Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neboj,kamarádky holčička byla taky taková a chodit začala opatrně fakt až někdy kolem roku a půl.Mluvit taky nechce,ale každopádně je od té doby k nezastavení
a jí už taky úplně normálně.A mluvení vynahrazuje šikovností na jiné věci
![]()
Víš - pokud už se děcko zvedne a chodí za ruku nebo s chodítkem, určitě se bát nemusíš, je to otázka času a povahy, kdy se pustí do prostoru, neboj… a s motorickým vývojem to bylo u našeho syna stejně, a pak se tak rozkecal, že ve dvou letech byl najednou nejukecanější dítě v okolí… taky jsem srovnávala a nebylo mi z toho dobře. A jsem docela ráda, že dcera se narodila až jako druhá, kdybych ty děti měla naopak, tak mne klepne - ona v 17 měsících mluví ve větách a čtyřslabičných slovech, čímž se nechci chlubit, ale naopak ukázat, jaké obrovské rozdíly i mezi dvěma sourozenci jsou…
Dnes jsme právě byli na plavání a zase jsem z toho špatná..on mi rozumí uričté pokyny,ale taky jen když chce…Na neurologii jsme nebyli,dětská nás poslala jenom v 10měsících na RHB tak nevím jestli si tu neurologii mám vyžádat..?
@frozendarkness Přesně jako ten můj! Ale já si myslím, že rozumí, jen na mě kašle. Občas ani nereaguje na jméno, když je zaměstnaný nějakou „zajímavější“ činností. Po návratu z plavání jsem taky vždycky na prášky. Ale beru to tak, že mám prostě dítě, které má svou hlavu, což v životě také není špatné
Fakt bych na tvém místě byla v klidu, na 18měs. prohlídce se můžeš zmínit o pochybách a dr vás možná někam pošle. Ale do té doby může dojít k obrovskému posunu. Jo a ještě jsem si vzpomněla, že mi tchýně líčila, jak manžela, když byl malý, nechávali vyšetřit na ušním, jestli vůbec slyší, protože absolutně nereagoval na nic. A je úplně v pořádku, sportovec, VŠ… Ale občas s ním mám ten problém, že jakoby neslyší (hlavně když po něm něco chci) ![]()
Nebuď z toho špatná, leze nebo se plazí? Malej mojí kámošky se plazil jak voják, proti naší byl prostě divnej, jak nic neuměl, působilo to komicky. Podle její dr, to bylo tím,že měl od půl roku chůvu, která se mu zřejmě moc nevěnovala. Teď jim je oběma 4roky a jsou to úplně normální děti. Jak říká ten můj, v 18ti se na to nehraje
no malý leze,začal krátce před rokem…A teď i chodí s aktivním chodítkem či za ruku nebo podél zdí…
jestli si myslíš, že potřebujete neurologické vyšetření, taxi ho rozhodně vyžádej. švagrová si ho takhle vyžádala, doktorka jí docela nevybíravě sdělila, že je přehnaně starostlivá a podobně, no a na vyšetření jí sdělili, že syn má DMO. dětská to prostě nepoznala. Matka přece jen pozná na dítěti víc, je s ním každý den, ne jak doktorka, která jej vidí na pět minut jednou za čas.. takže jestli se Ti něco nezdá, vyžádej si vyšetření, budeš mít klid. ![]()
@frozendarkness : Ahojky…musím tě uklidnit a podpořit v tom, aby jsi byla klidná a nenechala se nějakými nezdari vůbec rozházet, podporuj ho v tom co vidíš, že mu jde a že vnímá a snaž to pouze trénovat, mému synovi jsou dva roky pryč a nemluví vůbec.. ukazuje jen když chce napít a jinak komunikace nula. Jjen vydává zvuky…a nebo se rozčiluje u nějaké činnosti. Řešila jsem to stejně jako ty, bulela a když jsem si přečetla o autismu naprosto se zhroutila, řešila to s pedoatr. a byl tu i terapeut, řekl, že je šikovný a v některých věcech zvládá to co nezvládá některé dítě ve třech letech, ale autistické rysy by se dali najít…ale v jeho věku je na závěry brzy a hodně se děti mění, hlavně kluci.
Tak mu dej ještě čas do tří let máš ještě na slzy čas. Na palvání chodíme taky a vypadá to tam stejně sice vodu miluje ale jakýkoli pokyn vůbec nechápe a nevnímá, prostě si jede svoje, jen mu nevadí že ho poleji.
Tak klid je vlastně ještě melý a má dost času.
Dokonce jsem nasadila dietu kuli zácpě…!! A to taky pomohlo.
Moje dcera začala lézt před prvním rokem a chodit skoro v 18 měsících, naprosto na všechno chtěla a řekla bych že chce dodnes svůj čas. Mluvit pořádně začala skoro ve 2,5 letech a za tři měsíce najednou zpívá 10 písniček, vykládá jak o závod. Zase si pořádně počkala a já teď sama vidím pokrok obrovský v řeči každý týden.
Omlouvám se za anonym, ale potřebovala bych nezávislé posouzení, jestli je dítě opožděné ve vývoji nebo ne. Dítěti bude za týden 18 měsíců.
Motorika - chodí i běhá, ale často padá, i když chodí už od 13 měsíců. Neumí odrážedlo a ani nic podobného. Ujde jen poměrně malý kousek a chce do ruky nebo kočáru. Schody zvládá jen za ruku, nohy nestřídá. Z jemné motoriky umí postavit 2 kostky na sebe, ale víc ne. Zatím nezvládá žádné vhazování a vkládání, jednoduché puzzle, nic.
Nedělá na povel žádné dětské hříčky - paci, pápá, jak jsi veliký, indiána… Umí poslechnout jen pár základních věcí - podej, hají, najdi, hačí. Ale u ostatního nic a to ani běžné věci jako jídlo, pití, jde se ven, názvy hraček.
Neumí ukázat žádnou část těla. Ukáže jen když něco chce - třeba když někdo dá dudlík někam, kam nedosáhne. Neukazuje na povel třeba kde je babička, děda. Neukáže nic v knížce a brání se, aby někdo ukazoval jeho rukou. U knížek prakticky nevydrží. Nevydrží ani u pohádek v televizi a to ani pár vteřin.
Nemluví a ani nedělá zvuky zvířat. Jen když vidí psa, tak dělá haaa.
Nemá pud sebezáchovy. Leze pořád po výškách a dodnes ho nikdo nedokázal naučit nic, co se nesmí - sahání na troubu a do zásuvek, okusování nábytku, lezení po stole.
Reaguje na své jméno. Udělá pápá, když se odchází a všichni mávají, tak se přidá. Umí dát pusu a pomazlit se.
Jinak se jedná o hodně citlivé dítě, které je silně fixované na matku, špatně snáší změny. To se odráží i v kvalitě nočního spánku.
Dítě má pořád dudlík, bez něj si cucá prsty. Neumí se samo najíst.
Nebudu psát, jestli se jedná o moje dítě nebo ne. Ale kdybyste byli na místě rodičů, řešili byste to, nebo je dítě pořád ještě v normě?
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale potřebovala bych nezávislé posouzení, jestli je dítě opožděné ve vývoji nebo ne. Dítěti bude za týden 18 měsíců.
Motorika - chodí i běhá, ale často padá, i když chodí už od 13 měsíců. Neumí odrážedlo a ani nic podobného. Ujde jen poměrně malý kousek a chce do ruky nebo kočáru. Schody zvládá jen za ruku, nohy nestřídá. Z jemné motoriky umí postavit 2 kostky na sebe, ale víc ne. Zatím nezvládá žádné vhazování a vkládání, jednoduché puzzle, nic.
Nedělá na povel žádné dětské hříčky - paci, pápá, jak jsi veliký, indiána… Umí poslechnout jen pár základních věcí - podej, hají, najdi, hačí. Ale u ostatního nic a to ani běžné věci jako jídlo, pití, jde se ven, názvy hraček.
Neumí ukázat žádnou část těla. Ukáže jen když něco chce - třeba když někdo dá dudlík někam, kam nedosáhne. Neukazuje na povel třeba kde je babička, děda. Neukáže nic v knížce a brání se, aby někdo ukazoval jeho rukou. U knížek prakticky nevydrží. Nevydrží ani u pohádek v televizi a to ani pár vteřin.
Nemluví a ani nedělá zvuky zvířat. Jen když vidí psa, tak dělá haaa.
Nemá pud sebezáchovy. Leze pořád po výškách a dodnes ho nikdo nedokázal naučit nic, co se nesmí - sahání na troubu a do zásuvek, okusování nábytku, lezení po stole.
Reaguje na své jméno. Udělá pápá, když se odchází a všichni mávají, tak se přidá. Umí dát pusu a pomazlit se.
Jinak se jedná o hodně citlivé dítě, které je silně fixované na matku, špatně snáší změny. To se odráží i v kvalitě nočního spánku.
Dítě má pořád dudlík, bez něj si cucá prsty. Neumí se samo najíst.
Nebudu psát, jestli se jedná o moje dítě nebo ne. Ale kdybyste byli na místě rodičů, řešili byste to, nebo je dítě pořád ještě v normě?
Přijde mi v širší normě. Že neukazuje a nemává na povel je taky ok, důležité je, pokud to používá ke komunikaci, což dle popisu dělá.
Syn byl na tom v tomhle věku dost podobne. protoze byl nedonoseny.tak jsme byli u psycholožky dělali si nejake testy o vývoji. krome opožděný řeči na něm nic zvláštního neshledal i. A dnes ve 3.5letech naopak mluvi dobře s od rána do večera. Dudlík tedy měl jen na spani. a na pohádku v TV by taky nevydržel koukat.dnes jo. knihy ho taky v 18 měsících moc nebrali.ted jo. nedelal zvuky zvířat. Schody byli taky dlouho za ruku a ne střídál nohy. skakat poradne neumí doted. v noci taky spal blbe.
Prijde mi dobry. V necem pomalejsi - kostky, ale to bych nejak nebrala. Kdyby mel starsiho sourozence, umel by vic. Neresila bych to. Jen, kdyby za 1/2 roku, do 2 let neudelal zadny pokrok.
Neprijde mi opozdene. Je to kluk? Myslim, ze mi dva synove na tom byli v 18 mesicich podobne. Pred druhymi narozeninami se skokem spoustu veci naucili.
Deti radu veci nedelaji, ne ze by to nedokazali, ale proste se jim nechce.