Dyshidrotický ekzém- co vám prosím pomohlo?

209
3.11.22 20:37

Dyshidrotický ekzém- co vám prosím pomohlo?

Dobrý den,
Už téměř půl roku mi trápí ekzem na prstech ruky, dlani a hřbetu..Jsou to takové malé puchyrky, které jsou vodnaté. Sla jsem na kožní a samozřejmě jsem dostala kortikoidy mast. Užívala jsem je zhruba 1× za 10 dni v rámci par mesicu.. ale byl to začarovaný kolotoc, takže před měsícem jsem vysadila.
Presla jsem na non toxic domácnost ( prani, avivaz, mýdlo, prostředky na uklid).. Dále jsem vysadila cukr, lepek.. potraviny které dráždí ekzem ( rajcata, citrusy, jablka, kyselé potraviny, kakao, jahody..) Pořídila jsem si bavlněné rukavice, na to dávám ty jednorázové.. vše dělám v rukavicich.. Ekzem ale vůbec nemizi, ba naopak se rozliza :/
Zkoušela jsem různé masti/ krémy- Bioderma, Eucerin, vazelínu, Lipobase, Protopan, weledu, zinkovou, hermankovou, mesickovou.. koupel v epsomske soli, v ovesnych vlockach. Všechno doopravdy vyhozené peníze a účinek žádný.. všechno mi na rukou pálí.. Když nějaký krem snesu a nepali, tak naopak se ekzem po něm rozjede víc..
Jswm už fakt zoufala a obavám se, ze budu muset mast s kortikoidy opět nasadit.. Byla jsem teď hodně nemocna a uzivam již 3 měsíc antibiotika ( ale samozřejmě k tomu kvalitní prebiotika).. tak prikladam souvislost zhoršení a nevyleceni k těm atb.. budu vysazovat až za 14 dni a do te doby mám pocit, ze se mi to rozjede ještě víc..
Prosím opravdu prosím.. nema někdo jiný zaručený tip co dělat? Nebo namazat kortikoidama a tolik to neřešit?
Předem vám děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4741
3.11.22 21:02

Mne pomahala na ekzem modra indulona a detom zazeacny kelimek od Oriflame

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
3.11.22 21:10

Obcas se mi to taky objevi a vzdycky po nejake stresové situaci nebo horší nemoci.. Nejhorší jsem to mela po porodu. Nevymýšlím zbytecny kraviny a prostě se namazu kortikoidy. Kdyz se hodim do klidu, ekzém zase pomalu vymizí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.11.22 21:14

Taky jsem si myslela, že když dám bavlněné a až na to gumové rukavice, že pohoda, ale velký omyl. Strašně mi to exém zhoršilo. Pozor na to. Jako ano, je to na hlavu, jar na kůži vadí a rukavice taky.
Většina potravin, co jsi zmiňovala, mi s exémem nedělá vůbec nic, naopak někdy vadí mléčné výrobky jako jsou jogurty, sýry, čokoláda atd.
Nejhorší to mám v těhotenství, takže hormony, jinak samozřejmě zima je peklo. U tebe bych hádala, že to dlouhodobé užívání antibiotik udělalo své. A zkus nepoužívat chvíli ty rukavice. Jinak já se kortikoidům v takovém případě nebráním, 3 dny mažu a 100% zlepšení. Jen v těhotenství a s malým miminkem při kojení jsem nemazala a bylo to teda pekelné období trvající asi rok a půl…

• Citovat
  • Upravit
35
3.11.22 21:26

Užila jsem si s tímhle exémem své. Všechny mastičky zhoršovaly -jediné co jsem snesla je modrá indulona, modrá Nivea a kortikoidy od kožaře, vždycky mažu v akutní fázi pár dní. Zhoršuje se vždy v zimě. A koupě myčky na nádobí, to mi asi pomohlo nejvíc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
3.11.22 22:08

Chce to najít ten spouštěč. Všechny ty potraviny můžeš začít asi zase jíst, když to nemá efekt :D. U mě to bylo nejhorší po porodu, to se během šestinedělí dost urovnalo samo, a pak cokoli, co čistí vodní kámen. A je úplně fuk, jestli to je pulrapid nebo non toxic ocet, prostě kyselina. Takže při úklidu nosím gumové rukavice a pomáhá to. Kortikoidům bych se nebránila, pokud ti pomáhají :nevim:. Prý zabírají celkem dobře i antihistaminika, tak můžeš zkusit. Mně stačí vyhýbat se spouštěči. Jinak pokud mi to vyskočí, tak mastičky mi nepomáhají vůbec, jen čas.

• Citovat
  • Upravit
4072
3.11.22 22:49

Ja jsem teda atopik a nerozeznam, v cem je tvuj exem jinej, ale ja uz toho vyzkousela oparvdu hafo, a stejne se mi nejvic ulevi po kortikoidech, bohuzel. Ted cerstva zkusenost, nechtela jsem do nich jit, ale na rukou se mi to drzelo x tydnu, vypada to blbe a svedi desne, hlavne v noci se skrabu. Tak jsem domackala posledni 3 dny mast Triamcynolon -jestli pisu spravne nevim, a mam klid, uz se mi to jen dohojuje..
Vzdycky se mi to vyvrbi jednou za cas, nikdy presne nevim co je spoustec, jestli naka slozka v jidle, a skoro pokazdy musim pristoupit na kortikoidy. Kdyz se snazim vyhojit si to zinkovkou, tak pres den dobry, ale v noci se skrabunze spani a rano to mam akorat jeste horsi a rozskrabany a i to boli.
Ta mast jak jsem psala, mam picit, ze je delsi dibu nedostupna, ale urcite existuje neco, co je tomu slozenim podobny, a to je pro me super rychla pomoc a uleva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
3.11.22 22:51

Jinak od kozni vim, ze z volne dostupny kosmetiky je slozenim nej Indulona modra. Ta jako jedna z mala me nestipe a taky klasicka Nivea.
Jinak i drahy kremy z lekarny me kolikrat nedelaly dobre, akorat vyhozeny prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.11.22 15:20

S tímto ekzémem jsem měla veliký problém po porodu. Udělal se mi na jedné noze, která se mi střídavě obsypala pupínkama a střídavě praskala do krve. Vyzkoušela jsem taky samozřejmě kdeco a ve finále mi za pár dní pomohla zinková mast s propolisem od Medárka, v kombinaci s krémem BlueCap, a to podle toho, jestli jsem zrovna potřebovala vysušit nebo hydratovat. Trápilo mě to skoro dva roky, ani kortikoidy od kožní nepomohly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
9.8.25 22:32

@Pajka89 zbytečný kravin y? To jsou věci co by měly pomoc. Mě se jako kravina jeví namazat se kortikoidy a dal to neřešit. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek