Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pane jo, a kdo ti to řekl, v těch poradnách jsou odborníci, kteří nemají ani zájem ani čas se šťourat v něčem, co nepotřebují vědět, naopak si tě vyposlechnou a podívají se na problém z jiného úhlu a když ti neporadí, tak určitě neublíží.
To je staršný přežitek, že kdo jde do nějaké poradny nebo k odborníkovi,tak že je hned magor.
Dotazník učitelce klidně vyplnit dej, je to běžný postup; do poradny ho můžeš odnést i ty, stejně máš právo dokumentaci svého dítěte vidět + většinou chtějí vidět stejně i sešit/sešity a budou mluvit i s tebou, s dcerkou, dělat s ní testy - nejen čtení a psaní. Vyjádření učitele je jen jeden zdroj informací.
Pokud se tvoje podezření potvrdí, dostaneš podklady, jak s malou pracovat, někde se i dá docházet na lekce, stejně tak ve škole budou muset spolu s tebou vypracovat individuální vzdělávací plán, tam se objeví mj. i to, jak poruchu kompenzovat a jak ji zohlednit při výuce a klasifikaci.
Samozřejmě vyjádření PPP není důvod k nicnedělání, lehčí poruchy se při dobré a dlouhodobé péči dají kompenzovat úplně, těžší alespoň částečně, dítě může mít radost ze čtení, naučit se správně psát, může jednou studovat, na druhou stranu, pokud vidíš i přes pravidelnou domácí přípravu stále stejný problém v určité oblasti, není důvod nechat sekat dceři zbytečně pětky.
Počítej trochu s tím, že může být potřeba změnit učitelku nebo školu, pokud se k tomu staví takto; většinou vychází podnět k vyšetření od učitele v 1. - 2. třídě.
Jestli někdo dělá z tvé dcery magora, tak učitelka, která tyhle věci bez prozkloumání přechází.
Hodně štěstí.
Ahoj, můj přítel je dyslektik (největší problém YI, SZ, cizí jazyky mu taky moc nejdou) - diagnostikovali mu to asi ve 3. třídě ZŠ. Docházel do poradny, jeho maminka se s ním doma učila dle doporučení, nějaké ovoce to přineslo, ale dneska, když píše mejly a nezapne si kontrolu pravopisu, to ten češtin dostává pěkně zabrat. Co tchyně vyprávěla, tak s učitelkami ze ZŠ si pěkně užili, všechny staré brécy ho považovaly za debila, akorát fyzikář objevil, že má talent na technické obory. Pak šel na strojní průmyslovku a tam už to prý byla pohoda, pak na ČVUT. Kdyby ty úči ze ZŠ nebyly dneska už mrtvé, mohl by se jim pochlubit červeným diplomem a doktorátem:-)
Takže neboj, tvoje dcerka bude mít určitě talent na něco jiného a ten je potřeba rozvíjet. Jak jí jde třeba matika?;-) A do té poradny rozhodně jděte, ať si říká okolí co chce.
Díky všem za odpovědi a podporu.
Jinde problémy nemá, ale ty diktáty, přepisy a čtení - ty jsou teda výrazně na prd.
Včera jsem to už rozjela, tak Vám pak dám vědět, jak jsem dopadly.
Díky Hanka
Dovolím si připojit svou zkušenost. Ve škole jsem patříval vždycky spíš k lepším žákům, ale jenom já jsem věděl, kolik je za tím dřiny. Už na prvním stupni jsem sedával nad učením čtyři nebo pět hodin - ne že by mě nutili, ale JÁ JSEM CHTĚL mít co nejlepší známky, pokud možno samé jedničky. U nás odma se vždycky vedly řeči v tom smyslu, že vzdělaný člověk se v životě neztratí. Taky mně spousta věcí už na prvním stupni nešla. Ale první dvojku na vysvědčení jsem měl ve čtvrté třídě - z tělocviku… Třeba problémy se čtením a s diktátama jsem překonával svérázným způsobem: jako extrémní knihomol jsem přečetl skoro všechny knížky, co jsem kde našel - včetně detektivek a knížek o háčkování… Fakt, nekecám. A hledal jsem tam slovní obraty, co ještě neznám. Učitelky kroutily hlavou, ale z diktátů bývaly pak už spolehlivě jenom jedničky. V dalších letech jsem se taky docela dřel (a na střední škole ještě víc), ale základní i střední školu jsem končil na samé jedničky. Bylo to ale o tom, že JÁ SÁM JSEM TO CHTĚL.
A kde je pointa příběhu? V devatenácti jsem dělal jakési hodně obsáhlé psychotesty, kde na mě při probírání výsledků kromě jiného vybalili, že jsem - třicetiprocentní dyslektik…
Takže dyslexie, dysgrafie a další poruchy nemusí bránit ve studiu. Musí ale malý človíček sám chtít něčeho dosáhnout.
Mám taky zkušenost s nepozorností ve škole.Syn je dyslektik,dysgrafik a má poruchu pozornosti.
Dnes jsem byla ve škole a učitelka mi sdělila,že syn (10let) je na propadnutí z češtiny.V tu ránu jsem byla na upadnutí já…v sešitech má nejhorší známku 2/3.
Chystáme se na neurologii a asi to dopadne tak,že mu nasadí nějaké léky.
Jestli máte někdo zkušenosti s léky při poruše pozornosti,ozvěte se mi.Trochu se té chemie v dětském těle děsím
ahojky mám 9 letého syna se stejným problémem…sice čte jko když bičem mrská ale to psaní to je taky horor…navíc je levák s obrácenou lateralitou..tzn že píše levou ale vedoucí oko je pravý.určo řekni učitelce at ti napíše papír do ppp.my tam byli taky ,a pokud něco najdou bude mít dcera nějaký úlevy.
ahojky můj syn má tn samý problém v ppp mu diagnostikovali dysgrafii,ale diktáty má za 1-2,spíš píše strašně velý písmena.určitě s ní zajdi do porayny a tamti řeknou co a jak
když tak ji zkus objednat šimonovy pracovní sešity na motoriku atd,mě je doporučily v ppp.poud chceš tak mi pošli mejl a já ti pošlu adresu toho obchodu,mají tam dost potřeb i pro dysgrafiky.hezký den!jířa ![]()
Určitě se přikláním k návštěvě pedagogicko psychologické poradny, znám z vlastní zkušenosti.
Nedej se odradit a jdi sní do PPP moje nejmladší dcera je dysgrafik, dyslektik a dysortogafik na vyštření jsem sní už byla ke konci první třídy, ve škole má speciální studijní plán a teď už školu zvládá v pohodě a že předtím byla nešťastná a žádné velké úlevy nemá jen třeba nepíše celý diktát, ale jen část má na to delší dobu a podobně. Nás taky diktáty strašně trápily pokaždý brečela, že je hloupá a že jí to nejde a teď je šťastná a spokojená.Držím palce ať vám to vše dobře dopadne
Jsem maminkou ,která má dítě ve 4 třídě,která má doporučenou integraci na dysgrafiku, dyskalkulii ,přesto nemá při vyučování žádné pomůcky , úlevy!! Paní učitelka ji to netoleruje píše diktáty stejně dlouhé jako spolužáci bez poruch učení!Psát psycholog může co chce,přesto si to dělají sami.
Pedagogické poradny doporučovali znázornění ve výpočtech i zkrácené diktáty atd.
Výsledkem je dítě zbytečně obdrží horší známky s diktátů i výpočtů !!! ![]()
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli nevíte jak je to potom s přijetím na střední školu/gymnázium? Je možné že by syna kvůli dysgrafii nepřijali? Syn je dysgrafik, ale jinak je přirozeně inteligentní. Děkuji za odpověď.
Ahoj martinnn.Jsem sice teď na rodičovské, ale jinak pracuji jako učitelka češtiny, angličtiny a španělštiny na gymnáziu. Dysgrafie rozhodně není důvod, proč by Tvůj syn neměl být přijat na střední školu. O přijetí rozhoduje buď prospěch nebo přijímací zkoušky. Doporučuji zajít na Vámi zvolenou školu, sejít se s ředitelem a osobně se zeptat, jak se studenty pracují, pokud mají diagnostikovanou dysgrafii. Předpokládám, že máte zprávu z pedagogicko-psychologické poradny.
Tak jsem si teď vyslechla názor, že jsem blbá, že ji chci poslat do PPP. Že mi z děcka udělají magora, co patří do zvláštní školy a že se budou ve všem šťourat
. Taky názor. Tak teď nevím, jestli jsem blbá já?
Myslele jsem si, že jsou od toho, aby pomohli a ne aby šťourali…