Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
jdu si pro jakoukoli radu, uz jsem zoufala. Trpim nekolik let dyshidrotickym ekzemem. Posledni rok, dva se mi jej darilo zdrzet na uzde (dlane ciste, pouze nejaka obcasna loziska na chodidlech, ktere bylo celkem v pohode, dalo se to). Momentalne jsem 17tt a ekzem se mi rozjel opet na chodilech, dlanich a trpim na svedeni na holenich. Ekzem me svedi jak slak, nekdy to je vazne neunosne, ze mam co delat, abych si to nezacala drbat do krve. Ekzem se mi zhorsil v momente, kdy jsem byla kvuli tehotenstvi nucena vysadit Nestibil na alergie, ten mi na toto moc krasne pomahal a mohla jsem vzit i narazove pri nejake svedivr atace. Ekzem nemam v obykle podobe praskajicich puchyrku, popraskane a poskozene kuze. Puchyrky mam spise pod kuzi, takze to vypada tak, ze mam hrbolkate dlane/chodidla, voskove vyhlizejici kuzi a silene svedeni, ktere mi mnody neda spat. Od kozni jsem dostala krem na mykozu.
Pouzivam mydlo z nano stribra a barierovy REHA Lotion. Kosmetiku a drogerku pouzivam vyhradne takovou, krera neobsahuje zadne drazdive latky, na ktere jsem sensitivni. Jidelnicek mam beze zmeny (to znamena, ze stale nenim zadne drazdive potraviny, co to mohou zhorsit).
Prosim, vedeli byste mi pomoci nebo nejak poradit?
Dekuji a preji krasne dny ❤️
Bohužel zkušenosti mám velké a zhoršuje to právě těhotenství, a potom taky kojení, tj. hormonální změny. A nepomůže nic. Já jsem během těhotenství zkoušela vše, co můžou těhotné, vše pomáhalo na chvíli a občas to bylo tak, že krém, co byl jeden den příjemný, jsem musela druhý den okamžitě umýt. Bylo to pro mě peklo na zemi. Celé paže jsem měla rozdrbané, pak i krk a další části těla. Zkoušela jsem Biodermu (asi nejlepší), La Roche Posay, Protopan, Exomegu a další. Těhotná jsem byla 3×, takže opravdu vím, že to strašné zhoršení je z toho. Kojení taky hrůza, ale bylo to přecejen lepší. Jak jsem po 3 letech přestala kojit, tak jako mávnutím kouzelného proutku je exém na 99% pryč. Vydrž. Je to peklo, ale za zdravé dítě to stojí
Můj gyn. doktor mi silně nedoporučoval kortikoidy kvůli dítěti, i když vím, že někdo používá třeba Locoid. Já jsem vydržela, ale často jsem brečela bolestí a zoufalstvím…
Mě na to kožní předepisovala tanin. Jde o takový prášek, co se smíchá s horkou vodou a ty prsty se v tom cca 10 minut máchají. Mají to tam, kde si míchají i sami léky, ale nevím, zda je to prodejné i bez receptu. Každopádně je to velká okamžitá úleva od svědění… A pak namazat Vitela Ictamo (bílý ichtamol se zinkem, volně prodejné). Obojí mi dávala kožní v těhotenství i při kojení a fakt mi to pomáhá (jasně, nejsou to kortikoidy, ty by asi zabraly ještě o chlup víc, ale tohle je pořád hodně hodně dobrý). Tak držím palce!
PS: pokud by se ten ekzém hodně zhoršoval, tak šup na kožní a trvat na nějakém řešení. Pořád lepší pár dnů lokálně mazat kortikoidem a pak mít klid, než si to nechat rozšířit třeba na 1/3 kůže nebo víc, což už ti pak dají kortikoid v tabletkách. Vlastní zkušenost…
@Anonymní píše: Více
Mně moje kožní žádné řešení v těhotenství ani při kojení nedala. Mazat volné dostupnými krémy a hotovo
. Ale díky za ty tipy, škoda, že mi je v těhotenství nikdo nedal. ![]()
Dobrý den žádám, o radu trpím dyshidrotickým exémem, moje profese je lakýrník, dnes a denně se potýkám se stresem. Mám pod sebou 7 lidí kterým dávám práci to je vedlejší.
Nikdy jsem na tohle netrpěla, moje mamka v mladistvém věku trpěla na exém.
Myslíte že může být na vině stres?.
Ke kožní se mi moc nechce, být pokusný objekt na kortikoidy co zabere a co ne a není to dlouhodobé řešení.
Jedině co bych řekla že zlepšilo mačet v hypermanganu aspoň 2× denně. Moc díky za veškeré odpovědi.