Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tady na emiminu snad za všechny nemoce můžou chudinky kočky
…
Nevím, nebudu si hrát na chytrou, ale mám za to, že ta bakterie se „chytá“ z kontaminované vody (jídla??). Z té vody určitě. Nikdy jsem neslyšela o souvislosti mezi e-coli a kočkama, dle mého je to blbost.
Naše kočky můžou všude, kuchyňská linka je jejich druhým domovem, ale ze společných talířů a kastrolů teda nejíme, to opravdu ne.
Pokud jsou kočky zdravé, odčervené a nechodí ven (neloví), tak se od nich nedá nic chytit.
Močové infekce způsobené gramnegativní tyčinkou Escherichia coli (uropatogenní kmen; čelen Enterobacteriacae) jsou v drtivé většině endogenního původu. Ženy tímto trpí častěji, neboť mají vhodnější anatomické předpoklady pro kolonizaci močového systému (z anogenitální oblasti) – ženská močová trubice (urethra feminina). Od zvířat můžete chytit (kromě dalšího) jinou enterobakterii, a to Salmonella enterica subsp. enterica, a to i od „něškodných“ vodních želv. Pokud by přesto zvíře bylo zdrojem nákazy, tak by se infekce projevila ryze střevními komplikacemi. Na terapii močových problémů předpokládám léčbu nitrofurany (nitrofurantoin, nifuratel), fluorochinolony (ciprofloxacin, levofloxacin) či co-trimoxazolem (trimethoprim + sulfmethoxazol).
@marg Ven chodí a loví, jen se ptám, že me to zajímá. A to že kočka muže chodit po lince je divný, ale každého vec.Moje kamarádka ví že si u ní nedám ani vodu dokud není sklenička vytažená z myčky, ale to už je na jinou debatu:)
I u nás kočky courají i po lince
Opravdu bych jako původce hned neodsuzovala kočky. Řekla bych, že bude mít asi nějaký problém s imunitou či s osobní hygienou
Ale nejsem doktor, takže si to můžu jen myslet.
@Kakika Práve proto me to zajímá, já samozrejme kočky nemusím, teda aspon doma.Sama mám psa, který smí jen do předsíně, ale to nevadí. Spíš se ptám protže tady jedna anti kočko kamarádka hned vyjela, že to má z toho
.Já mám třeba tu bakterii ve studni, takže lejeme savo!
@Anonymní píše:
@Doctus @Doctus Před chvilkou mi nekde vyjelo, že se to muže chytit od hospodářských zvířat? Na stránkách dr Jonáše
Napsali tam i cestu bakterie? Pokud by se patogenní kmen Escherichia coli dostal do trávicí soustavy, tak minimálně způsobí průjem (enteropatogenní EC = EPEC), v horším případě i průjmy s menší příměsí krve (enteroinvazivní EC = EIEC; např. „faraonova pomsta“), nejhorší případy pak silné krvácení (enterohemoragická EC = EHEC = Shiga-toxin like EC = SHEC). Pokud by se poté dostala do krevního oběhu (aby mohla vůbec napadnout ledviny), tak by zánět ledvin byl to nejmenší, co by dotyčného trápilo. Při sepsi by mu šlo o holý život. ![]()
Pokud jsou venkovní a loví, tak je potřeba dbát na důkladné odčervování a to jednou za čtvrt roku. Ale snad e-coli nepřenáší (nejsem odborník).
A v nemocnici jí neřekli, jaký může být původce?
@donaga No já se o její život už celkem bojím každý mesíc atb v kapackách a 40 ky horečky už není normální 2 roky v kuse,,chudák:(
A ona si nechala vodu otestovat? Ona na kapačkách skončí s jakými problémy? S ledvinovou kolikou? Nebo jak se projevuje po zdravotní stránce?
@marg Tam už taky nevedí, rekli že zrejme spatná hygiena, že nosí tanga a tím se stolice to mohlo přenést a nebo stykem(pohlavním) sami tápou ![]()
@Doctus Přesně to mě napadlo, že kdyby to přijala trávícím traktem, tak se prvně vys*re z podoby (pardon za ten výraz) ![]()
Ahoj, víte nekterá více o bakterii e-coli??Zajímá mě jestli soužití s domácíma zviřátkama (kočkama a pejskama) muže být zdroj nákazy? Zvláště když s nima nekdo spí v posteli a podobně! Dokonce mají jídlo na kuchynské lince a mužou lézt po nábytku a nedávno jedli i ze stejného kastrolu kde mela hotový obed. Už tím trpí asi pres dva roky a je s tím každý mesíc v nemocnici na kapačkách protože to má v močáku a ledvině, už je z toho zoufala, ale nelze se toho zbavit. Muj názor je ten, že to má z tech zvířat a ona tvrdí že ne, tak jdu spíše pro informační radu? Děkuji