Opožděný vývoj batolete

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
24.5.12 10:02

opožděný vývoj batolete

Ahoj maminky,

chci se s vámi poradit.Možná jsou moje obavy zbytečné ale každá maminka to asi zná.Syn 17 měsíců,zatím nechodí,chodíme na RHB ale dle Dr.má ještě měsíc čas a nic divného na něm nevidí,takže tam se zatím nic neřeší.Má aktivní chodítko a s tím jezdí ale jinak se hrozně bojí,občas jde i za jednu ruku ale jak ho pustíme tak jde k zemi.Dál nemluví,řekne mama,tata,baf,béé(na ovce),tady.Nejeví zájem o jídlo,že by se zkoušel najíst sám nebo tak něco. Vím,že děti se nemají srovnávat ale stejně si někdy připadám hrozně když vidím na plavání stejně staré děti,které zvládají vše daleko líp. Nejdřív mi jeho chování připomínalo autistu ale začal mávat,posílat pusy a ukozovat takže to asi ne,ale nevím jestli bych se neměla poradit s doktorkou…Jak jste to zvládali vy?když vám okolí neustále říkalo,že je dítě něják pozadu?
Asi si to moc beru :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101547
24.5.12 10:10

S chozením nepomůžu, malý už přímo lítá, nicméně taky lezl a chodil později, než děti v okolí, ale zas vůbec nepadal, prostě se pustil až ve chvíli, kdy si byl úplně jistý.
Co se mluvení týká, tak je mu 19 měsíců a prostě nemluví, povětšinou pouze haf, někdy tata… nicméně rozumí snad všemu a spíš bych řekla, že nemá potřebu, co chce, a to si ukáže a pantomimu má sakra dobrou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
24.5.12 10:11

Ahoj :-) neboj se, on všechno dožene. můj synovec začal mluvit až ve třech letech, mentálně je naprosto v pořádku. Důležité je, jestli synátor mluvené řeči rozumí a reaguje na ni. Jestli ano, pak se nemusíš ničeho bát, on se rozmluvím až bude chtít :-) A s tím chozením bych to viděla stejně - pokud používá chodítko a ví, že má dávat jednu nožičku před druhou, tak to taky bude časem všechno v pořádku. Prostě potřebuje víc času, ale na tom není nic špatného :-)

• Citovat
  • Upravit
3780
24.5.12 10:14

Můj prcek sice chodí, ale taky začal později (cca v 15-ti) ale zase ještě neřekl ani máma - neřeším to, (i když bych byla ráda, kdyby byl trochu víc komunikativní ;) ) kluci prý bývají v tomhle pomalejší, mám v okolí hodně mamin, kterým kluci začali mluvit až kolem třetího roku, naštěstí mi nikdo nic nepředhazuje, a pokud ti leze, buď ráda - aspoň si posílí zádové svaly. A netrap se, ještě se ho nahoníš dost, až začne běhat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
24.5.12 10:18

Mluvení bych neřešila, pokud chodíte na RHB, tak podle mě víc s tím chozením udělat nemůžete, zkrátka je na sebe opatrný, to zase není na škodu, prvorozený byl taky na sebe opatrný a mohla jsem ho klidně nechat lozit po schodech a on si vylezl jen pár schodů a pak zase pozadu zpátky, nikdy nespadnul.
Některé děti zkrátka věci dělají později, ne proto, že by byly nějak postižené, ale zkrátka jsou moc opatrné, třeba trochu líné, ne tak vynalézavé, holt už se projevuje budoucí povaha a i ty naše dětičky jednou budou mít nějaké negativní vlastnosti :mrgreen:
Mně třeba druhorozený zatím ani nestojí, nesedí a já jsem v klidu, vidím, že se vyvíjí, sice svým tempem, ale pokroky tam jsou, tak si holt musím počkat. Třeba ten sed mě štve spíš z praktického hlediska, protože bych ho už třeba při nákupu posadila do košíku a nejde to :zed: Ale on si jednou sedne, jen mu to holt trvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.5.12 10:19

No já ani nevím jestli mi rozumí,když něco provede a okřiknu ho tak ví,že něco provedl a přijde(přileze)mi dát pusinku.Ale když na něj volám tak to musím hodně často opakovat aby se otočil.A třeba já mu čtu i knížky ale on o to nestojí,knížku mi zavírá a vzteká se u toho.max. si prohlížíme leporela.Ale zase docela pěkně chodí na nočník…I s jídlem to je peklo,když mu dávám něco,co nezná tak prostě zakroutí hlavou a nechce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
24.5.12 10:22

na čtení knížek je asi ještě brzo, někteří chlapečci si jedou v tom vývoji podle sebe :-) zase je šikovnej, že umí chodit na nočník :palec: To některý děti nezvládnou ani ve dvou letech. Neboj se, on to všechno dožene :-)

• Citovat
  • Upravit
Any11
24.5.12 10:27

@frozendarkness Mam to same… dcera mi sice chodi od 15m, ale mama rekla vedome poprve pred 14 dny (a to je starsi), rika, jak delaji zviratka, papa, kaka a tim to hasne ;) prohlizeni knizek se mnou nesnasi, vydrzi u toho tak minutu.. ona si nejradsi kuti neco sama ;)

Zas je treba od 16m bez plenek pres den :) takze bych tu fakt videla tu podobnost ;)

Moje dcera je proste lina, kdyz zacala chodit tak bez padu, proste jak pise Gladys opatrnejsi deti. Neboj, urcite to dozenou.

• Citovat
  • Upravit
2186
24.5.12 10:35

trápíš se zbytečně! eliška začla chodit v 18,5 měsících, mudra mi na 18-ti měsíční kontrole řekla, že pokud už se postavila, je jen otázka času, kdy se rozchodí, že se prostě bojí, v žádním případě nemáme vodit za ruce, tahat, nechat ji tak…
s mluvením taky žádná sláva, rozmluvila se snad až kolem 2. narozenin, loni na dovolené se známýma by člověk řek, že je od jejich /stejně starého/ chlapečka pozadu snad o rok, on už tehdy mluvil ve větách, poznával barvy, na nočník chodí od roku, od roku taky chodí, ale já jsem se tím už netrápila, nejhorší období jsem měla kolem věku 10 měsíců, kvůli tomu, že malá měla řemínky, začla pozdě lézt, nechtěla to předvést u doktroky, že umí klečet, do toho těch pár slov, co řekla, přestala říkat úplně, chvíli jsem se trápila…
a na nočník začala chodit snad ve 25,5 měsících, taky žádná hitparáda
asi je i líná, jak jí něco hnedka nejde, vyprdne se na to, absolutně třeba nemá zájem se ani odrážet na blbém odrážedle, ani loni, ani letos :nevim: , asi by chtěla, aby to jelo samo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
weminko
24.5.12 10:39

..

Jé tak tyhle „problémy“ taky řeším. My jsme teda o 2 měsíce mladší(15 měsíců), ale když jsem četla tvůj text tak jsem měla pocit, že čtu o svém dítku. Už 3 měsíce chodí kolem nábytku, ale na samostatné chození ještě nevypadá nezvládne ani stoj bez opory. Ale máme svalovou hypotonii, sedět se naučil teprve ve 13 měsících. Mluvení taky žádná sláva umí teda máma táta bába děda teta pa a napodobit kočku psa kachnu a prasátko, ale většinu se naučil teprve nedávno. Taky okolí vyzvídá jakto že ještě nechodí a jestli neni „opožděněj“ apod. Hoď tyhle řeči za hlavu a přestaň se jimi stresovat všechno přijde.. Já třeba hrozně řešila jak pořád neseděl lítali jsme od doktora k doktorovi nikde nic nenašli a pak najednou ze dne na den se posadil a sedel a takhle je to se vsim..Však on se toho v zivote jeste nabeha a namluvi :)) Jinak s tim jedenim jsme na tom taky podobne, sam se nenaji, ale vim ze techniku zvlada kdyz se mi povede ho „prekecat“ tak par lzic sam do pusy zvladne ale pak zacne delat blbiny hazet lzici na zem apod.. takze v tom nejste sami :)

• Citovat
  • Upravit
1258
24.5.12 10:41

náš malej byl opožděný jako miminko. Pást začal až skoro v 5 měsících a to tím stylem, že měl hlavičku hozenou až na zádech. Taky jsme chodili na RHB už od 14 dní po narození. Mě tam naopak paní, co s ním cvičila pomalu řekla, že to bude retard, že je opožděnej, má totálně zpomalený reflexy, chová se jak novorozenec a kdesi cosi. Výborné říct tohle prvorodičce v šestinedělí :cert: Pak to všechno ale krásně dohnal a na konci 10. měsíce začal chodit. Ale podle mě to je i tou povahou dítěte. On je do všeho hrr, všechno musí mít atd. S tím mluvením - má 14 měsíců a umí jen „tady a tam“. Rozumí ale skoro všemu co po něm chci. Třeba jednou při hře řekl nos, ale pak už nikdy. Takže to beru tak, že nemá potřebu mluvit a s tím co umí, si vystačí :nevim: Když na něj volám, taky musím někdy víckrát, než vůbec zaregistruje, že po něm něco chci a nebo prostě dělá, že mě neslyší..Čtení knížek ho taky nezajímá, max si ji „prolistuje“ sám. S jídlem teď máme taky boj. První sousto do něj musím narvat silou, on ho požmoulá a vyplivne a pak už baští jakš takš normálně. Takže krom toho chození jste na tom podobně jako my ;)
Jen mě tak napadlo, dělali vám v porodnici vyšetření sluchu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
24.5.12 10:48

Synovi je dnes přesně 17 měsíců. Sice začal před měsícem chodit, ale jinak je úplně to samé, jako píše zakladatelka. Taky chodíme do plavání, takže srovnávám, a ty lekce jsou pro mě kolikrát fakt utrpení. Párkrát jsem si po návratu domů i pobrečela… Hledala jsem na netu a byla přesvědčená, že syn je autista. Šla jsem s němu k naší dr. a ta nás pro jistotu poslala k psychologovi. Jdeme tam až v červnu, objednací doba 2 měsíce. Ale ukazovala jsem ho mezitím jedné známé dětské psycholožce a ta mi řekla, že je naprosto v pořádku, že tabulky by se obecně pro kluky měli upravit. Syn neukazuje doteď, ale věci mi podává. Pomalu začíná plnit jednoduché pokyny (ale asi tak týden) - kde je, míček, mimi, pití? Přinese tu věc. Osobně si začínám myslet, že mi rozumí mnohem víc, než vypadá. Jen na to prostě kašle, dělá jen to, co chce, co ho baví. Uklidňuju se tím, že mám doma dítě, které samostatně uvažuje, a ne cvičenou opičku, která, jak většina dětí z plavání, pořád dělá jen něco podle pokynů. Proč by měla děla pacipaci jenom proto, že to po něm zrovna chci, když právě dělá něco, co ho zajímá mnohem víc? O jídlo extra zájem nejeví taky, občas chce ochutnat, když mě vidí jíst. A proč taky? Já jídlu taky moc nedám… Takže pokud chceš mít klid, řekni doktorce svoje pochyby a ona vás může pro klid duše někam poslat. Myslím ale, že je to úúúplně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
920
24.5.12 10:53

Kája začala chodit tak nějak mezi 17 a 18 měsícem. Do té doby nechtěla ani za ruce. Pak prostě jednoho dne šla a do týdne běhala i venku. Ona ale byla pozadu už s lezením - plazit začala v 8. měsíci a lezla až v roce. Stavěla se tak tak od roka, ale spíš míň. Kája má nízké svalové napětí, od dvou měsíců do roka jsme cvičili Vojtovku. Ale taky je to hodně povahou. Je spíš pozorovací typ, nikdy netoužila dělat věci sama jako jiné děti. Sama tedy jedla, ale to proto, že byla velký jedlík. Její brácha je úplný opak. Zase Káje jsem už od půl roku mohla číst a moc jí to bavilo. Brácha vydrží chvilku a pak musí zase po svých. Vím, jak je to těžké, ale vydrž, každé dítě (pokud tedy nejsou nějaké fyziologické zábrany) má svůj čas, kdy to dá. Jo a mluvit - rozmluvila se až ve dvou a půl letech. Do té doby jen jednoduché výrazy, věty vůbec. teď jí budou čtyři a pusa se jí nezastaví :mrgreen:
@Ušoplesk - s tím odrážedlem - u nás bylo stejně. Absolutní nezájem. děti od roka drandili a ta naše potvora nic. A zase, loni v zimě jsem jí vzala na brusle a dala to hned. Bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6263
24.5.12 10:58

Ahoj, me zacala holka chodit take pozdeji, ale ne tolik. Lezt po 4 zacala tusim v 11ti mesicich, sedet okolo roka. Ve 14ti mesicich udelala sice prvni kroky, ale pak dlouho nic. Tak od tech 16ti chodi, ted uz teda lita. Dlouho moc nemluvila, ale co hur, vubec na mluvenou rec nereagovala. Proste ignorace nejvetsi. Uz jsem se bala, ona ma totiz diagnostikovanou lehkou ztratu sluchu na obou usich, ale dle Dr. uplne nepatrnou. Zda ji to poskozuje vyvoj reci se uvidi casem, naslouchatka nastesti nepotrebuje. Udajne bude hur slyset treba ve vetsim ruchu nebo nektera konkretni pismena. Zrovna dnes jdem na kontrolu. Male je ted 18 mesicu a je to tak mesic, co udelala ve vyvoji reci a porozumeni opravdu veliky skok. Najednou vi, co je jdeme na zahradu, bez si umyt ruce, zuj si boty, podej mi opici… a reaguje. Zacala hodne opakovat, vcera me sokovala zopakovanim vety- chces oloupat mandarinku? = bambajinku ovouat :) . Tak jsem si dost oddechla. Proste se predtim sousredila na jine veci a ta rec ji zajima zrovna ted.
Myslim, ze to, co popisujes u syna, je porad v norme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
24.5.12 10:59

@frozendarkness trak tvůj syn je hodně podobný mé malé…až na to, že ani za ruku nechtěla chodit v jeho věku- jen vedle nábytku, jendou rukou se přidržovala.

Začala chodit až na 21. měsíci a dost blbě- jako sama, že se pustila- a začaly jsme zase cvičit. No a ted chodí hezky, lepší se každým dnem.

Mluvení taky jen pár slov, knížky ji zajímaji spíš až ted, ale taky nevydrží dlouho. Vím, že mi rozumí, jen s etřeba o něčem bavíme a ona to přinese

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML