Dysgrafie

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
4.6.09 14:33

Tak jsem si teď vyslechla názor, že jsem blbá, že ji chci poslat do PPP. Že mi z děcka udělají magora, co patří do zvláštní školy a že se budou ve všem šťourat :-( . Taky názor. Tak teď nevím, jestli jsem blbá já?
Myslele jsem si, že jsou od toho, aby pomohli a ne aby šťourali… :-)

• Citovat
  • Upravit
21850
4.6.09 14:38

Pane jo, a kdo ti to řekl, v těch poradnách jsou odborníci, kteří nemají ani zájem ani čas se šťourat v něčem, co nepotřebují vědět, naopak si tě vyposlechnou a podívají se na problém z jiného úhlu a když ti neporadí, tak určitě neublíží.
To je staršný přežitek, že kdo jde do nějaké poradny nebo k odborníkovi,tak že je hned magor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
4.6.09 14:56

Dotazník učitelce klidně vyplnit dej, je to běžný postup; do poradny ho můžeš odnést i ty, stejně máš právo dokumentaci svého dítěte vidět + většinou chtějí vidět stejně i sešit/sešity a budou mluvit i s tebou, s dcerkou, dělat s ní testy - nejen čtení a psaní. Vyjádření učitele je jen jeden zdroj informací.

Pokud se tvoje podezření potvrdí, dostaneš podklady, jak s malou pracovat, někde se i dá docházet na lekce, stejně tak ve škole budou muset spolu s tebou vypracovat individuální vzdělávací plán, tam se objeví mj. i to, jak poruchu kompenzovat a jak ji zohlednit při výuce a klasifikaci.

Samozřejmě vyjádření PPP není důvod k nicnedělání, lehčí poruchy se při dobré a dlouhodobé péči dají kompenzovat úplně, těžší alespoň částečně, dítě může mít radost ze čtení, naučit se správně psát, může jednou studovat, na druhou stranu, pokud vidíš i přes pravidelnou domácí přípravu stále stejný problém v určité oblasti, není důvod nechat sekat dceři zbytečně pětky.

Počítej trochu s tím, že může být potřeba změnit učitelku nebo školu, pokud se k tomu staví takto; většinou vychází podnět k vyšetření od učitele v 1. - 2. třídě.

Jestli někdo dělá z tvé dcery magora, tak učitelka, která tyhle věci bez prozkloumání přechází.

Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
4.6.09 15:29

Ahoj, můj přítel je dyslektik (největší problém YI, SZ, cizí jazyky mu taky moc nejdou) - diagnostikovali mu to asi ve 3. třídě ZŠ. Docházel do poradny, jeho maminka se s ním doma učila dle doporučení, nějaké ovoce to přineslo, ale dneska, když píše mejly a nezapne si kontrolu pravopisu, to ten češtin dostává pěkně zabrat. Co tchyně vyprávěla, tak s učitelkami ze ZŠ si pěkně užili, všechny staré brécy ho považovaly za debila, akorát fyzikář objevil, že má talent na technické obory. Pak šel na strojní průmyslovku a tam už to prý byla pohoda, pak na ČVUT. Kdyby ty úči ze ZŠ nebyly dneska už mrtvé, mohl by se jim pochlubit červeným diplomem a doktorátem:-)
Takže neboj, tvoje dcerka bude mít určitě talent na něco jiného a ten je potřeba rozvíjet. Jak jí jde třeba matika?;-) A do té poradny rozhodně jděte, ať si říká okolí co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.6.09 08:19

Díky všem za odpovědi a podporu.
Jinde problémy nemá, ale ty diktáty, přepisy a čtení - ty jsou teda výrazně na prd.
Včera jsem to už rozjela, tak Vám pak dám vědět, jak jsem dopadly.
Díky Hanka

• Citovat
  • Upravit
18305
3.1.10 22:02

Dovolím si připojit svou zkušenost. Ve škole jsem patříval vždycky spíš k lepším žákům, ale jenom já jsem věděl, kolik je za tím dřiny. Už na prvním stupni jsem sedával nad učením čtyři nebo pět hodin - ne že by mě nutili, ale JÁ JSEM CHTĚL mít co nejlepší známky, pokud možno samé jedničky. U nás odma se vždycky vedly řeči v tom smyslu, že vzdělaný člověk se v životě neztratí. Taky mně spousta věcí už na prvním stupni nešla. Ale první dvojku na vysvědčení jsem měl ve čtvrté třídě - z tělocviku… Třeba problémy se čtením a s diktátama jsem překonával svérázným způsobem: jako extrémní knihomol jsem přečetl skoro všechny knížky, co jsem kde našel - včetně detektivek a knížek o háčkování… Fakt, nekecám. A hledal jsem tam slovní obraty, co ještě neznám. Učitelky kroutily hlavou, ale z diktátů bývaly pak už spolehlivě jenom jedničky. V dalších letech jsem se taky docela dřel (a na střední škole ještě víc), ale základní i střední školu jsem končil na samé jedničky. Bylo to ale o tom, že JÁ SÁM JSEM TO CHTĚL.
A kde je pointa příběhu? V devatenácti jsem dělal jakési hodně obsáhlé psychotesty, kde na mě při probírání výsledků kromě jiného vybalili, že jsem - třicetiprocentní dyslektik…
Takže dyslexie, dysgrafie a další poruchy nemusí bránit ve studiu. Musí ale malý človíček sám chtít něčeho dosáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
15.1.10 11:20

Mám taky zkušenost s nepozorností ve škole.Syn je dyslektik,dysgrafik a má poruchu pozornosti.
Dnes jsem byla ve škole a učitelka mi sdělila,že syn (10let) je na propadnutí z češtiny.V tu ránu jsem byla na upadnutí já…v sešitech má nejhorší známku 2/3.
Chystáme se na neurologii a asi to dopadne tak,že mu nasadí nějaké léky.
Jestli máte někdo zkušenosti s léky při poruše pozornosti,ozvěte se mi.Trochu se té chemie v dětském těle děsím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.10 08:54

ahojky mám 9 letého syna se stejným problémem…sice čte jko když bičem mrská ale to psaní to je taky horor…navíc je levák s obrácenou lateralitou..tzn že píše levou ale vedoucí oko je pravý.určo řekni učitelce at ti napíše papír do ppp.my tam byli taky ,a pokud něco najdou bude mít dcera nějaký úlevy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.7.10 09:42

ahojky můj syn má tn samý problém v ppp mu diagnostikovali dysgrafii,ale diktáty má za 1-2,spíš píše strašně velý písmena.určitě s ní zajdi do porayny a tamti řeknou co a jak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.7.10 09:47

když tak ji zkus objednat šimonovy pracovní sešity na motoriku atd,mě je doporučily v ppp.poud chceš tak mi pošli mejl a já ti pošlu adresu toho obchodu,mají tam dost potřeb i pro dysgrafiky.hezký den!jířa :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
26.7.10 17:19

Určitě se přikláním k návštěvě pedagogicko psychologické poradny, znám z vlastní zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
27.7.10 19:33

Nedej se odradit a jdi sní do PPP moje nejmladší dcera je dysgrafik, dyslektik a dysortogafik na vyštření jsem sní už byla ke konci první třídy, ve škole má speciální studijní plán a teď už školu zvládá v pohodě a že předtím byla nešťastná a žádné velké úlevy nemá jen třeba nepíše celý diktát, ale jen část má na to delší dobu a podobně. Nás taky diktáty strašně trápily pokaždý brečela, že je hloupá a že jí to nejde a teď je šťastná a spokojená.Držím palce ať vám to vše dobře dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.11 21:20

Dysgrafie

Jsem maminkou ,která má dítě ve 4 třídě,která má doporučenou integraci na dysgrafiku, dyskalkulii ,přesto nemá při vyučování žádné pomůcky , úlevy!! Paní učitelka ji to netoleruje píše diktáty stejně dlouhé jako spolužáci bez poruch učení!Psát psycholog může co chce,přesto si to dělají sami.
Pedagogické poradny doporučovali znázornění ve výpočtech i zkrácené diktáty atd.
Výsledkem je dítě zbytečně obdrží horší známky s diktátů i výpočtů !!! :roll:

• Citovat
  • Upravit
1
10.4.12 13:25

dysgrafik kam po ZŠ?

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli nevíte jak je to potom s přijetím na střední školu/gymnázium? Je možné že by syna kvůli dysgrafii nepřijali? Syn je dysgrafik, ale jinak je přirozeně inteligentní. Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
10.4.12 13:44

Ahoj martinnn.Jsem sice teď na rodičovské, ale jinak pracuji jako učitelka češtiny, angličtiny a španělštiny na gymnáziu. Dysgrafie rozhodně není důvod, proč by Tvůj syn neměl být přijat na střední školu. O přijetí rozhoduje buď prospěch nebo přijímací zkoušky. Doporučuji zajít na Vámi zvolenou školu, sejít se s ředitelem a osobně se zeptat, jak se studenty pracují, pokud mají diagnostikovanou dysgrafii. Předpokládám, že máte zprávu z pedagogicko-psychologické poradny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí