Dysgrafie

Napsat příspěvek
Velikost písma:
415
14.4.12 18:14
@Anonymni píše:
Jsem učitelka a dysgrafiků znám spoustu. Pokud nebudeš mít v ruce papír, že se jedná přímo o tuto poruchu, tak učitelka nemusí nic zohledňovat. Tím rozhodně nechci stát na její straně, spíš by vám to vyšetření měla sama doporučit. Pokud si myslíš, že za to dcera nemůže, určitě s ní někam zajdi. Pak se můžeš s učitelkou domluvit a pokud jí papír dáš, musí to zohledňovat. Ovšem je to pak hodně o tom, jak se domluvíte. Já učila spoustu dys (nejen dysgrafiků) a někteří rodiče žádnou úlevu nechtěli, i když by na ni dítě mělo nárok.

No jo, ale my ten papír máme. Poradna krásně rozepsala doporučení, co ulevit, co ne, jak hodnotit (žádné „rudé moře“), aby se z toho poučila a další a další. S psycholožkou jsme se dohodly, jak to udělat, takže na předání jsem se domluvila s paní učitelkou, aby viděla, že zprávě skutečně přikládám důležitost (je tam mimořádné nadání s dysgrafií a dysortografií). Myslíte, že se něco změnilo? Prý ona ale nedělá chyby! Tak jsem paní učitelce vysvětlovala, že při svém IQ skutečně nedělá chyby, ale potom je vyčerpaná z té křeče, jak drží při psaní pero, i ze soustředění a zapomíná další věci, má zdravotní obtíže. S tím si paní učitelka neví rady :nevim: Ve třídě má x dětí s dys poruchami a nikdo nemá žádnou pomoc nebo úlevy, co vlastně po ní chci :roll: Denně píší až 50-výsledkové matematické rozcvičky, denně píší diktáty, opisují dlouhé pasáže do sešitů, jako by ty žvásty v učebnici nestačily. Vysvětlovala jsem, že ona umí prvouku jak když bičem práská, ale nenapíše odpovědi - nestihne včas. Nic se nezměnilo, vůbec nic :,(
Ani ta poradna bohužel často nepomůže, když je učitel zajetý ve svých středních kolejích a nebere ohledy na nadání, ani na „technické nedostatky“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
5.9.18 07:18

@Knihomolka ahojky sice je to delší dobu ale jak jste na tom s dysgrafií?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.24 20:05

Syn má z PPP určené mírné poruchy učení a to včetně dysgrafie. Úpravu a psaní nemá nic moc. Dneska prepisovali cvičení z učebnice. V každém slově nějaké vynechane písmeno, škrtání, přepisování, každé písmeno jinak velké.
Učitelka mu pod každou práci píše, ať se víc snaží, ať zlepší úpravu, ať zlepší písmo…
Dneska mi tvrdila, že u něj úprava není dyslexií, ale tím, že je lajdák, protože občas píše relativně pěkně.
Kdo máte zkušenost, může mít dysgrafik občas něco napsané pěkně?

• Citovat
  • Upravit
30408
4.1.24 20:24
@Anonymní píše:
Syn má z PPP určené mírné poruchy učení a to včetně dysgrafie. Úpravu a psaní nemá nic moc. Dneska prepisovali cvičení z učebnice. V každém slově nějaké vynechane písmeno, škrtání, přepisování, každé písmeno jinak velké.
Učitelka mu pod každou práci píše, ať se víc snaží, ať zlepší úpravu, ať zlepší písmo…
Dneska mi tvrdila, že u něj úprava není dyslexií, ale tím, že je lajdák, protože občas píše relativně pěkně.
Kdo máte zkušenost, může mít dysgrafik občas něco napsané pěkně?

U mírných forem poruch ano, může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.24 20:54
@Anonymní píše:

Já jsem psala normálně od 1 třídy. Tedy bylo tam spoustu chyb i/y, nedoplněné čárky apod…
Ale dálo se to přečíst, takže ano dá se psát jako dysgrafik pěkně, bez hromady škrtání, ale to mluvím pouze za sebe, jak to mají ostatní…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.24 21:03
@hanka.br. píše:
U mírných forem poruch ano, může.

Díky. Už si připadám jak helikoptérova matka, když ho omlouvám. Pokud chci, aby to bylo pěkné, tak mu to musím napsat psacím a on to opisuje, neustále připomínám a vracím.
Takže na to prdím a přestanu to řešit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.24 14:53

@hanka.br. ještě se zeptám, chceš po dětech nový sešit, když si současný zničí? Chápu, že chce učitelka nový, když syn vzteky odtrhl a zmuchlal desky.
Ale on je na věci neopatrný, do desek sešity nedává a nedával nikdy a sešity má zmuchlané a potrhané. Dneska mi napsala, abychom koupili nový sešit na češtinu, matematiku a prvouku. Nemá je popsané ani do poloviny. Uznávám, že nejsou v ideálním stavu.
Loni vypadaly stejně, ale neřešila to.

• Citovat
  • Upravit
30408
5.1.24 15:01
@Anonymní píše:
@hanka.br. ještě se zeptám, chceš po dětech nový sešit, když si současný zničí? Chápu, že chce učitelka nový, když syn vzteky odtrhl a zmuchlal desky.
Ale on je na věci neopatrný, do desek sešity nedává a nedával nikdy a sešity má zmuchlané a potrhané. Dneska mi napsala, abychom koupili nový sešit na češtinu, matematiku a prvouku. Nemá je popsané ani do poloviny. Uznávám, že nejsou v ideálním stavu.
Loni vypadaly stejně, ale neřešila to.

No tak pokud by to zničil ve vzteku a nebyl by to žák s takovým postižením, aby se to dalo nějak tolerovat, tak bych ten nový sešit chtěla. Taky se nechci dívat do sešitů, které jsou prostě hnusné jen proto, že se žák neovládá. Docela se divím, že ti to přijde divné. Ať vysype prasátko a pěkně si ty nové sešity koupí ze svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.24 15:24

@hanka.br. píšu, že chápu, že chtěla nový, když zničil desky. To beru jako přes čáru a nesmí to dělat. Už jsme koupili. Platil si ho sam. Ale on je neopatrný, dá sešit do tašky a na něj učebnice a má klasické oslí rohy, občas je zmuchlaný víc. Jeden má roztrhle desky, to jsem slepila.
Jak vše nosí denně do školy, protože tam nikdy nic nenechávají, tak to je na sešitech znát.

• Citovat
  • Upravit
9750
6.1.24 18:38
@Anonymní píše:

Ano může, ale potřebuje na to mít klid, čas, motivaci a občas ho to stojí nepřiměřené úsilí, které se pak může podepsat třeba na zvýšené chybovosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
6.1.24 19:15
@Anonymní píše:

Myslím, že toto jde ruku v ruce s únavou. Dysgrafici musí psaní věnovat mnohem více energie. V začátku to tedy může vypadat lépe, ale potom přijde únava a je to v háji. Zkus se domluvit s PPP, aby psal pouze to co stihne a pouze to bylo hodnoceno a zbytek aby si dodělal klidně jako úkol, ale mohl si doma klidně dávat pauzy. A ať ho učitelka nenutí psát diktáty se třídou, ale vezme si ho bokem, když bude třída třeba něco psát v pracovním sešitě a nechvátá na něj. U syna jsme se ještě ke klasickému diktátu nedostali. Velmi pomalu a po slabikách mu to musím několikrát opakovat. Ale dřív nezvládl ani diktát písmen, posouvá se, jen je psaní boj. Ale například si píše( normální dopisy) s kamarádem. Píše to sice dlouho a na několikrát, aby to kamarád přečetl, ale toto ho baví. Pokud není řeč s učitelkou a hodnotí to jen jako lajdáctví, řešila bych to s PPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.24 19:21

Ahoj já jsem dislektik a disgrafik. Píšu pokaždé jinak, dcery deníček vypadá, jako by měla minimálně čtyři maminky :D a odjakživa se mi pletlo b a d. Zajdi do poradny, tam ti princeznu proklepnou :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.1.24 20:22
@Jahru píše:
Ano může, ale potřebuje na to mít klid, čas, motivaci a občas ho to stojí nepřiměřené úsilí, které se pak může podepsat třeba na zvýšené chybovosti.

On to má spíš naopak. Když to má škaredé, má tam víc chyb. Jak to má hezké, méně chybuje.

@Fiveone on nemá problémy stíhat. Tempo má dobré. Jen ta úprava.
I diktáty více méně zvládá. Letos psali 3. Ze dvou má 1 a z jednoho 5. To zmuchlal ten sešit. Bral to jako nespravedlnost, protože den předem chyběl a nevěděl to. Učitelka to zbytku třídy řekla a dala jim to za úkol.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi