Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky, potřebuji od vás radu, malá bude mít za měsíc 2 roky a už jsme asi měsíc bez plínky přes den, od té doby začaly problémy s kakáním. Vždycky kakala denně nebo obden, ale teďka, co nemá plínku, tak kaká každý 4. den ( a to už má bříško úplně nafouklé a tvrdé), od druhého dne pořád říká aaa aaa - kakání, ale do nočníku se nevykaká a tvrdí, že kakání nemá. Čtvrtý den se hrozně kroutí a musí mít i pořádné bolení, kakání je jako kámen tvrdý, nevíte někdo, co s tím???? Máte někdo podobné zkušenosti? Děkuji moc…
Ahoj, kamarádka má kluka staršího a s kakáním taky čeká na plínku, prostě na nočník ani na záchod nejde, až když dostane třeba plínu na noc nebo pro jistotu na nějakou delší cestu, tak se hned vykaká. Do nočníku čůrá, ale kakat nechce. Když byli u nás, tak se třeba jde ještě schovat někam za dveře. Tak opravdu nevím, jestli by to pomohlo, dát třeba nočník i na nějaké místo, kde by měla vyloženě soukromí a třeba se naučí? Nebo pro začátek dávat plínku ob den, aby kakala, jak byla zvyklá a postupně odbourat? Fakt jen hádám z toho, co jsem slyšela, já mám proďolu plínovýho a na nočník se občas kakat podaří, protože máme knížku, ve které myška učí zvířátka chodit na velkou na nočník, bestseller a fakt pěkná a funguje, ale čůrá mi všude jak ratlík, takže naše odplínování je ještě na dlouho.
Ahoj, s tímto problémem bojujeme už dlouho, přes rok. Mladšího syna jsme odplenkovali cca ve 26 měsících a buď už v té době nebo po průjmu, který následoval brzy po tom, se začal, zřejmě, bát kakat a kakání vědomě zadržoval a působil si tím zácpu. Nejdéle vydržel nekakat cca 5 dnů, občas měl i krev na zadečku od toho, jak to bylo tuhé
Nepomohly laktobacílky, vláknina, žádna úprava stravy. Až po dohodě s doktorkou jsme začali používat laxativum - laktulózu. Ta moc pomohla alespoň v tom, že kakání změkčila a zahojil se zadeček. Sice teď prcek už v podstatě bez problémů chodí kakat každý den, ale většinou až potom, co ho já kakat pošlu, nikoli sám od sebe.
Tady je diskuse, kde je hodně zajímavých informací: https://www.emimino.cz/…zacpa-43109/
My jsme měli laktulózu do roka, uklidňovali mě, že to není návykové a opravdu pomohla, vysadila jsem, až když delší dobu chodil, ale to byla opravdová zácpa, tohle bych tipovala spíš na psychický problém.
U našeho malého to taky byl psychický problém. Ale i na to se laktulóza používá, změkčí kakání, dítě se časem přestane bát kakat, když ho to nebude bolet…
Malá má úplně to samý odplenkování a od tý doby zápasí se zácpou páč nechce kadit do záchoda nebo nočníku a drží to několik dní, zkoučíme kde co pak je to chvíli dobrý a pak je to zase zpátky. naše dr. to moc neřeší, dávala jsem jí Lactulosu, v nejhorším čípky. Jenže u nás je problém, že malá je aj chronický nepiják,takže to tomu taky nepomůže…u nás je to cesta do pekla a už nevím čím to řešit.. ovoce a zeleninu taky moc nechce takže fakt už nevím.
Teda nejvíc asi když je nejhůř tak pomůže ta lactulosa páč stolici roředí tak, že to neudrží, ale to taky nejde dělat věčně…moc jsem nepomohla, ale sama už taky nevím… ![]()
Mam to s malou stejne, curat na nocnik v poho, ale kakat ani nahodou, zadrzuje a o to je to horsi. Pomohla vlaknina do mlika, ma bobky od ty doby mekky a uz neplace pri tlaceni bolesti.
Vycky potrebuje byt pri kakani sama, takze odchazim, neptam se jestli bude bobek apod. Proste ji necham. Ze zacatku taky drzela i pet dni, ale ted co ji to uz neboli, chodi tak co 2. ![]()
Koukám kolik matek řeší stejný problémy
Malej má 26 měsíců, odplinkovanej je od 2 let. Když měl plinku kakal pravidelně každý ráno, bez plinky čural vzorně na nočník nebo kamkolik se postavil/posadil. Bobek ani omylem, pokadil se do boxerek. Nenadávala jsem mu, jen jsem mu řekla že se to nedělá, patří to do nočníku a zítra už to určitě zvládne, trvalo to asi 6 týdnů, pak byla první vlaštovka do nočník, oslavné tance, chválení až do nebes a teď už kajdí normálně, řekne si že chce udělat bobek a je to srovnaný. 100% je to psychickej blok, držím palečky ! ![]()
Ahoj, my měli to samé s malou
V lednu jsme „odplínkovali“ ,do té doby kadila pravidelně,i 2 x denně.Čůrat chodila v pohodě,ale ta stolice se nějak „blokla“. Malá se asi bála,byla to změna,no… zdá se mi,že tenhle problém má po přechodu na nočník hodně dětí. Nechtěla kakat třeba 4-5 dní, pak už se kroutila, chtěla vždycky při kadění držet za ruku…trvalo to tak 3 týdny,myslím.Postupně se to zlepšovalo.
Ani jsem žádné projímadlo nedávala.Pro ty mrňata je to velká změna -plína-nočník,tak asi často takhle reagují. Ono se to zlepší,neboj…až si trošku zvykne ![]()