Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Synovec má vývojovou dysfázii. Hodně mu pomohla tato metoda: https://elkonin.cz/…tika-metody/
Na čtení měl jiný slabikář, podle kterého se učil číst. Chodil do přípravné třídy ZŠ. Asistenta nemá, již je na druhém stupni.
Moc děkuji tu uz mám domluvenou ale od příštího roku cena mi byla řečená na 10 tisíc.
Tudíž snad v září začneme pro předškoláky 🙈
Doufám že nás to posune. Ty částky jsou šílené i vc ergoterapii ale ta ho moc baví a posunuje
Ale děkuji přečtu o tom více
A v 5 letech byl to boj?
První třída? Zvládl to, doufám že to zvládneme taky.
Zvládl to, čte lépe než většina třídy. Sestra se mu hodně věnovala a musí dělat doma více než ostatní, aby to zvládl.
To je u dysfazie uplne normalni, vse, co popisujes. Mam dceru s VD, te uz je 14.
Dulezite a super je to, ze se mu venujete a pracujete na zlepseni.
Jako konkretne to porozumeni je i ted u dcery proste horsi, to se nezmenilo. Ma to jinak, nez vrstevnici bez VD.
A zvládla běžnou zs? Měla jste pro ni také odklad? Asistenta? 🙏 Moc děkuji.
Ahoj, syn na tom byl v peti letech podobne jako ty, ma tedy k poruse reci a porozumeni PAS a ADHD. Dostal odklad a nastoupil v necelych 7,5 letech na beznou ZS s asistentem. Ted je mu 13 a rec i porozumeni jsou v normalu ![]()
Já mám dítě s VD. Musí mít ve škole asistentku a úlevy. Textům nerozumí, asistentka mu musí zadání vysvětlit.
Mám syna s lehkou dysfazií. Nyní je v devítce, první třída byla v pohodě, od třetí měl na základě doporučení PPP podpůrný režim ve škole. On má i dyslexii. Na logopedii jsme docházeli ještě vloni. Neboj se, určitě to zvládnete. Ty děti dělají klidně během půl roku neskutečné pokroky.
Našemu bylo teď 6. Nakonec jsme se rozhodli pro logopedickou školu, protože ta normální je na něj prostě moc lidí a hlučná a on je hlavně sociálně slabej, je to takovej hodnej tuňta nešikovnej. Má genetickou vadu, která to dělá, včetně řeči. Ale výhoda je, ze mu vyšla vysoká inteligence, umí počitat, psát všechny písmena atd. Ale co bylo ve školce, to vubec, řekne že nic
chodíme na logopedii i ergo každý týden uz fakt dlouho. Do školy ho budu muset vozit každý den a jedna cesta půl hodiny, takže 2 hodiny denně v autě. Ale říkali, ze většina dětí se zlepší do treti třídy a jdou pak do normální školy. On by ji asi zvládnul, ale bylo by to trápení.
Syn je v bezne skole s asistentkou, nema samé 1, ale nepropada, takze ok. Porozumění vazne i ted ve treti tride, v tomto by zrovna jemu odklad nepomohl. Stejně tak učení se nazpaměť (básničky, rady nasobku, vyjmenovaná slova), to on proste nezvlada. Jemu by vlastne odklad v ničem nepomohl. Výslovnost jsme snad dopilovali ted v te treti tride, porozumění se sice zlepšuje, ale nějaký extra skok uz nebyl, jde to pomalu. Vyjadřování je porad bída. A ma k tomu další veci… kazdpadne na specku to neni a logo školu tu nemame a jemu by ani tam nebylo dobre, VD u nej neni ten největší problem.
Ahoj,
nerozumím proč by šel do logo školy. Já mám dceru s vývojovou dysfázii, dyspraxii a zkříženou lateralitou. Mluvu měla příšernou - svůj jazyk, špatná výslovnost,. špatné porozumění a šla o rok později ale do běžné školy s PO2
v logoškole akorát pochytí špatnou mluvu, pokud mluví hezky.
Sama pracuji s dítětem s vývojovou dysfázii, těžší případ a je ve státní škole s PO3 a k tomu má 2hodiny SPP.
Trvej na státní škole s PO ![]()
Za mě hrozně moc záleží i na té škole. Mam 2 děti se smíšenou VD, vysokou inteligencí a mimořádným nadáním + u jednoho SPU a další věci, které vylezly až věkem ( hodně puberta ).
U jednoho škola ok. Tak nějak normální.
U druhého to bylo náročné. Vlastně vždycky to bylo náročné. Oba zvládli běžnou ZŠ s IVP a asistentem na prvním stupni.
Dneska jsou oba na středních školách. Jeden s IVP stále. Druhý úplně bez.
Ještě mám třetí dítě a tam se uvidí. Původně měl poruchu pozornosti a VD. Teď údajně má AS. Uvidíme jak to tam dopadne.
@chs.jasmin No u nás nebyla asi tak mega problém mluva, jako 28 dětí ve třídě, afektivní jednání, atd, atd…
To byl mazec. Těch dětí s IVP tam bylo několik. Kluci byli silný ročník. Naštěstí měli dobrý učitele, ale roky toho jednoho označovali za nejnáročnější dítě ve třídě.
Ale za mě hodně záleželo jak se to v té třídě poskládalo - děti - jaký byl AP s jaký učitel.
Druhý stupeň už byl úplně jinde a střední škola taky.
Pak mám ještě školkové dítě. Původně s VD, dnes asi? AS ( nevím ) a ADHD a sociálního Mimoně a co bude dělat ve třídě s 25 dětmi si přestavit neumím. Blby je že je trosku jinde celkově. Co s nim nevím.
@chs.jasmin píše: Více
Proč by chytal špatnou mluvu? Třeba s naším si nechtějí hrát děti, nerozumí mu a jemu je to tak nějak jedno naštěstí asi, hraje si hodně sám. Na běžné škole by se mu navíc děti smály
ve školce prý před ostatníma nechce ani moc mluvit.
Dobrý večer, maminky. Rada bych se zeptala, jak to bylo u vašich dětí v pěti letech. Syn má momentálně diagnostikovanou smíšenou vývojovou disfázi. Od tří let máme logopedii. Věnujeme se jí skoro každý den. Za ty dva roky udělal neskutečný pokrok. Teď je ve fázi, kdy nám odpovídá a mluví, dalo by se říci v jednoduchých větách, problémy jsou však s porozumění. Pokud dojde ze školky, ptám se, co dělali. Dokáže mi to někdy popsat jednoduchými slovy.
Některé dny je doma, zeptám se ho co sme dnes dělali dokáže mě říct, ve školce sme hráli s dětmi Říkám ne dneska si byl doma.
Momentálně řešíme odklad školní docházky. Byli jsme na konzultaci v SPC, kde nám řekla, že pokud by nám odklad neklapnul, musel by nastoupit do logo školy, což je pro nás strašně složité, protože je od našeho bydliště opravdu daleko. Takže jsme se shodli, že dostane rok odklad a za ten rok uvidíme, a já doufám, že zvládne základní školu, samozřejmě s asistentem. Do té doby vlastně nám zbývá ještě rok a půl a musíme opravdu udělat kus cesty, ale nevím, jestli to všechno zvládneme. Nedokážu si představit, že sám v té škole má nějakým způsobem fungovat. Doma se krásně učí matematika (čísla) přiřazování počet atd. Pozna barvy, tak to všechno umí. Básničky, pokud jsou udělané obrázkovou formou, tak je zvládne taky. Ve školce ho chválí, že udělal hrozný velký posun, nicméně pořád je to málo na ten jeho věk. Není to srovnatelné s těmi vrstavníky.
Ve školce byl popsán papír do SPC v kolektivu je lepší Ale pořád se více zahraje s mladšími dětmi.
Nedokáže pochopit zadání nebo hru má s tím problém.
U činnosti vydrží déle, nicméně pořád někdy nedokonci věci.
Abych to zahrnula výslovnosta krásnou, nicméně slovní zásoba je menší odpovídá krátkými jednoduchými větami.
Porozumneni v řeči to je největší problémm
Vy co stě dočetli až sem děkuji..
Jak to bylo prosím u vás dál běžná ZS, rok a půl uděláme pokrok?
Máme logo, ergoterapie, nové neurovyvojovku, plavání, učeního doma co svět neviděl.
Ale pořád je to málo..