Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak vám děvčátka díky za podporu, jdeme ven…ať se proběhne a pokusím se zkusit nějaké rady..hlavně to asi až tak neřešit.
![]()
Dám vědět jestli něco pomohlo.
@holandanka , opravdu nám naordinoval tři denně. Já jsem synka kojila, tak měl stolici jen jednou za 14 dní. Frekvence se mu nezvětšila ani s prvními příkrmy až to vygradovalo tak, že kakal při normální stravě ve dvou letech jednou za deset dní. Hrozně vždycky trpěl, tak jsme skončili v gastroporadně. Už byl dávno odplenkovaný, i na noc. Byl tam fajn doktor a ten mu naordinoval tu koňskou dávku, která mě donutila se na 14 dní vrátit k plenám. Ale i tak mu stolička zůstaala kašovitá. Dnes mu dávám taky jeden sáček a stačí, aby kakal obden. Když mu ho však nedám, tak se interval prodlužuje.
@Kaczenka Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat, jestli do té gastroporadny musím mít doporučení od pediatra? Rady naší pani doktorky nezabírají a už bych tu zácpu mé dvouleté dcery chtěla vyřešit. Má trauma z kakání, jednou nešla 6 dní a málem ji to pak roztrhlo konečník a od té doby zadržuje a zadržuje. Vykáká se vždy jen když už to vydržet nejde a pak pláče, protože je to velké a bolí ji to. Na zadek si odemě už téměř nenechá sáhnout (jednou jsem ji stolici musela z konečníku trochu páčit) Bereme lactulosu, ale bezúspěšně. Když je nejhůř, dám čípek, ale s tím také moc spokojeni nejsme.
@Lucik1986, do gastroporadny jsme museli mít doporučení dětské lékařky, které jsem jim v Olomouci posílala poštou. Domů mi pak přišla pozvánka s prvním termínem. Teď chodíme i k psychologovi, je někdy dobré se takto poradit, nechtěla jsem mu svým přístupem nějak zhoršit strach z kakání…U nás je to střídavo oblačno. Držím pěstičky, ať to vyřešíte…
@Kaczenka Aha… no pokusím se na to dětské lékařky zeptat. A asi i rovnou na toho psychologa. Myslím, že už na to také začínám být krátká a potřebovala bych radu jak se chovat abych to v ní dál nepodporovala. A to je dětský psycholog? Nebo normální pro dospělé?
@Lucik1986, chodíme k dětské psycholožce. Máme plakátky na záchodě a za každý pokus (nemusí být úspěch) se odměňujeme razítky
Neříkáme tomu kakání, ale otevírání brány pro hovínko ![]()
Ahojky děvčata…tak u nás se to spíš zhoršilo, začal nám z neustáleho tlačení vylézat celý konečník..bože strašný..pláč a bolest než se zatáhne zpátky, takže musíme k pediatrovi a já jsem v termínu porodu, nevím jak to zvládnu.
Chjo je mi ho líto…
Ahoj holky, před časem jsem tu řešila „zácpu“ u syna (jsou mu necelé 2 roky). No a vlastně to pořád pokračuje..:( Chodí tak jednou za 2 až 3 dny, takže žádná hrůza, ale když už to přijde, je to běh na dlouhou trať. Několikrát za den se snaží, celý rudý a zpocený a výsledek? Žádný.. Pak se mu tedy třeba po hodině zadaří, ale má většinou na bobíku krev, je čerstvá, takže to svádím na problémy s prďkou, protože bobek je většinou fakt objemný a tvrdý..:(
Teď tedy k dotazu, co mu mám dávat a nedávat na jídlo, aby se to zlepšilo? Každé ráno mu dávám do mléka probiotika od Biopronu, ale nemám dojem, že by to nějak pomáhalo:( Začal méně pít, takže to přikládám i tomu, ale nevím, jak ho mám donutit:( Většinu ovoce mi plive, občas sezobne jablko, ale žádná sláva. Přesnídávky nechce. Lipánek nechce, jogurt jak ochucený, tak bílý nechce.. nechápu, ještě před časem tyhle věci normálně bez problémů jedl. Budu vděčná za jakoukoli radu, co zkusit, čeho se vyvarovat. Děkuji
@Lejaa - nám pomohla až Lactulosa (odkaz nejde vložit, najdi si LACTULOSE AL SIRUP 1X200ML Sirup)- dcera má 2,5..Jinak malá každý den jí jogurty, ovoce, možná málo pije.. Prý se děti v tomhle věku někdy „seknou“
@Lejaa dceři pomohla Lactulosa, jde koupit i bez předpisu a není návyková. Měla šílené problémy, tak jsem dávala tohle a probiotika. Když začala chodit každý den, ubrala jsem, až Lactulosu nedala. Přes léto to nad budete mít lepší i s ovocem, bude sezóna. Jídlo jí nepomáhalo žádné.
@Lejaa máme podobné problémy (dcera 3 roky) asi 4 měsíce. Na radu doktorky jsme dávali Forlax (nevím proč, ale laktulozu mi vymluvila a dala recept na Forlax), když se to po 2-3 měsících zlepšilo, tak jsem postupně ubírala, teď už nedávám vůbec a zatím celkem dobrý. Sice je bobek pořád tvrdý, ale aspoň už bez krve a chodí častěji (denně nebo obden). Ještě doktorka říkala vynechat banány, rýži, černý čaj, čokoládu. Banány malá miluje, takže co se to zlepšilo, občas už dostane, předtím jsem to vynechala úplně. Ona tenkrát i fňukala, že jí to bolí, teď je to o hodně lepší. Co mě taky štve, je, že málo pije, ale s tím člověk moc neudělá ![]()
Máme se synkem úplně to samé, je mu teda už 4,5 roku. Žádná z přírodních věcí nám nepomohla, až teď konečně opravdu prokazatelně
pomohla Medicol Vláknina pro děti. Jsou tam kromě vlákniny ještě i nějaké ty lactobacily. Je to takový prášek do vody. Já mu to dávám tak, že jenom půl odměrky každý den do asi 3 lžic vody smíchané s ovocným sirupem (jinak to chuťově není žádná sláva
a pak to musí hodně zapít vodou. Sice stále nechodí každý den, ale kaká krásně rychle a nebolí ho to. Píšou v návodu, že se to dá i zamíchat třeba do jogurtu. Ale ono to dost zahušťuje do takové kaše. Dávkování je tam psané vyšší a dvakrát denně, ale jemu to stačí takhle.
HOlky, děkuji moc.. Právě je mi ho strašně líto.. S doktorem jsem to zatím neřešila a chci zkusit něco „po domácku“ nejdřív. Nechci ho stresovat nějakým vyšetřením nebo tak.. prozatím. Už tak je z doktorů hotovej… V lednu prodělal Campylobaktera, takže se pořád chodilo na výtěry a tak:(
No a teď tohle.. četla jsem ještě, že je dobrej Lepicol pro děti, nemáte někdo zkušenost?
Ahoj Leejo, nam moc pomahaji svestky, tedy konkretne svestkove presnidavky. Dcera ma tedy mela problemy se zacpou (i kdyz tedy ne jako vy). Nedavno ji vysla celiakie ![]()