Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
Užíval tu z vás někdo Ecobec 250 na astma v těhotenství a vše bylo v pořádku? Bohužel mi byl nasazen a ač mě alergoložka říkala, že je lepší nasadit inhalátor než trápit miminko v případě moji dušnosti či záchvatu, tak mě paní lékarnice dost vystrašila a teď si přijdu jak neschopná matka, která spíš to mimino trápí. Jsem ve druhém trimestru, doteď jsem si vystačila s Ventolinem.
Napíšu to asi takhle. Ty jsi astmatička, to znamená, že máš záchvaty dušnosti (já také).
Rozhodně je v těhotenství lepší tvé dušnosti zabránit. Ecobec je inhalační lék, který působí proti zánětu místně (tedy v tvých plicích) a to zabraňuje dušnosti. Pokud neužíváš nějaké extra mega dávky, tak se to k mimču vůbec nedostane a ty omezíš riziko, kdy se ti špatně dýchá, musíš použít Ventolin a v tu chvíli má také plod méně kyslíku.
@Bruneta15
To je úplně v pohodě. Pokud mám od své alergoložky správné informace, systémově (tedy ne místně, ale celkově) se mohou účinky inhalačního kortikoidu projevit cca od 1000 mg denně. Takže máš ještě slušnou rezervu - takže KLID.
On si astmatik vždy musí vybrat ze dvou zel to menší. Budu se dusit = ohrozím plod. Budu užívat léky, abych se nedusila = bude to lepší. A i kdyby ses na těch 1000 mg inhalačního kortikoidu vyšplhala, tak je to pro plod pořád menší riziko, než se dusit. Protože dítě se pak dusí s tebou! Takže asi tak.
@Bruneta15 píše:
Dobrý den,
Užíval tu z vás někdo Ecobec 250 na astma v těhotenství a vše bylo v pořádku? Bohužel mi byl nasazen a ač mě alergoložka říkala, že je lepší nasadit inhalátor než trápit miminko v případě moji dušnosti či záchvatu, tak mě paní lékarnice dost vystrašila a teď si přijdu jak neschopná matka, která spíš to mimino trápí. Jsem ve druhém trimestru, doteď jsem si vystačila s Ventolinem.
Já byla na dýcháku celé těhotenství.
@azalia děkuju za uklidnění, nevím proč ta lékárnice mě takhle děsila.
Ještě mám teda ekzém, to mám taky kortikoidy, tedy na kůži lokálně a to asi můžu užívat normálně? Ten Ecobec se nesmí se systémovými kortikoidy, ale tenhle lokální na kůži zřejmě můžu?
Na kůži kortikoidy určitě můžeš. Tedy pokud nemáš ekzém na půlce těla, tam už by se muselo počítat s celkovým účinkem. A pokud by ti ohledně dýchání bylo třeba fakt zle (nějaký infekt), tak můžeš dočasně klidně i systémové kortikoidy jako Medrol nebo Prednison. Pokud se tím nebudeš „ládovat“ celé těhotenství, tak je to v pohodě. Zkrátka všechno je lepší, než se dusit!
@azalia no, mám prsty a paže.. stačilo mi mazání jen tak 3 dny, jinak promazavam Ambidermanem
@azalia dneska mám zrovna nějaký horší den, Ventolin už jsem stříkala po čtvrtý, nejsem z toho moc nadšená, do toho ráno a večer Ecobec.. no snad bude vše v pořádku. Obcas i přemýšlím, jestli ta dušnost taky není trochu psychického rázu.. ale tak snad i tak to je a bude v pořádku ![]()
@Bruneta15 píše:
@azalia dneska mám zrovna nějaký horší den, Ventolin už jsem stříkala po čtvrtý, nejsem z toho moc nadšená, do toho ráno a večer Ecobec.. no snad bude vše v pořádku. Obcas i přemýšlím, jestli ta dušnost taky není trochu psychického rázu.. ale tak snad i tak to je a bude v pořádku
Neboj. Já se v těhotenství dusila často a letos bude dceři 18. Říkej si, že když můžeš dýchat ty, může i mimko.
@Bruneta15 píše:
@Havlova a ty jsi používala co za inhalátor?
To už netuším, je to skoro 18 let. Možná Seretide, ale to je opravdu odhad. Už jsem jich za ty roky vystřídala kvanta, přeci jen, astma mám od dětství a je mi 51.