EEG vyšetření

36
24.1.06 18:13

EEG vyšetření

Ahoj holky,
nemáte některá zkušenosti s EEG vyšetřením 2,5 letého dítěte?
Jsem z toho zmatená, nevíte, jak to probíhá?
Moje dcera je živé dítko, mám jí prý při měření udržet 20 min. ležet v klidu, už teď mi žhaví mozek, jak tohle dokážu…
A taky máme trénovat s mokrou koupací čepicí na hlavě, nevíte, k čemu to?
Fakt jsem z toho zmatená, šla jsem tam s banální záležitostí a tohle z toho vzešlo, takže jsem tam byla dost přešlá mrazem a nestihla se na vše zeptat.
Předem dík za reakce

Táňa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
24.1.06 19:35

Myslim, ze vim, proc ta mokra cepice. Holcicka dostane podobnou capku pri vysetreni, jenze v ni budou zevnitr elektrody, ktere budou asi pomazane takovym chladnym gelem, ktery je pridrzi na jednom miste. Nebo mozna prilepi elektrody rovnou na hlavu a pak na to jeste daji cepicku, aby se to fixovalo.
K tomu udrzeni v klidu: Co kdybys vzala s sebou treba barevicky na kuzi ci licidla a udelala z toho trochu karneval: dej holcice treba zrcadlo a at se kouka, jak ji nalicis treba do podoby tygrika. A rekni ji, ze se nemuze hybat, aby se Ti obrazek pekne povedl a vypadala opravdu jako tygrik. pak ji muzes vzit rovnou do ZOO:-)

• Citovat
  • Upravit
6429
24.1.06 20:12

Ahoj,
nám dělali EEG asi v roce. Malou si v klidu udržovala ta sestra, co to dělala - něco jí ukazovala, nového, vařily spolu a malá seděla a zírala. Nechce to nic, kde by se začala radovat apod. nesmí lítat ty křivky,co se zaznamenávají, jinak z toho doktor nic nevyčte. Na hlavě je ta čepice s dírkama a elektrody, přes dírky se tam vstříkne ten gel. ˇ(Pak byla malá celá upatlaná - hlavu zalepenou, ještě že jsme měly letní čepičku). Během vyšetření paní pořád tahala za ty přívodní dráty… :-)
Akorát si zkuste doma párkrát zahrát hru, při které zakryješ zcela oči. Aby chvíi nic neviděla a nelekla se toho. Protože se během toho záznamu také zkouší reakce tma versus světlo a sestra potřebuje co nejdéle dítě v klidu s přikrytýma očima. Dcerka se hned po zakrytí začala durdit = lítaly čáry a bylo to nanic… U vás by to už šlo, jste větší…
Tak se toho nebojte, budete si tam hrát s hračkami a bude to v pohodě.

E:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
24.1.06 20:12

Jo a my neleželi, ale seděli. To po ročním dítěti fakt chtít nemohli :-)
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
25.1.06 08:29

ahoj tajko,
zrovna toto téma studuji, jsem zdravotní sestra.
To vyšetření vůbec nebolí, ale dítě by mělo být opravdu, jak nejvíc to jde v klidu, jinak budou v záznamu artefakty z pohybu , z mluvení apod a to vše ruší a lékař to pak nemůže pořádně popsat. S dětmi to není jednuduché, záleží taky na přístupu sester,některá s to s dětmi vážně umí a dítě na ni hledí a hraje si s ní a vše uběhne rychle a v pohodě. Zkuste si nacvičit nějakou hru nebo jestli ji baví knížky tak s knížkou, kde by jsi mluvila převážně ty.
A stou mokrou čepičí, dítě dostavá na hlavu čepici s elektrodami a z ní jdou káblíky do přístroje a vstřikuje se do té čepičkyy gel,tak počítej s ttím, že budute odcházet s mastnou hlavou, nebo je čepice jen z gumových proužků a elektrody se umísťují pod ty proužky a tam se dává jen voda,záleží na typu laboratoře.
Já jsem byla na stáži v Ostavě a tam to je super i sestry jsou fajn,ovšem nevbím, kam půjdeš ty.
Tak , ať vše dobře dopadne a nic tam nebudete mít
vyšetření trvá 20 minut a dítě občas musí na pokyn zavřít a otevřít oči a dále 2 minuty zrychleně dýchá jenom pusinkou / otevřenou/ a pak zase jenom 2 minuty nosánkem, to csi může te nacvbičit a pak na ni bude blikat světlo ppřes zavřené oči, některé sestry třeba ty oči u dětí drží zavřené prsty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
25.1.06 09:02

Vzpomínám, když já chodila na dětskou neurologii. Čekala jsem na EEG třeba i 4 hodiny, ačkoliv přede mnou byly jen dvě děti. Zkrátka ono se nemusí povést to uklidnění a pak to trvá. Pamatuju, že jedno dítě se pokoušeli dostat do polospánku, z ordinace byl slšet jen řev:), ačkoliv EEG nebolí. Jen chci doporučit, abyste si kolem toho vyšetření udělali víc času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vanesskadett
20.5.10 15:26

EEG správný postup

To co tady čtu je hodně daleko od správného postupu při EEG. Protože malé dítě se pohybuje,pláče,při hraní je větší pohybová aktivita = nejlepší metodou je vyšetření ve spánku ke kterému se musí aktivně zapojit rodiče. Aby dítě spalo v laboratoři, je třeba dříve dat spát v noci před EEG a vzbudit dřive ráno - někdy i ve 2 v noci, někdy ve 4 v noci a už nedovolit spát a hrat si až do přichodu do laboratoře.Odstupnované nespaní je podle věku dítěte. U miminek se posunuje kojení a přichází se do laboratoře před kojením tak aby miminko se najedlo až po nasazení čepice a po kojení se mu dá odřihnout a může hajat. Na hlavu se nedává mokrá čepice to je nesmysl vždy suchá a gelu se nedávají kila ale jen kolik potřeba všeho moc škodí EEG. ČAS DOBY BEZ SPÁNKU JE URČEN VĚKEM DITĚTE MLADŠÍ SPÍ DÉLE STARŠÍ KRATŠÍ DOBU. Proč je to důležité. Protože když je zapsána křivka spánku, můžeme dítě pomalinku probouzet klidnými laskavými slovy a dá se
potom zapsat i EEG ve bdění. Lékař který má křivku ve spánku i ve bdění má víc informací a tak může lépe určit diagnozu. Pozdravuji Nina :-)

• Citovat
  • Upravit
Vanesskadett
20.5.10 15:30

ještě k zavření očí při EEG můžeme využít plenku a hru a kuku a schovávat se dítěti, prsty dávat na oči to se jim líbit nebude

• Citovat
  • Upravit
Vanesskadett
20.5.10 15:30

ještě k zavření očí při EEG můžeme využít plenku a hru a kuku a schovávat se dítěti, prsty dávat na oči to se jim líbit nebude

• Citovat
  • Upravit
Ansa
20.5.10 16:40

EEG

My jsme byli na eeg nedávno, dopředu nám nic neřekli, pak jsme šli přímo za sestrou já si sedla a malou(3) jsem si dala na klín a dostali jsme koš hraček, sestřička připaravovala čepičku dala na ni trochu gelu do těch dírek a pak malé na hlavičku, jenže jí to málo ukazovalo, tak gelu na hlavičce musela přidat, pak si připojila drátky od čepičky k monitoru a na ouška jí dalá malé svorky, to bylo pro malou nejhorší musela jsem jí držet ručky, sestra mi nepomáhala, ale byla hodná, malá zezačátku v pohodě, nové hračky viděla, ale pak začala poplakávat, důležité je být aspoň chvilku v klidu, což jsme jakž takž zvládli, aby to něco natočilo, na konci jí nachviličku zakryla očka a šly jsme za doktorkou, děti jsou neposedy, ale oni to chápou, nebolí to vůbec jen je jim to nepříjemné, mojí cerku nejvíc zaujaly knížky a počítadlo a pak písnička na mobilu, její oblíbená, vlasy mělá úplně zalepené, ale pod čepičkou to vidět nešlo. Nestresujte se určitě to zvládnete v pohodě, když budete vy kliku bude i váš prcek, vemte si to co ho baví nejvíc a může dělat v sedě. Přeju ať vám to dobře dopadne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.5.10 16:57
nikol píše:
ahoj tajko,
zrovna toto téma studuji, jsem zdravotní sestra.
To vyšetření vůbec nebolí, ale dítě by mělo být opravdu, jak nejvíc to jde v klidu, jinak budou v záznamu artefakty z pohybu , z mluvení apod a to vše ruší a lékař to pak nemůže pořádně popsat. S dětmi to není jednuduché, záleží taky na přístupu sester,některá s to s dětmi vážně umí a dítě na ni hledí a hraje si s ní a vše uběhne rychle a v pohodě. Zkuste si nacvičit nějakou hru nebo jestli ji baví knížky tak s knížkou, kde by jsi mluvila převážně ty.

Ahoj, tak nám dělali EEG u obou kluků, jednomu v 6m a druhému ve 20m.
Není tak úplně pravda, že vyšetření nebolí… a to píšu z pohledu jak matky tak zdravoťáka… čepička je dost naknap, jelikož musí sedět a držet ty elektrody, které se plní vodivým gelem takovou jakoby tupu rovnou jehlou bez špičky, malí měli vždy trošku podřenou pokožku hlavy a mladší měl kontinuální 24h eeg, které ale neproběhlo celé, jelikož měl na hlavičče po 3h dekubity-otlačeniny až modřiny a šlo to až na kost, byl ještě maličký a lebka a ůže na ní vcelku měkká.

Záleží ale moc na sestře, lékař u toho ani nemusí být, mladší to prořval, neveděl, co se děje a museli jsme dělat vše-kojit, ležet, sedět, hrát si, ne jen ležet.

Se straším to byla rychlovka, první chvíle řval, nechápal a měl strach, pak se uklidnil seděl na měa hrál si, já držela ruce, ať si nic nevytáhne, ale posledních 5min byl děs, už se mu to nelíbílo, sestra vytáhla zaručené hračky, které měla v záloze a ty pomohly z toho nejhoršího. Hlavička po vyšetření je extra lepkavá a slaná od toho gelu. U kluků to je fajn, neměli moc vlasů, ale u holčičky to dostat dolů bude asi problém.

Nic méně nechci strašit, ale raději říkám, jak to bylo, vždy je lepší počítat s horší variantou, než se pak divit, to raději být mile překvapen. A hlavně přeji, ať je výsledek ok…

Držte se! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
11117
23.6.15 09:09

Takze ozivuju tema (vzhledem k mnozstvi mych dotazu ke vsem tem vysetrenim, po kterych litame, mi asi dojdou prava na zalozeni diskuze :roll: )
nevite nekdo po jak skutecne nezbytnou dobu by melo byt dite v klidu? 20min je u nas totalne sci-fi. 20 min mi syn lezel v klidu asi naposled v porodnici (ted ma necele 3) psycholozka ho nebyla schopna udrzet na 5 min u stolecku, takze predstava, ze nekde bude 20min v klidu sedet nebo lezet je uplne mimo misu, i kdybych pred nim delala stojky. knizky ho ted nebavi vubec a s autickama chce jezdit po zemi nebo nabytku, jak jinak ho zabavit nevim.
vtipne nam rekli, ze ho objednaji na odpoledne, aby byl unaveny a usnul. jenze on pres den spal naposled asi pred pulrokem a ze by usnul nekde v ordinaci je naprosto vyloucene.

a trochu z jineho soudku, co vlastne tohle vysetreni prokazuje nebo naopak vylucuje? u nas jde o diagnostiku nemluviciho nespolecenskeho ditete, podezreni na PAS atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7212
23.6.15 09:18

@Ali-Ali Hele ty sestry jsou tam na to zvykle, vi co delat. Navic dite nemusi byt uplne v klidu, jenom nesmi chodit. V pohode to zvladnete.
Hyperaktivni syn na tom byl trikrat a s bublifukem a hraci farmou se to zvladlo.

K PAS ti to moc nerekne ale vylouci to ruzne jine veci - epi, pripadme jinou patologii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5283
23.6.15 09:20

Ahojky :) no u vyšetření musí být opravdu v klidu - a myslím, že sestřičky to nějak zvládnou :) hlavně si myslím, že pro dítě to bude takový nový zážitek - ze nebude zlobit :)

Jinak mě diky EEG zjistili epilepsii když jsem byla malá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.15 09:47

@Ali-Ali nevlastní syn byl na speciálním EEG vyšetření (četl, počítal, doplňoval obrázky) a jemu potvrdili ADHD a dalších 7 poruch + to, že se část mozku přestala ve 3 letech vyvíjet

jde ale o starší dítě, nevím, jak je to u tak malých

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect