Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To nic neznamena. Kazde dite ma svoje tempo. Mam dva kluky 4 a 2 roky, mladsi je v necem hodne napred - napr. staveni kostek nebo porozumeni mluvene reci nebo zacal sam jist asi o rok drive nez bratr, ale v jinych vecech je zas pozadu - rec, samostatna chuze, chozeni na nocnik.
Přijde mi to normální a neřešila bych to. Syn také hodně věcí nedělal, prostě se mu nechtělo a nebavilo ho to (např. vkládačky a puzzle).
@Adelka951 třeba ty vkladačky chce. Už půl roku denně bere jednu vkladačku. A dodnes se to nenaučil. Všechno cpe do jednoho otvoru a diví se, že to nejde.
@murra v tomto případě je dítě ve všem a už od narození cca 3-6 měsíců za starším sourozencem. Všechno mu trvalo déle. První cílený úsměv byl kolem 4 měsíců.
Dítě je donošené.
A nebyl starsi sourozenec nadprumerne rychly?
Vazne mi to dite neprijde opozdene. Ja osobne bych pockala 3 mesice. Moje deti take dlouho nedelaly zadny velky pokrok a pak to slo raz naraz. A sve deti rozhodne nepovazuju za zaostale ![]()
Ale jestli maz pochybnosti, tak se porad s pediatrem.
Přijde mi to v pohodě, syn začal mluvit až ve 2 letech, rovnou ve větách a zároveň najednou uměl i všechny barvy, rozlišoval fialovou a růžovou, do té doby jen brn, brn. Chodit začal ve 13 měsících, sám jíst začal až ve školce - je to nejedlík, takže proč by vůbec jedl - čokoládku a bonbon zvládl sám
. Vkládačky mu neříkají nic ani dnes, ale když mluví na veřejnosti, všichni se usmívají, že je mudrlant. Zná značky aut, zvířata a zvuky zvířat taky nic, dcera když viděla psa div nevypadla z kočáru, on vůbec nic, ale bagr to bylo něco. Takže bych vůbec neřešila, ono srovnávat děti opravdu moc nejde.
Doktorce se to právě už nezdá, protože je pomalejší od narození a místo aby se rovnal, tak se rozdíl prý prohlubuje. Asi nemám míru. Mně naopak přijde, jak se za poslední dobu vylepšil, protože konečně začla ukazovat a reagovat na jméno. Podle ní je na úrovni přibližně ročního dítěte.
Máme za sebou vyšetření očí a dalšího a vracíme se s poznámkami, že se nedá pořádně vyšetřit, protože nespolupracuje úměrně věku…
Chce ho poslat na neurologii, tak nevím, jestli zbytečně nehysterčí a neveze se s módní vlnou - něco najít na každém dítěti.
Já bych na vysetreni šla. Co kdyby měla recht. Alespon nebudeš mit pochybnosti.
Mně to teda moc normální nepřijde, otázka je, jestli se to v roce a půl dá nějak efektivně řešit… Starší prcek byl v roce a půl pozadu v podstatě jen s řečí, jinak „fungoval“ úměrně věku a bojujeme s tím i teď v jeho šesti letech. Takže já bych klidně pro klid duše na neurologii zašla. Zvlášť pokud zaostává i v ostatních dovednostech… ![]()
@murra píše:
A nebyl starsi sourozenec nadprumerne rychly?
Vazne mi to dite neprijde opozdene. Ja osobne bych pockala 3 mesice. Moje deti take dlouho nedelaly zadny velky pokroka pak to slo raz naraz. A sve deti rozhodne nepovazuju za zaostale
Ale jestli maz pochybnosti, tak se porad s pediatrem.
Tohle je stav po velkém pokroku. Udělal vývojový skok, byla jsem celá šťastná, že je klid, že to dohnal a ono nic. ![]()
Starší byl lepší průměr, ale nic výjimečného.
@kate02 a co by měl umět a neumí? Co nedělá, že je na úrovni ročního dítěte? Mně to doktorka pořádně nevysvětlila, protože tam bylo víc lidí. Domluvíme se prý za 14 dní, až půjdeme na očkování.
@Anonymní píše:
@kate02 a co by měl umět a neumí? Co nedělá, že je na úrovni ročního dítěte? Mně to doktorka pořádně nevysvětlila, protože tam bylo víc lidí. Domluvíme se prý za 14 dní, až půjdeme na očkování.
http://www.maminka.cz/…e-1618-mesic
Tady to je popsaný docela dobře…
Mě by fakt hodně zarazilo to nemluvení a reagování nereagování… ![]()
Poradne se vyptej detske doktorky a zajdi na tu neurologii a uvidis na cem jsi. Drzim palce, at je to jen planej poplach ![]()
A dej nam pak vedet, jak jste dopadli.
@vin má staršího sourozence.