouchaného člověka ![]()
@Tosidelassrandu píše:
Vždyť je jí 17 měsícu a ty jí trestáš za to, že se chová jako batole? Tvoje hloupost, že neumíš prostředí zabezpečit tak, aby nedělala věci, co tě vytáčí. A samozřejmě ty věci dělá, protože ví, že tem vytáčí a tím pádem má pozornost. Tak jí projev trochu lásky a pozornosti, která ji zjevné chybí. To, co tady popisuješ absolutně není stanovování hranic. Možná by ses mohla trošku dovzdělat a přestat dělat ze svýho dítěte dalšího porouchaného člověka
jestli myslíš, že mám dítě vychovávat až ve 3 letech, tak se koukni na mého synovce, jak je nevychovaný a divila by ses! Ona chápe moc dobře, co smí a co ne! Proboha…Tohle není má hloupost, mě je jedno, že je v baráku bordel, mě jde o výchovu, nastavit ji hranice, aby postupně začala chápat, že něco nesmí, že nesmí házet a ničit věci! Začít tohle učit dítě až ve 3 letech např. je pozdě…to bude jen horší…A děkuji, ale tvůj názor mě nezajímá!
@Tosidelassrandu píše:
Vždyť je jí 17 měsícu a ty jí trestáš za to, že se chová jako batole? Tvoje hloupost, že neumíš prostředí zabezpečit tak, aby nedělala věci, co tě vytáčí. A samozřejmě ty věci dělá, protože ví, že tem vytáčí a tím pádem má pozornost. Tak jí projev trochu lásky a pozornosti, která ji zjevné chybí. To, co tady popisuješ absolutně není stanovování hranic. Možná by ses mohla trošku dovzdělat a přestat dělat ze svýho dítěte dalšího porouchaného člověka
mimochodem já ji celý den projevuji lásku a pozornost, celý den ji vymýšlím výlety, jsem s ní nonstop jen já a jen já se ji věnuji! Proto mám doma ten bordel, radši se budu věnovat dceři než nonstop uklízet a laskavě mi přestaň říkat, co mám dělat, když vůbec nevíš, jak se ke své dceři chovám! Osočuješ mě tu, že ze své dcery dělám porouchaného člověka, to snad ne…Evidentně máš sama problém, tak ho řeš někde jinde a ne se mou…
@skarma007 píše:
mimochodem já ji celý den projevuji lásku a pozornost, celý den ji vymýšlím výlety, jsem s ní nonstop jen já a jen já se ji věnuji! Proto mám doma ten bordel, radši se budu věnovat dceři než nonstop uklízet a laskavě mi přestaň říkat, co mám dělat, když vůbec nevíš, jak se ke své dceři chovám! Osočuješ mě tu, že ze své dcery dělám porouchaného člověka, to snad ne…Evidentně máš sama problém, tak ho řeš někde jinde a ne se mou…
Wow, ty jsi solidně labilní: ![]()
@Tosidelassrandu píše:
Wow, ty jsi solidně labilní: