Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U psychologa bych to asi neřešila okrajově, ale jako prioritu. Chlapečka je mi strašně líto.
Mám první dítě taky,,jiné,, a proto jsme i se sourozencem čekali až bude víc samostatný.
@Anonymní píše: Více
Takže je toho na tebe prostě moc. Je fajn, že si problém uvědomuješ, ale nervy ti musí strašně pracovat. Co nějaká antidepresiva? To by třeba nepomohlo?
@kavenka od zjištění beru tritico, ale zatím si žádné změny nevšímám. Chtěla jsem to za 14 dní probrat s psychiatrem.
Já se přiznám, že s podobnými pocity jsem bojovala, když byl nejstarší rok a půl a narodila se mi druhá dcera. Byla jsem unavená, frustrovaná, nevyspalá atd. odbourávaly jsme právě plenky a dcerka mluvila hrozně nesrozumitelně, nechtěla chodit na procházky.. prostě mi připadalo v poporodním propadu, že mi dělá všechno naschvál. Kolikrát jsem na ni houkla, ať už konečně začne mluvit atd. Snažila jsem se s tím bojovat, pomohlo, když si jedno z dětí vzal manžel - ať už novorozence v kočárku nebo chovat, nebo starší někam na výlet. Odpočinout si je fajn.
To je mi líto. Možná ti je změní a třeba se budeš cítit aspoň trochu lépe. Někdy to hned nesedne.
Drž se
věřím, že děláš co můžeš.
S starsi dcerou bylo hodne veci vydrenych. Asi jinak nez u vas, ona byla recove i motoricky celkem v pohode, ale treba do 7r nepozdravila nikoho, mladsim sourozencum jsem jednou, dvakrat rekla, ze se zdravi, a delali to. Ja si uz moc nevzpomenu na priklady, jsou velci. Ale bylo toho hodne, co doteklo doslova po nekolika letech. Ja byla u mladsich spis prekvapena, ze vychova muze byt tak „easy“ a hlavne jsem tedy byla vdecna, ze to nemam jeste podruhe a potreti.
Kazdopadne mas toho moc, drz se
. Co odejit do jine mistnosti, kdyz te ten vztek popadne
?
Je vidět, že jsi v nervech, ale snaž se to nevybíjet na synovi.
Jinak malá rada, to dítě ti neodpoví, co chce k večeři, pokud mu nedáš na výběr. Co chce k večeři neví kolikrát ani dospělý a dítě opravdu netuší, co máte v lednici. Musíš se ho zeptat konkrétně? Chceš k večeři rohlík se šunkou nebo krupicovou kaši? Pak bude dítě vědět, co odpověď a ty nebudeš v nervech. A tohle se aplikuje na všechno. Co chceš dělat? Hrát si s legem nebo kreslit? Co si chceš vzít na sebe? Modré nebo zelené tričko? Musíš dávat možnosti, jinak je to pro dítě moc abstraktní.
Bohužel nepočká. Takhle se ti k tlaku na psychiku kromě umírání rodičů ještě přidávají oprávněné výčitky, že jsi zlá na syna.
Nehledě na to, že on je v tom skutečně nevinne.
Kromě toho, co radi @Lil Kitkatt, bych ještě přidala vycouváni ze situace, kterou nezvládáš. Prostě na chvíli odejdi do vedlejší místnosti, tam vypěň nebo se uklidni jinak a pak bez zpět k synovi
My jsme pro dítě co nemluvilo a nerozumělo k věku používali komunikační kartičky / sešity. Dost to usnadnilo situace …
Každému občas ujedou nervy a ano ty si v extrémním stresu ideální by bylo kdyby si na syna tyhle věci neházela ale… za me by mohlo pomoci, kdyz uz k te situaci dojde, si k synovi sednou/kleknout a říct mu … ty za nic nemůžeš omlouvam se ze jsem ne tebe byla ošklivá neni ti tvoje chyba jsem ted vystresovaná protože de děje tohle a tohle pracuji na tom snažím se aby se to neopakovalo mrzi me to miluju tě…. Aby proste věděl ![]()
On to z tebe cítí to je fakt moc příjemnej pocit pro dítě aha máma se na mě zlobí ikdyž nic nedělám…takže situaci s rodiči nezávidím ale ty jsi rodič a,,ubližuješ" svému dítěti byť ne fyzicky.
To beru na spaní, vezmu i dvě a také žádné změny
Za mě je dobré pracovat na tom uvědomění si, že je to dítě, ne malý dospělý, dítě. Když na tebe jde vztek, udělej pár kroků dozadu, dostan se fyzicky pryč z té situace. Ať se můžeš resetovat a uvědomit si, že po něm opravdu chceš něco, co ještě nezvládne. Když vycouveš a zmlkneš, tak ti to dá možnost vědomi toho, že ty vole, vždyť se nic neděje, proč na sebe ječet kvůli otázce k jidlu. Dosaď jakoukoliv situaci. Je fakt málo věcí, které zrovna nejdou přerušit. Držím palce, je toho na tebe opravdu hodně.
Máte někdo zkušenost? Co Vám pomohlo, případně to přešlo někdy?
Na úvod ještě dodávám, že k psychologovi chodím a řešíme to, ale aktuálně spíše jen okrajově, řešíme jiné věci (taky to na to může mít vliv, hodně mě to ovlivňuje).
Mám dva kluky 3 roky a 13 měsíců. První byl od malá dost náročný, doteď nespí, je ve všem pozadu. Na diagnózu to asi není, ač teda termín u klinika a fyzio mám. Je mu špatně rozumět, jeho porozumění taky není zdaleka ideální. Ale teď od nástupu do školky hodně poskočil, už nemá tak často echolálie a více reálně povídá. Fyzicky šel taky dost kupředu.
Ale k věci, ať se zbytečně nerozepisuju. Od cca půl roku mladšího se mi občas stává, že chytnu na staršího vztek, když mi v něčem nerozumí, nebo mu něco nejde. Je to kvůli tomu, že mladší je vývojově drak, už mi tu běhá a leze po skříních a říká první reálná slova a já si skrze to uvědomuju, jak obrovský rozdíl v nich je (vývojově).
Jsem na něj vyloženě vzteklá, zvyšuji hlas. Pak je mi to líto, ale v ten moment se zatím neumím ovládnout. Jsem frustrovaná, že je s ním vše tak těžké. V okolí jsou všechny děti stejného věku napřed, takže už od mala neustále vidím, že prostě pozadu je. V něčem hodně, v něčem méně. Dle mudry to spíše dožene, je prostě svůj (ale jak jsem psala výše, termíny už máme)
Občas si myslím, že to i přehráním (samozřejmě to přehráním celkově, teď to myslím tak, že můj požadavek není na jeho věk oprávněný). Prostě už mi hlava automaticky skáče k tomu, že je vše kvůli jeho pomalosti, místo abych se zamyslela nad tím, zda toho po něm nechci moc. Např. dnes jsem se ptala „co chceš k večeři?“ a naštvaně na něj vyjela, když pořád jen opakoval „haminku nějakou“
Hrozně moc se toho chci zbavit, ale často se neuhlídám.
Je to někdo, kdo se s něčím podobným potýkal?